Olej Arganowy

  • Olej arganowy - pojemnik

    Olej Arganowy – zimnotłoczony Bio

    Oceniony 5.00 na 5.
    39,90 
    Do koszyka

Olej arganowy nazywany również „płynnym złotem Maroka” produkowany jest z owoców arganii żelaznej. Obecnie należy do grona najdroższych i jednocześnie najbardziej cenionych olejów na świecie. Do produkcji 1 litra oleju, tradycyjną metodą potrzeba, co najmniej 30 kg owoców i około 8 godzin pracy. Olej arganowy często wykorzystywany jest kuchni, jednak ma on właściwości medyczne i równie chętnie stosowany jest w kosmetologii.

W sztuce kulinarnej docenia się przede wszystkim jego wyjątkowy smak, w sztuce lekarskiej właściwości prozdrowotne, natomiast w kosmetologii ceni się go ze względu na właściwości pielęgnacyjne. Cechuje się dużą zawartością kwasów tłuszczowych oraz witaminy E, dzięki czemu wykorzystywany jest przez osoby borykające się z różnorodnymi problemami (zarówno skórnymi, jak i zdrowotnymi). Kupując olej arganowy warto jednak pamiętać, aby decydować się wyłącznie na najwyżej jakości produkty pochodzący z Maroka, gdzie od lat wytwarzany jest tradycyjną metodą.

Pochodzenie oleju arganowego

Olej arganowy to jeden z najciężej dostępnych olejów na świecie, albowiem otrzymuje się go z drzewa arganowego (argania żelazna), które porasta tylko południowo-zachodni region Maroka (region Sus). Na Ziemi rośnie od około 25 milionów lat, a jego zalety znane były tamtejszej ludności przed 12 wiekiem p.n.e, kiedy to Fenicjanie przybyli w ten rejon świata. Na obszarach, gdzie rośnie argania żelazna od wieków mieszkają Berberowie, którzy w dalszym ciągu zajmują się tradycyjna, ręczną produkcją oleju arganowego. Metoda ta polega na ręcznym mieleniu ziaren owoców, aż do otrzymania oleistej pasty, z jakiej wyciska się olej (oczywiście wyłącznie za pomocą rąk).

W tej chwili coraz bardziej popularne jest stosowanie specjalnych maszyn, gdyż metoda ręczna była bardzo pracochłonna i zabierała mnóstwo czasu. Należy jednak wiedzieć, że mimo zmiany procesu przygotowywania oleju to jego wszystkie właściwości nadal są zachowane, a proces miażdżenia pestek nadal wykonywany jest ręcznie. Ciekawym faktem dotyczącym drzewa arganowego jest również to, że przez wielu ludzi nazywany jest on „drzewem życia”, albowiem pozwala na przeżycie w pustynnym klimacie ludziom i wszelkim żyjącym tam stworzeniom.

O drzewie arganowym warto wiedzieć również to, że żyje od 125 do 450 lat, a pierwsze owoce zaczyna wydawać w wieku około 40-60 lat. W celu wytworzenia 1 litra oleju potrzeba ok. 30 kg owoców, czyli plonów z około 6 drzew arganowych. Pozostałości z ziaren, które pozostały po tłoczeniu często wykorzystywane są w berberskich gospodarstwach do przygotowania past do chleba, które mają podobny smak do znanego wszystkim masła orzechowego. Warto wiedzieć, że z arganii żelaznej oprócz produkcji oleju można wykonać również meble, gdyż drewno tego drzewa jest bardzo twarde.

Właściwości

W oleju arganowym znajdziemy około 80% jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (omega-3, omega-6 oraz omega-9) oraz antyoksydanty, w tym witaminę E („witaminę młodości”), związki fenolowe oraz karotenoidy. Dzięki temu olej arganowy ma zastosowanie zarówno w kuchni, medycynie, jak i kosmetyce. Witaminy E w oleju arganowym jest dwa razy więcej niż w oliwie z oliwek – hamuje ona rozwój miażdżycy, ma wpływ na jakość mięśni, minimalizuje zachorowalność na raka, zapobiega niedokrwistości, a także zwalcza wolne rodniki.

Natomiast jednonienasycone kwasy tłuszczowe obniżają cholesterol, a wielonienasycone wspomagają pracę układu nerwowego, zmniejszając zachorowalność na serce oraz krążenie. W kosmetyce wykorzystywane są w największym stopniu właściwości przeciwutleniające oraz witaminę E. Dzięki dużej zawartości antyoksydantów olej ma zdolność do ochrony skóry przed czynnikami zewnętrznymi. Ponadto olej dzięki zawartości fitosteroli (głównie spinasterolu) wykazuje właściwości przeciwzapalne oraz łagodzące, a także sprzyja gojeniu się ran. W oleju arganowym znaleźć można również skwalan, który wraz z nienasyconymi kwasami tłuszczowymi wspomaga regenerację bariery hydrolipidowej naskórka, a także uzupełnia niedobór składników tłuszczowych.

Zastosowanie oleju arganowego

W tej chwili znane są dwa typy oleju – jaśniejszy, który wykorzystywany jest w kosmetyce oraz ciemniejszy, jaki przeznaczony jest do zastosowań w kuchni. Olej arganowy kosmetyczny tłoczony jest z nieprażonych nasion, w związku z czym cechuje się jaśniejszym kolorem oraz kwaskowatym zapachem. Olej kuchenny wykonany z prażonych orzeszków, charakteryzuje się ciemnozłotym kolorem oraz orzechowym aromatem oraz smakiem. Jeśli pragniemy poprawić kondycję skóry, włosów czy paznokci to bez dwóch zdań powinniśmy wybrać olej jaśniejszy, który wykazuje działanie przeciwstarzeniowe. Ma on wpływ na odnowę komórek, łagodzenie stanów zapalnych, poprawę elastyczności skóry oraz jej odpowiednie nawodnienie.

Ponadto nada się on dla osób starszych, które chcą walczyć z oznakami starzenia, albowiem pielęgnuje skórę dojrzałą, reguluje pracę gruczołów łojowych, a także wzmacnia barierę lipidową. W oleju arganowym znajduje się również substancja o nazwie tirukalol, dzięki której przynosi on ulgę w typowych symptomach alergii. Warto go stosować również do masażu antycellulitowego oraz opalania, nada się także jako substancja po opalaniu, gdyż wykazuje właściwości chroniące skórę przed czynnikami zewnętrznymi. Olej arganowy to produkt odpowiedni dla wszystkich osób, które zmagają się ze słabymi, rozdwajającymi się i plątającymi się włosami. Jego regularne stosowanie pomaga nawilżyć skórę głowy, dodać włosom połysk i miękkość. Ponadto wspomoże lecenie łupieżu oraz wzmocni cebulki włosów.

Olej poleca się również osobom, które zmagają się z problemami skórnymi – śmiało można go stosować przy łuszczycy, egzemie czy atopowym zapaleniu skóry. Będzie on również niezbędny w kosmetyczce nastolatek, które zmagają się z trądzikiem, gdyż pomaga on kontrolować widzialne sebum. Olej arganowy pomoże również poprawić kondycję paznokci. Można go stosować zamiast kremu do rąk, bądź w połączeniu z kremem. Z pewnością po pewnym czasie zauważymy zdecydowaną poprawę, płytka będzie odbudowana i wyraźnie mocniejsza. Oczywiście olej arganowy, jak już wyżej wspominano swoje zastosowanie ma również w kuchni, gdzie nadaje daniom orientalną nutę.

Niestety ze względu na jego wysoką cenę zazwyczaj nie można sobie pozwolić na to, aby używać go w dużych ilościach. Należy jednak wiedzieć, że już kilka kropel tego oleju nada potrawie charakterystyczny, bogaty, orzechowy aromat. W związku z tym warto dodać go sałatek, mięs czy ryb, najlepiej bezpośrednio przed podaniem, żeby nie stracił swoich właściwości. Dzięki dużej zawartości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNTK) olej arganowy ma zastosowanie w medycynie naturalnej, gdzie obniża poziom cholesterolu, zmniejsza ryzyko zachorowalności na miażdżycę czy zakrzepicę. Wykazuje również właściwości przeciwzapalne, wspomaga prace nerek, wątroby oraz mózgu.

Dawkowanie

Dawkowanie oleju arganowego ściśle uzależnione jest od jego wykorzystania. Jeśli chcemy poprawić kondycję włosów to wystarczy, że niewielką ilość oleju wetrzemy w skórę głowy oraz końcówki włosów i pozostawimy na noc, bądź 30 min (w zależności od preferencji) – następnie należy olej spłukać. Jeśli chcemy uzyskać silniejszy efekt to nie należy go spłukiwać. Można również olej arganowy dodawać do szamponu. Jeśli chcemy poprawić kondycję twarzy to kilka kropel można dodać do kosmetyku, który stosujemy na co dzień, bądź nałożyć go bezpośrednio na twarz.

W przypadku paznokci niewielką ilość olejku należy w nie wmasowywać. W kuchni tak jak już wyżej wspomniano można go dodawać do wielu potraw, jednak należy wiedzieć, że już kilka kropel nada daniu orzechowy smak. Oczywiście olej arganowy w celach zdrowotnych można spożywać również samodzielnie. Jeśli chcemy przeprowadzić taką kurację to wówczas należy 1 łyżeczkę oleju arganowego spożywać 3 razy na dobę, przed posiłkiem.

Cena oleju arganowego

Olej arganowy ze względu na to, że pochodzi wyłącznie z regionu Sus w Maroku należy do grona najdroższych olejów. Niestety na rynku spotkać można nie tylko oryginalne produkty, lecz również podróbki, które nie przypominają w niczym prawdziwego oleju, gdyż pozbawione są najcenniejszych wartości odżywczych. Dlatego też przed zakupem warto sprawdzić czy produkt posiada certyfikat jakości, dzięki któremu będziemy mieli 100% pewność, że jest to produkt oryginalny. Warto wiedzieć, że należy spodziewać się ceny około 50 zł za 100 ml. W pierwszej chwili może się wydawać, że jest to niebotyczna cena za tak małą pojemność. Należy mieć jednak świadomość, że używa się naprawdę niewielkie ilości tego produktu, dzięki czemu wystarcza on na długi okres czasu.

Opinie

Olej arganowy to produkt, który niemal każdemu przypada do gustu. Jeśli martwisz się, że nie będzie dla Ciebie odpowiedni, a jego cena nie zachęca do zakupu to koniecznie musisz zapoznać się opiniami osób, które stosują go regularnie. Jedna z osób używa tego olejku na skórę twarzy oraz włosów, w szczególności z powodu sterczących włosów z przodu czoła. Po nałożeniu olejku na noc i umyciu ich rano po tym problemie nie ma już śladu. Dla kolejnej z osób olej arganowy stał się ratunkiem dla suchej skóry oraz zmarszczek.

Jeśli chcesz, aby pojawiły się one jak najpóźniej to naprawdę warto zastanowić się nad tym zakupem. Jedna z osób opiniujących używa oleju arganowego wraz z całą rodziną, gdyż doskonale działa na paznokcie, skórę oraz włosy. Według niektórych może zdziałać prawdziwe cuda. Ponadto przez wiele osób polecane jest stosowanie wewnętrzne i zewnętrzne tego kosmetyku. Przez opiniujących rekomendowane są również sałatki z wykorzystaniem tego produktu. Warto również nadmienić, iż olej arganowy polecany jest do kąpieli słonecznych – można go zastosować zarówno do opalania, jak i po opalaniu.

Dzięki temu skóra nie jest spieczona, ani obolała, a o jej schodzeniu można zapomnieć. Jeśli nie zastosuje się oleju do opalania to bezwzględnie należy to zrobić po, gdyż uśmierza ból, który może towarzyszyć osobom, które nieodpowiednio zabezpieczyły się przed działaniem promieni słonecznych.

Olej Arganowy – zimnotłoczony Bio
10 (100%) 1 vote