Olej z Czarnuszki

  • Olej z nosion czarnuszki - butelka

    Olej z nasion czarnuszki – tłoczony na zimno

    39,90 
    Czytaj więcej

Olej z czarnuszki posiada szereg właściwości zdrowotnych, które docenione zostały przez wiele tysięcy osób. Od niedawna niezwykle popularny jest zdrowy i sportowy tryb życia, w związku z czym szereg osób zaczyna odkrywać tak niezwykłe produkty, jak na przykład ten olej. Ma on swoje zastosowanie zarówno w medycynie naturalnej, kosmetyce, jak i kuchni.

Wszystkie osoby, które pragną lepiej się czuć i wyglądać każdego dnia bez wątpienia powinny wypróbować ten produkt, gdyż jego właściwości będą mieć pozytywny wpływ na organizm każdego z nas. Szczególnie czarnuszką powinny zainteresować się osoby, które mają problem z nadciśnieniem oraz trądzikiem. Warto jednak mieć na uwadze fakt, że trwałe efekty będą zauważalne wyłącznie po długotrwałym stosowaniu.

Oczywiście zdarza się, że zmiany zauważymy już na początku stosowania preparatu, jednak jeśli chcemy utrzymać efekt to niezbędne jest systematyczne i długotrwałe stosowanie. Oprócz oleju do swojej codziennej diety można włączyć również nasiona czarnuszki, które również posiadają szereg właściwości zdrowotnych, a swoje zastosowanie znajdują również w kosmetyce.

Pochodzenie oleju

Czarnuszka pochodzi z Azji Zachodniej oraz Europy Południowo-Wschodniej (w szczególności z Iraku i Turcji). Obecnie jest to gatunek introdukowany, który dziko porasta niemal cały basen Morza Śródziemnego. Oprócz swojej dzikiej odmiany czarnuszka jest również rośliną uprawną w wielu krajach świata.

W Polsce czarnuszkę zalicza się do roślin uprawnych, niemniej jednak zdarza się, że czasami dziczeje. Jako pierwsi jej drogocenne właściwości docenili starożytni mieszkańcy Egiptu, gdzie niejednokrotnie nazywana była „złotem faraonów”. Swoje zastosowanie wówczas znajdowała niemal przy każdej chorobie, a jedyne czego nie mogła pokonać to śmierć. Dlatego też w czasach starożytnych stosowana była jako specyfik na praktycznie wszystkie choroby.

Pierwsze informacje na jej temat pochodzą niemal z 1550 roku p.n.e., natomiast w grobowcu Tutenchamona odnaleziono dzbany z jej nasionami. Należałoby również nadmienić, że wzmianka o niej pojawia się w Biblii. Najprawdopodobniej na początku uznana ona była wyłącznie za przyprawę, dopiero po jakimś czasie okazało się, że ma ona właściwości lecznicze i została zaliczona do grona takich roślin.

Jej właściwości wykorzystywali również mnisi w czasach średniowiecznych, a król Ludwik Pobożny miał ją w swoich ogrodach. Dzisiaj czarnuszkę zaliczamy do grona roślin jednorocznych, kwitnie od maja do września. Jej łodyga nie przekracza zwykle 40 cm, a kwiaty są duże i najczęściej pojedynczo wyrastają z pędów.

Właściwości oleju z czarnuszki

Olej z czarnuszki posiada właściwości lecznicze, które przydatne są osobom zmagającym się z wieloma chorobami. Olej ten zawiera prozdrowotne substancje, do których zaliczyć możemy przede wszystkim ok. 86 % nienasyconych kwasów tłuszczowych. Wśród nich wyróżniamy kwas omega-6 (kwas linolenowy), którego jest ok. 60 %, oprócz tego wyróżnić możemy również kwas omega-9 (kwas oleinowy), zawartość około 25 % oraz znany wszystkim kwas omega-3 (kwas alfa-linolenowy).

Poza kwasami tłuszczowymi olej z czarnuszki charakteryzuje się dużą zawartością witaminy A i E, steroli, biotyny, beta-karotenu, mikroelementów oraz przeciwutleniaczy. Nienasycone kwasy tłuszczowe pozytywnie wpływają na pracę układu odpornościowego, skórę oraz witalność. Ponadto pomagają utrzymać prawidłową masę ciała, co dla wielu osób ma kluczowe znaczenie, gdyż niejednokrotnie nie jest to takie proste. Duża zawartość witamin (szczególnie A i E) sprawia, że organizm jest chroniony przed wolnymi rodnikami.

Oprócz tego witaminy te mają wpływ na utrzymanie prawidłowego stanu skóry, usuwanie niedoskonałości, wzmacnianie i uelastycznianie skóry oraz likwidację zaskórników. Zastosowanie oleju z czarnuszki dodatkowo nawilża i odżywia skórę. Jeśli zastosujemy go na blizny to jest szansa na minimalizację ich widoczności oraz odnowę naskórka. Podsumowując każda osoba, której zależy na młodym i zdrowym wyglądzie skóry powinna zastosować olej z czarnuszki. Kobiety w kwiecie wieku na pewno ucieszą się z działania przeciwzmarszczkowego.

Płytkie zmarszczki mogą zostać całkowicie zlikwidowane, a te głębsze zatuszowane. Olej napina skórę, dzięki czemu optycznie wygląda ona na młodszą. Młode dziewczyny z kolei ucieszą się z polepszenia stanu skóry. Dodatkowym atutem regularnego stosowania oleju z czarnuszki jest wzmocnienie włosów oraz minimalizacja ich wypadania. Po pierwszym użyciu olejku dostrzeżemy mocniejsze i bardziej błyszczące włosy. Plusem stosowania czarnuszki jest również zmniejszenie wrażliwości skóry na promienie UV.

Zastosowanie

Olej z czarnuszki najczęściej stosowany jest w kuchni, gdzie wykorzystać go można na wiele różnych sposobów. Najczęściej dodaje się do go makaronów, sałatek, sosów czy dań jednogarnkowych. Z powodzeniem można go zastosować jako zamiennik tradycyjnego oleju roślinnego. Polecane jest dodanie oleju z czarnuszki również do pieczonych warzyw, mięs czy nawet chleba.

Należy jednak mieć świadomość tego, że olej posiada lekko gorzkawy, korzenny zapach. Jego wykorzystanie może być wyłącznie na zimno, ponieważ jakakolwiek obróbka termiczna sprawi, że zniszczone zostaną wszystkie substancje prozdrowotne, a przecież właśnie o to chodzi. Olej z czarnuszki oprócz swojego tradycyjnego zastosowania w kuchni może być również zastosowany jako maseczka na włosy lub balsam do ciała – wystarczy kilka kropli wetrzeć w skórę.

Będzie to miało działanie nawilżające, a w przypadku starszej skóry opóźni proces jej starzenia. Z właściwości czarnuszki powinny skorzystać również osoby, które mają tłustą i błyszczącą się cerę. Należy również wiedzieć, że olej z tej rośliny ma działanie łagodzące objawy schorzeń alergicznych. Jeżeli borykasz się z egzemą, astmą czy karatem to wypróbuj ten produkt, a na pewno nie pożałujesz. Produkt ten polecany jest również dla osób, które zmagają się z wysokim poziomem cholesterolu oraz wysokim poziomem cukru we krwi.

Olej z czarnuszki pomaga w obniżeniu cholesterolu we krwi, dzięki czemu zmniejsza się ryzyko zachorowalności na cukrzycę typu 2. Olej ten można stosować również bezpośrednio, w takim przypadku łyżeczkę produktu należy spożyć nie więcej, aniżeli trzy raz na dobę. Warto zdać sobie sprawę z tego, iż zastosowanie czarnuszki w kuchni pozytywnie będzie oddziaływać na zdrowie oraz walory smakowe.

Olej można podawać już kilkulatkom, jednakże należy pamiętać, aby dzienna dawka nie przekraczała ½ łyżeczki w przypadku dzieci poniżej 5 roku życia oraz 1 łyżeczki dziennie w przypadku dzieciaków do 12 roku życia. Nastolatkowie mogą przyjmować olej tak jak dorośli.

Dawkowanie

Dawkowanie oleju z nasion czarnuszki jest ściśle związane z jego zastosowaniem. Jeśli interesuje Cię działanie przeciwalergiczne to wówczas należy pić 1 łyżeczkę oleju trzy raz w ciągu doby. W przypadku alergii można również zastosować go zewnętrznie, albowiem w oleju zawarty jest tymochinon (substancja, która hamuje wytwarzanie się histaminy). Osoby, które interesuje działanie antywirusowe oraz antybakteryjne powinny zastosować kilku dniową kurację, podczas której będę regularnie spożywać olej z nasion czarnuszki. Jeśli zmagamy się z problemami skórnymi (wypryski, łuszczyca, grzybica) to wówczas warto zastosować olej zewnętrznie, zamiast balsamów czy maści. Wszystkie osoby myślące o działaniach profilaktycznych mogą stosować łyżeczkę oleju z nasion czarnuszki każdego dnia nawet do 3 razy na dobę. Wybierając olej należy zwrócić uwagę na to czy jest on tłoczony na zimno, albowiem tylko taki wart jest naszej uwagi. Należy pamiętać, aby po otwarciu butelki przechowywać ją w lodówce. Czarnuszka jest w pełni bezpieczna dla człowieka i nie istnieją przeciwwskazania do jej stosowania (prócz tego, że nie zaleca się regularnego stosowania kobietom w ciąży oraz kobietom karmiącym). Jeśli nie przekroczymy zalecanych dawek to nie odnotujemy skutków ubocznych.

Cena oleju z czarnuszki

Cena produktu jest ściśle uzależniona od jakości produktu. Jeżeli zależy Ci na wysokiej jakości to powinieneś odwiedzić sklep www.natur-sklep.pl, gdzie znajdziesz 100% olej z nasion czarnuszki siewnej. W sklepie dostępne są dwie różne pojemności – 250 ml oraz 500 ml. Jeśli chcesz przekonać się czy produkt okaże się być dla Ciebie strzałem w dziesiątkę to wówczas warto zdecydować się na ten mniejszy za 39,90 zł.

Jeżeli jednak jesteś przekonany, że produkt ten będzie odpowiedni i chcesz zaoszczędzić trochę pieniędzy to najlepszym rozwiązaniem będzie opakowanie 500 ml za 69,90 zł. Możesz mieć pewność, że kupując w tym sklepie online trafisz na produkty wyłącznie dobrej jakości, wykonane z ekologicznych produktów. Być może teraz wydaje Ci się, że to duży wydatek, jednak produkt wart jest swojej ceny.

Opinie

Wiele osób decydujących się na zakup BIO produktów często korzysta z opinii osób, które dotychczas z nich korzystały. Bez wątpienia taka opinia jest często niezwykle pomocna, aby przekonać się czy warto. Jedna z osób regularnie stosujących czarnuszkę odnotowała zaprzestanie bólów żołądka oraz zmniejszenie apetytu na słodkości.

Oczywiście nie jest to proces błyskawiczny, albowiem uzyskanie takich efektów jest możliwe po przynajmniej miesięcznej kuracji, gdzie olej pity jest 3 razy dziennie. Inna osoba docenia olej z czarnuszki, ponieważ pomaga w zwalczaniu problemów alergicznych, które z reguły są bardzo problematyczne.

Część klientów początkowo nie przepadała za tym nieco gorzkawym smakiem, jednak po pewnym czasie nie dość, że można się przyzwyczaić to w wielu przypadkach zaczyna on nawet dobrze smakować. Jedna z osób zastosowała olej z nasion do leczenia rany i okazało się, że ekspresowo się ona wygoiła. Duża część opiniujących produkt osób zauważyła znaczą poprawę stanu włosów oraz skóry głowy po regularnym stosowaniu.

W wielu przypadkach różnicę widać również na skórze twarzy, gdzie skóra jest napięta i nawilżona. Jeżeli jesteś zainteresowany właściwościami tego produktu to musisz przetestować go na własnej skórze. Zdecydowana większość osób jest zadowolona z stosowania oleju z czarnuszki.

Olej z nasion czarnuszki – tłoczony na zimno
10 (100%) 2 votes