Olej Jojoba

  • Wypełniacz

    Olej Jojoba – zimnotłoczony Bio

    32,90 
    Do koszyka

Olej jojoba nazywany przez niektórych płynnym złotem jest tak naprawdę ciekłym woskiem w żółto-złotym kolorze, niemal przezroczystym. Pozyskuje się go z wiecznie zielonej simondsii kalifornijskiej, czyli krzewu pochodzącej z pustyni Sonora (zlokalizowanej w południowo-zachodniej części Ameryki Północnej). W tej chwili uprawia się go głównie w Ameryce Południowej, południowej Afryce oraz południowej Azji.

Większości osób wydaje się, że jej rodzimym krajem są Chiny, albowiem drugi człon nazwy z łacińskiego oznacza „chiński”. Najcenniejszą częścią tej rośliny są jej nasiona, która zawierają płyn wosk – olej jojoba.

Obecnie zalicza się go do grona najbardziej uniwersalnych olejów roślinnych do pielęgnacji skóry i włosów. Jest to produkt, który stosowany może być zarówno przez niemowlęta, małe dzieci, jak i dorosłych. W jego składzie najważniejszy jest dla nas palmitynian cetylu mający właściwości odżywcze oraz natłuszczające, skwalen oraz kwasy tłuszczowe.

Olejek jojoba swoje zastosowanie znajduje przede wszystkim w kosmetyce, gdzie wykorzystywany jest głównie jako preparat nawilżający oraz odżywczy.

Pochodzenie Oleju Jojoba

Oczywiście olejek jojoba to żadna nowość na rynku, preparat ten wykorzystywali już rdzenni mieszkańcy Ameryki Północnej (Arizona, Kalifornia, Meksyk), dla których dawniej był to preparat do leczenia ran oraz stłuczeń. Wówczas naturalnie rósł wyłącznie na południowo-zachodnich pustyniach Ameryki. Olejek jojoba popularnością zaczął cieszyć się dopiero wtedy, gdy odkryto jego kosmetyczne właściwości.

Miało to miejsce około 1970 roku, kiedy wystąpiła konieczność zastąpienia oleju z wątroby wieloryba (znaczne zmniejszenie populacji tego gatunku). Uznano go za właściwego następcę tego cennego oleju. Dzisiaj jego produkcja cały czas rośnie, gdyż coraz więcej osób dostrzega zalety jego regularnego stosowanie. Z racji tego, że jest na niego coraz większe zapotrzebowanie to simondsię kalifornijską uprawia się dzisiaj głównie w Australii, Indiach, Brazylii, Argentynie oraz w Afryce Południowej.

Właściwości Olejku Jojoba

Olej charakteryzuje się żółto-złotym kolorem oraz praktycznie niewyczuwalnym zapachem, jego smak jest niewyczuwalny. Zastyga w temperaturze poniżej 7 stopni Celsjusza, jednak jest bardzo odporny na ciepło oraz utlenianie (do temperatury 300 stroni Celsjusza). Z racji tego, że jego budowa chemiczna różni się od pozostałych olejów to często zalicza się go do grona płynnych wosków.

Warto wiedzieć, że jego skład jest zbliżony do budowy ludzkiego serum. Sebum to łój skórny, czyli substancja, która wydzielana jest przez gruczoły na powierzchni całego ciała (oprócz stóp oraz dłoni), służy ona do naturalnej ochrony warstwy lipidowej. Zaletą oleju jojoba jest głównie jego niepowtarzalny skład.

Do najważniejszych składników zaliczyć możemy palmitynian cetylu, nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe (około 50 % składu), alkohole, trójglicerydy (znikoma ilość w porównaniu z innymi olejami), skwalan, fitosterole, minerały (chrom, miedź, cynk, siarka, krzem, kobalt) oraz witaminy. W oleju występuje znaczna ilość witaminy A, która wspomaga naturalną pracę mechanizmów skórnych, witaminy E („witaminy młodości”), która z kolei regeneruje skórę oraz hamuje proces starzenia. Nie można zapomnieć również o cennej witaminie F, jaka ma doskonały wpływ na kondycję skóry (regeneracja, ochrona przed szkodliwym działaniem wiatru oraz mrozu).

Olej jojoba szybko się wchłania i przenika do głębszych warstw skóry, nie pozostawiając tłustej powłoki. Ponadto jest to produkt, który nie zatyka porów. Ciekawym faktem dotyczącym tego oleju jest to, iż odpowiedni okazuje się być zarówno dla cery tłustej, jak i suchej. Koniecznym jest, aby zdawać sobie sprawę z tego, iż jest to produkt przeciwgrzybiczny, bakteriobójczy, a także charakteryzujący się naturalnym filtrem przeciwsłonecznym (o niskim faktorze, dlatego nie zaleca się go do opalania).

Zastosowanie oleju Jojoba

Olej jojoba swoje zastosowanie znajduje głównie w kosmetyce, gdzie stosowany jest zewnętrznie. Jego newralgiczną zaletą jest fakt, iż nadaje się do pielęgnacji każdego typu skóry, przez co jest produktem uniwersalnym. Zainteresować powinny się nim w szczególności osoby, które chcą nawilżyć swoją skórę, albowiem może być on stosowany jako zamiennik tradycyjnego kremu.

Jest to odpowiedni produkt do hydratyzacji skóry dzieci i niemowląt, bezpieczny jest także dla kobiet będących w stanie błogosławionym. Samodzielnie w domu można przygotować z niego maseczkę na skórę głowy oraz włosy, która odpowiednia będzie szczególnie dla osób, które zmagają się z łojotokiem oraz łupieżem. Wypróbować powinny ją również osoby, które chcą wzmocnić suche i połamane włosy. W celu osiągnięcia jak najlepszego efektu, zastosować ją należy przed umyciem włosów. Z właściwości tego produktu skorzystać powinny również osoby, które w okresie zimowo-jesiennym zmagają się ze spierzchniętymi ustami.

Olejek jojoba sprawdzi się na pewno osobom, które zmagają się z popękanymi piętami, łokciami czy kolanami. Dla większości kobiet jego najważniejszą zaletą jest zdolność do hamowania procesów starzenia skóry. Jego stosowanie profilaktyczne poleca się kobietom po 20 roku życia, albowiem zadziała wówczas jako preparat przeciwzmarszczkowy. Panie z cerą dojrzałą również nie powinny o nim zapomnieć, doskonale zadziała na okolice dekoltu i oczu, dodatkowo zmniejszy widoczność zmarszczek oraz poprawi jędrność i elastyczność skóry.

Olejek wykorzystać można również jako preparat do demakijażu, ponieważ jest łagodny i delikatny, jednak bezproblemowo poradzi sobie nawet z wodoodpornymi kosmetykami. Wydawać by się mogło, iż olejek ten jest produktem przeznaczonym przede wszystkim dla kobiet. Niemniej jednak należy wiedzieć, iż zapobiega on również zacięciom podczas golenia. Jeśli dotychczas pianki oraz żele nie spełniały Twoich oczekiwań to najwyższy czas, aby wypróbować ten olejek. Jest on śliski, dzięki czemu ułatwia prowadzenie żyletki. Nie można jednak zapomnieć, że oprócz tego skutecznie zadziała po goleniu, albowiem nawilży skórę.

Olejek jojoba powinny również wybrać osoby, jakie zmagają się z dokuczliwymi chorobami skórnymi, takimi jak łuszczyca, atopowe zapalenie skóry czy trądzik. Warto o nim pamiętać także wtedy, gdy poparzy nas słońce, ponieważ zadziała kojąco. Kolejne zastosowanie olejku to zwalczanie infekcji, ze względu na swoje właściwości poleca się go osobom zmagającym się z grzybicą czy kurzajkami.

Dawkowanie oleju Jojoba

Nie ma żadnych zaleceń dotyczących dawkowania oleju jajoba. Nie ma się czemu dziwić, albowiem stosuje się go wyłącznie zewnętrznie. Samodzielnie należy ocenić jak dużo produktu potrzebne będzie do demakijażu czy nawilżenia skóry. Często okazuje się, iż wystarczających jest kilka kropel.

Oczywiście w internecie bez problemu można znaleźć przepisy na maseczki do włosów czy inne domowe kosmetyki z wykorzystaniem jojoba. Istotną cechą oleju jest fakt, że nie odnotowuje się reakcji alergicznych, dlatego też jest to produkt, jaki chętnie wykorzystywany jest przez osoby, które zmagają się z cerą alergiczną lub nadwrażliwą.

Cena Oleju

Kupując olej jojoba należy zwrócić uwagę na to czy jest to produkt z pierwszego tłoczenia na zimno i czy w jego składzie znajdziemy wyłącznie nasiona jojoby. Niestety na rynku znaleźć można rozcieńczony olej jojoba, który nie będzie charakteryzował się tak doskonałymi właściwościami, dlatego decydując się na zakup tego produktu trzeba postawić przede wszystkim na jakość.

Zapewne każdy wie o tym, że dzisiaj za dobre produkty, pochodzące z ekologicznych upraw trzeba zapłacić dość dużo. Warto jednak mieć świadomość tego, iż zwykle takie produkty wystarczają na długi okres czasu i mają doskonały wpływ na nasze zdrowie, a ono powinno być dla nas najcenniejsze. Kupując olej jojoba należy wiedzieć, iż sprzedawany jest on najczęściej w butelkach o pojemności od 50 ml, nawet do 1000 ml. Decydując się na zakup najmniejszego opakowania powinnyśmy spodziewać się ceny około 16 zł, największe opakowanie natomiast będzie kosztować nieco ponad 200 zł.

W tym miejscu warto zaznaczyć, iż olej jojoba nie posiada daty ważności, albowiem nie jełczeje (zaleca się, aby nie przechowywać go dłużej niż 25 lat). Tym samym nie musisz się martwić, że największy olej nie będzie dobrym rozwiązaniem, ponieważ nie zdążysz go wykorzystać. Jeśli w tej chwili wydaje Ci się, że bardzo dużo kosztuje to musisz wiedzieć, iż jest to wydajny produkt, który na pewno poprawi Twój wygląd i samopoczucie- kto nie chciałby wykonywać zabiegów pielęgnacyjnych z wykorzystaniem płynnego złota?

Opinie o oleju jojoba

Olej jojoba to produkt, który zbiera szereg pozytywnych opinii. Użytkownicy zachwalają go i polecają jego zastosowanie. Jeśli liczysz się z komentarzami innych osób to te, dotyczące oleju jojoba na pewno zachęcą Cię do jego zakupy. Dla jednej z osób jest to ulubiony olej z niesamowicie lekką konsystencją. Jego atutem jest również fakt, iż ekspresowo się wchłania, nie pozostawia tłustej skóry, a także reguluje wydzielanie łoju.

Kolejna fanka oleju jojoba wylicza, że w jej domu produkt ten wykorzystywany jest jako produkt do demakijażu (bez uczucia pieczenia), olej do nawilżania najbardziej suchych części ciała, maseczka na włosy, a także olejek do opalania. Następna osoba również ma zbliżoną opinię. Jej zdaniem nie można się obyć bez tego oleju, jeśli się go wypróbuje, albowiem ma swoje zastosowanie niemal w każdej formule. Dla niej najlepiej sprawdza się jako maska na włosy oraz preparat do nawilżanie skóry.

Olej jojoba polecany jest również przez osobę, która zmaga się z przetłuszczającą skórą, na której co jakiś czas pojawiają się wypryski – dzięki olejowi jojoba problem zniknął. Jedna z osób dodaje iż jest to rewelacja na rzęsy, szyje i paznokcie. Dzięki niemu odżywione może zostać całe ciało, co jest rewelacją na rynku. Jeśli do tej pory nie miałeś styczności z olejkiem jojoba to najwyższy czas na wypróbowanie tego drogocennego preparatu. Musisz wiedzieć, że dla Twojego ciała nic nie jest tak dobre, jak naturalny, nieprzetworzony produkt. Z całą pewnością olej jojoba podbije również Twoje serce!

Olej Jojoba – zimnotłoczony Bio
10 (100%) 1 vote