Olej Jojoba – zimnotłoczony Bio

32,90 

Olej jojoba BIO pozyskiwany jest w procesie tłoczenia na zimno nasion krzewu jojoba (Simmondsia Chinensis).
Proces ten pozwala na zachowanie bogactwa składników obecnych w surowcu.

Pojemność: 110 ml

Olej jojoba pozyskiwany jest w procesie tłoczenia na zimno, z nasion krzewu simondsii kalifornijskiej, która rośnie w krajach Ameryki Środkowej. Olej charakteryzuje się żółtym kolorem i słabo wyczuwalnym zapachem.

Składniki: Jajoba to bogactwo nasyconych i nienasyconych alkoholi, fitosteroli, kwasów tłuszczowych, witaminy A, witaminy E, witaminy F oraz skwalenu. W produkcie wyróżnia się również palmitynian cetylu.

Sposób spożycia: Produkt może być stosowany do pielęgnacji twarzy, ciała i włosów.

Zalecenia: Olej jajoba polecany jest głównie w celach kosmetycznych.

Właściwości: Palmitynian cetylu jest związkiem chemicznym posiadającym właściwości nawilżające, odżywcze i natłuszczające, skwalen chroni skórę przed utratą wody, a witamina A stymuluje odnowę komórkową. Ważną rolę odgrywa także witamina E, która pomaga w zwalczaniu wolnych rodników oraz witamina F przyczyniająca się do szybszego gojenia się ran i regeneracji naskórka.

Uwagi: Produkt nazywany jest potocznie olejem, jednak jest to wosk, odporny na ciepło.

Kraj pochodzenia: Peru
Promocja: Olej jojoba zimnotłoczony 100ml + 10% gratis

Inne kategorie:
BambusOlej z Pestek MoreliTymianekGlinkaPestki Dyni

Opinie

Brak opinii.

Dodaj w opiniach - “Olej Jojoba – zimnotłoczony Bio”

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Simondsja kalifornijska, inaczej jojoba, to niewielki, wiecznie zielony krzew, osiągający wymiary do 4 m wysokości. Występuje na terenach pustynnych w Ameryce Północnej, a uprawia się go także w Ameryce Południowej, Afryce oraz Azji. Nasiona tej rośliny zawierają płynny wosk o złoto-żółtej barwie, który wykorzystywany jest jako popularny olejek jojoba. Olej jojoba dzięki tłoczeniu na zimno, zachował wszystkie swoje wartości odżywcze. Roślina pochodzi z ekologicznych i certyfikowanych upraw.

W skład oleju jojoba wchodzą przede wszystkim kwasy tłuszczowe oraz nasycone i nienasycone alkohole. Ponadto, jest źródłem witamin A, E i F, kwasu mirystynowego, fitosteroli i skwarenu. Olejek jojoba sprawdza się doskonale w pielęgnacji skóry oraz włosów. Posiada skład podobny do naszego naturalnego sebum, dlatego dobrze współgra z naszą cerą. Bardzo dobrze się wchłania i przedostaje do głębszych warstw skóry, nie pozostawiając na niej tłustej powłoki. Ponadto, nie zatyka porów i sprawdza się w pielęgnacji zarówno cery suchej jak i tłustej i mieszanej.

Olejek jojoba posiada właściwości nawilżające oraz odżywcze. Zastosowany jako środek do demakijażu, pomoże świetnie oczyści
twarz, nie podrażniając jej. W przypadku cery trądzikowej może pomóc zrównoważyć sebum i tym samym zapobiec powstawaniu nowych zaskórników. Co więcej, wykazuje właściwości antybakteryjne oraz przeciwzapalne dzięki czemu przyspiesza gojenie się ran i podrażnień. Olej jojoba można zastosować również na całe ciało, bezpośrednio lub jako dodatek do balsamu bądź kremu. Wspomoże to łagodzić bóle reumatyczne, stany zapalne stawów i odpowiednio nawilżyć ciało. Można wykorzystać go również jako olejek do masażu.

Olejek jojoba zaleca się także w pielęgnacji włosów suchych i zniszczonych. Pomoże je nawilżyć, dodać zdrowego blasku oraz chronić przed czynnikami zewnętrznymi. Jego antybakteryjne właściwości pomogą także uporać się z uciążliwym łupieżem, a właściwości regulujące sebum mogą być pomocne dla przetłuszczających się włosów. Należy jednak pamiętać, aby po nałożeniu odpowiednio go spłukać.

Olejek jojoba przeznaczony jest dla skóry suchej, dojrzałej, a także trądzikowej. Sprawdzi się jako preparat na wysuszone ręce oraz spierzchnięte usta. Może być wykorzystany przez kobiety w ciąży, aby zapobiec poporodowym rozstępom.
Olejek jojoba stosuje się bezpośrednio na skórę, bądź dodaje kilka kropel do kremów, balsamów i preparatów do włosów w celu wzmocnienia ich działania. Warto dodać go do swojej codziennej pielęgnacji i poznać jego ogromne możliwości.

Możesz lubić także…