Olej z pestek winogron

  • olej z pestek winogron bio

    Olej z pestek winogron – Bio zimnotłoczony

    19,90 
    Do koszyka

Oleje roślinne są jednym z lepszych źródeł kwasów omega 3 i innych niezwykle wartościowych dla naszego organizmu substancji. Jednym z popularniejszych w ostatnim czasie olei jest olej z pestek winogron, który niewątpliwie jest w stanie dostarczyć sporo dobroczynnych substancji i wzbogacić naszą dietę. Trzeba jednak w tym przypadku mieć dużą rozwagę, ponieważ nadmiar może szkodzić i powodować niechciane stany zapalne. Niemniej sam olej jest bardzo polecany i warto wprowadzić go do swojej diety jeśli zależy nam na jej urozmaiceniu.

Olej z pestek winogron, który tłoczony jest z pestek owoców metodą na zimno jest niewątpliwe jednym z wartościowszych, jakie możemy obecnie znaleźć w sklepach. Jest olejem o dobrym i szybkim wchłanianiu dzięki czemu nie powoduje żadnych dolegliwości skórnych, jak na przykład swędzenie, czy pieczenie. Ze względu na swoją lekkość nie zatyka porów i nie pozostawia na skórze tłustej maski przez co bardzo często wykorzystywany jest w kosmetykach, a także pielęgnacji naturalnej. Naprawdę świetnie sprawdza się w pielęgnacji każdego rodzaju skóry, natomiast dobry wpływ odczuje szczególnie cera mieszana, tłusta i trądzikowa. Nie zmienia to jednak faktu, że do skóry suchej, wrażliwej, naczynkowej i dojrzałej również nada się doskonale. Poza tym dobrze sprawdzi się przy pielęgnacji włosów, zwłaszcza suchych i zniszczonych.

Pochodzenie

Olej z pestek winogron, jak sama nazwa wskazuje pozyskiwany jest w wyniku wytwarzania wina gronowego i jest produktem odpadowym. Przez ponad setki lat pestki winogron stanowiły odpad i nie były wykorzystywane. Dopiero w dzisiejszych czasach nowoczesne technologie umożliwiły pozyskiwanie olejów nawet z tak mało oleistych nasion, jak pestki winogron czy też innych owoców, na przykład malin. Wytwarzanie oleju z pestek winogron rozpoczęto w roku 1560, a kilka zakładów podjęło produkcję w 1790 r. Co ciekawe, olej wykorzystywany był do farb i lakierów, a także jako olej jadalny. Nasiona winogron zawierają około 6-20% oleju. Na skalę przemysłową produkuje się go we Francji oraz Włoszech.

Olej wytwarzany jest na drodze ekstrakcji z rozkruszonych nasion winogron. Na ogół odbywa się to z użyciem wysokiej temperatury i organicznych rozpuszczalników, ponieważ mechaniczne wyciskanie nie jest wystarczająco efektywne. Nie da się ukryć, że z tego powodu olej z pestek winogron uważany jest za mniej wartościowy niż cenniejsze dla zdrowia oleje tłoczone na zimno takie jak oliwa z oliwek ekstra virgin lub nierafinowany olej kokosowy, do których używa się jedynie metod mechanicznych. Olej z pestek winogron ma jasnożółtą barwę, jest przezroczysty, a także nie zawiera osadów. Jego smak jest bardzo łagodny, praktycznie niewyczuwalny. Oprócz tego olej jest bezzapachowy. Jeśli chodzi o kaloryczność oleju z pestek winogron to zbliżona jest ona do innych olejów roślinnych – 100 g dostarcza 880 kcal.

Właściwości

Śmiało możemy stwierdzić, że olej z pestek winogron ma niezwykłe właściwości, a wynikają one przede wszystkim z tego, że wyróżnia się od bardzo dużą zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych. Poza tym olej z pestek winogron jest bardzo dobrym antyoksydantem. W jego składzie znajdziemy bardzo dużo witaminy E, flawonoidy, lecytynę oraz rezweratol – przeciwutleniacz o silnych właściwościach ochronnych. To właśnie dzięki niemu olej winogronowy chroni skórę przed działaniem wolnych rodników i skutecznie opóźnia procesy starzenia się skóry. Dla osób przywiązujących wagę to zastosowania takich produktów w kosmetyce naturalnej na pewno ważne jest też, że olej z pestek winogron wykazuje dużą zgodność z naturalnym sebum naszej skóry, przez co polecany jest do stosowania go w celu pielęgnacji cery trądzikowej. Poza wymienionymi składnikami zawiera także sporą ilość minerałów, dzięki czemu ma silne właściwości odżywcze.

W podstawowy skład oleju z pestek winogron wchodzą:

  • kwas linolowy,
  • witamina E,
  • witaminy A, B6
  • fosfolipidy,
  • składniki mineralne takie jak potas czy wapń

Jak widać zawiera on elementarne składniki, dzięki którym cały nasz organizm może lepiej i sprawniej funkcjonować.

Olej z pestek winogron może być wykorzystywany tradycyjnie w kuchni, ale także w kosmetyce. W tym przypadku stosuje się go tak, jak wszystkie oleje roślinne. Można używać go bezpośrednio na skórę, połączyć z innymi stosowanymi kosmetykami czy też zastosować do pielęgnacji włosów. Jest świetnym kosmetykiem nawilżającym i regenerującym dlatego szczególnie poleca się go w okresie zimowym w celu kuracji spierzchniętej skóry. Na pewno warto podkreślić, że nałożony bezpośrednio na skórę szybko się wchłania i nie pozostawia na niej tłustego filmu.

Biorąc pod uwagę zarówno skład oleju z pestek winogron, bogactwo substancji odżywczych, a także jego szerokie spektrum działania można wyróżnić kilka kluczowych działań:

  • regeneracja i odżywienie tkanek
  • przeciwzapalne i przeciwobrzękowe działanie
  • przyspieszenie porostu włosów i ich regeneracja
  • normalizowanie skóry tłustej
  • minimalizowanie powstawania zaskórników
  • zmiękczanie skóry
  • ujędrnienie i odżywienie skóry

Olej z pestek winogron ma bardzo duże działanie zdrowotne. Przede wszystkim wzmacnia naturalny płaszcz ochronny skóry i naczynia krwionośne. Spożywanie go nie powoduje rosnącego zagrożenia zwężenia naczyń krwionośnych, a co za tym idzie miażdżycą czy zawałem. Nie podwyższa poziomu cholesterolu we krwi, co oznacza, że  olej z pestek winogron możemy spożywać bez obaw. Warto wiedzieć, że wspomniany już wcześniej kwas linolowy pozwala obniżyć poziom złego cholesterolu. Oczywiście on także musi być dostarczany z pożywieniem, ponieważ nie jest produkowany przez organizm. Wychwytuje tłuszcze nasycone z krwi i transportuje w odpowiednie do tego miejsce, tym samym chroniąc żyły przed powstawaniem zatorów. Pozostałe oleje roślinne także są bogate w kwas linolowy, ale olej z pestek winogron zawiera go najwięcej.

Zastosowanie

Największe i najbardziej spopularyzowane wykorzystanie oleju z pestek winogron to oczywiście szeroko rozumiana kosmetyka i pielęgnacja, w szczególności domowa. Olej z pestek winogron wykazuje lekkie działanie natłuszczające przez co działa nawilżająco na skórę. Z kolei stosowany na włosy zdecydowanie je zmiękcza. Zapobiega nadmiernej utracie wody, co pozytywnie wpływa na poziom nawilżenia skóry oraz włosów. Ze względu na to, że w składzie znajdują się witaminy A, E, K i D, która stanowią bardzo duże wsparcie dla naturalnej bariery ochronnej skóry, olej z pestek winogron uznawany jest za jeden z bardziej odżywczych olejów pochodzenia roślinnego. Niewątpliwie wspomaga on regenerację skóry oraz wzmacnia naczynka. Dzięki zawartości kwasu linolowego, flawonoidów i witaminy E olej pomaga zwalczać wolne rodniki i regeneruje barierę ochronną naskórka. Jego potencjał antyoksydacyjny jest więc niezwykle duży. Znacząco sprzyja opóźnianiu procesów starzenia się skóry, a także poprawia jędrność i elastyczność skóry. To, co powinno mieć znaczenie dla osób borykających się z problemami skórnymi to fakt, że olej z pestek winogron ma działanie łagodzące i przeciwzapalne. Wspomaga naturalne procesy naprawcze, jakie zachodzą w skórze. Tak naprawdę działa jak tonik i widocznie zmniejsza zmiany trądzikowe. Przyczynia się też do mniejszej widoczności porów i zapobiega powstawaniu zaskórników. Jednocześnie oznacza to, że jest on niezwykle dobrym wsparciem w łagodzeniu stanów zapalnych skóry oraz regeneracji podrażnionego i naskórka. Koi i łagodzi, zmniejsza swędzenie i pieczenie.

Zastosowanie w kuchni oleju z pestek winogron jest oczywiście bardzo szerokie. Pierwszą i najważniejszą zasadą jest oczywiście stosowanie go na zimno – wówczas garściami czerpiemy z jego właściwości. Olej z pestek winogron jest niezwykle delikatny w smaku dlatego sam nie jest wystarczającą przyprawą. Stanowi jednak doskonałą, neutralną bazę pod wszystkie dania o wyrazistym smaku, a także kapitalnie sprawdzi się jako towarzysz do delikatnych warzyw. Najlepszy do spożycia jest na zimno, jednak można go podgrzewać ze względu na niski stopień dymienia. Co więcej, zważając na fakt, że składa się w zdecydowanej większości z kwasów tłuszczowych jednonienasyconych pod wpływem wysokiej temperatury nie ulega bardzo negatywnym przemianom. Olej, który był tłoczony na zimno o wiele lepiej jest przeznaczyć do stosowania kosmetycznego, a te tłoczone na ciepło niech zajmą miejsce w kuchni. Właściwości oleju z pestek winogron są niezwykle zróżnicowane, dlatego ten produkt charakteryzuje tak duża uniwersalność.

Opinie

Olej z pestek winogron jest rekomendowany zarówno do zastosowania w kuchni, jak i do pielęgnacji całego ciała. Jest to niewątpliwie produkt o wszechstronnym zastosowaniu, który cieszy się pozytywną opinią. Bez wątpienia stosowanie go w umiarze będzie doskonałym wsparciem dla pielęgnacji całego ciała. Z kolei jako składnik licznych dań będzie niewątpliwie bardzo istotnym urozmaiceniem i dostarczy do naszego organizmu szereg niezbędnych i niezwykle wartościowych substancji odżywczych i mikroelementów. Dla wielu osób jest wręcz podstawowym produktem w domu. Negatywne opinie to bez wątpienia rzadkość szczególnie biorąc pod uwagę fakt, że oleje wysokiej jakości są coraz bardziej dostępne. Dzięki temu każdy, komu zależy na wysokiej jakości produktach zaspokoi swoje potrzeby. Na rynku znajdziemy go zarówno w supermarketach, jak i sklepach z produktami ekologicznymi, co bez wątpienia jest ogromną zaletą. Mamy dzięki temu pewność, że korzystamy z dobrych i pewnych produktów.

Cena

Jak wiadomo cena oleju uzależniona jest przede wszystkim od sposobu jego produkcji, pochodzenia oraz jakości. Średnio za 250 ml oleju zapłacimy 30 złotych, co jest dobrą ceną. Jeśli jednak zależy nam na lepszej jakości należy nastawić się na wyższą cenę. To, na co przede wszystkim powinniśmy zwracać uwagę to sposób jego tłoczenia. Każdy olej tłoczony na zimno jest droższy. W zależności więc od tego, w jakiś sposób będziemy go wykorzystywać wybierzmy albo olej tłoczony na zimno, który doskonale sprawdzi się do pielęgnacji ciała, albo tłoczony na ciepło, który spokojnie możemy stosować w kuchni także przy obróbce termicznej.

Olej z pestek winogron – Bio zimnotłoczony
10 (100%) 1 vote