Olej rycynowy

Olej rycynowy nazywany także olejem rącznikowym jest produktem roślinnym, który otrzymywany jest z nasion rącznika pospolitego. Rącznik pospolity (w Polsce nazywany również rycynusem, bądź kleszczowiną pospolitą) jest rośliną należącą do rodziny wilczomlecznych. Jego rodzimym krajem występowania jest Bliski Wschód oraz północno-wschodnie regiony Afryki. W tej chwili jest on spotykamy w wielu miejscach, położonych w klimacie tropikalnym oraz podzwrotnikowym. Uprawy jego mają z kolei miejsce niemal na całym świecie. Rącznik to bylina, która może osiągnąć nawet do 4 metrów wysokości – jest to krzew, bądź niewielkie drzewo. Składa się z mocnego korzenia, łodygi, liści przypominających liście kasztanowca, a także z kwiatów oraz owoców. Rącznik pospolity w Polsce jest rośliną jednoroczną (zbyt niskie temperatury w zimie), jednak w krajach tropikalnych zazwyczaj jest to roślina wieloletnia. Warto dodać, że w naszym kraju hodowana jest ona głównie w celach dekoracyjnych. Niemniej jednak coraz częściej z rącznika produkuje się olej, który ma szereg zastosowań. Od wielu lat wykorzystuje się go jako surowiec zielarski, z którego coraz chętniej korzysta medycyna naturalna. Ponadto okazuje się, że olej rycynowy może być wykorzystany również w kosmetyce – dodaje się go głównie do produkcji płynnej brylantyny oraz lotionów. W domowych warunkach najczęściej stosuje się go jako produkt wspomagający pielęgnacje skóry, włosów i paznokci. Wiele osób zastanawia się także nad jego zasadzeniem w ogrodzie, ponieważ charakteryzuje się ona ładnymi owocami oraz wielkimi liśćmi. Nie można jednak pominąć tego, że rącznik to roślina mająca silnie trujące właściwości. Powodem tego jest rycyna, maksymalna dawka jaką może spożyć człowiek to tylko 0,2 g, które zawarte są w 3 nasionach rącznika. Większa dawka może okazać się śmiertelna, zatem nie można tego bagatelizować.

Pochodzenie

Rącznik pospolity to roślina znana dzisiaj niemal na całym świecie, warto jednak zauważyć, że rośnie ona na naszej planecie już od tysięcy lat. Prawdopodobnie jej rodzimym krajem występowania jest Erytrea, bądź Etiopia. Należy jednak nadmienić iż są to wyłącznie przepuszczenia, ponieważ nie ma oficjalnych badań potwierdzających tę tezę. Możemy jednak śmiało stwierdzić, że rącznik pospolity znany jest od przeszło 6 tysięcy lat. Pierwsze nasiona znalezione zostały w grobowcach starożytnych władców Egiptu, które pochodzą z IV, bądź V wieku p.n.e. Wówczas zdawano sobie już sprawę z szeregu właściwości tej rośliny., informacje na ten temat znajdują się na starożytnych papirusach. Dowiadujemy się z nich jak hodować roślinę, a także w jaki sposób można ją zastosować. Okazuje się, że nasi przodkowie wierzyli przede wszystkim w cudowne właściwości oleju rycynowego. Ich zdaniem był to niezastąpiony produkt do smarowania kamiennych bloków, które używano podczas budowy piramid. Dzięki ich smarowaniu łatwiejsze okazywało się przesuwanie materiałów budowlanych. W medycynie wykorzystywano go wówczas głównie jako środek likwidujący zaparcia, ponieważ jego spożycie skutkowało efektem przeczyszczającym. Istotnym jest, aby zdawać sobie sprawę, że nie tylko Egipcjanie chętnie sięgali po olej rycynowy. Wzmianki na temat tego produktu znajdziemy również w literaturze greckiej, arabskiej oraz rzymskiej. Ciekawostką jest, że rącznik pospolity to jedna z roślin o której napisano w Piśmie Świętym. Europa na szerszą skalę korzysta z oleju rycynowego od XVIII wieku. Wówczas farmakopea londyńska zaliczyła olej rycynowy do oficjalnej medycyny. Od wielu lat stanowi uniwersalny, domowy lek.

Właściwości oleju rycynowego

Nie bez przyczyny olej rycynowy polecany jest dawna, jako remedium wspierające walkę z różnorodnymi dolegliwościami. Olej rącznikowy jest produktem bezbarwnym, bez smaku, niemniej jednak cechuje go wysoka lepkość. Jednym z najważniejszych składników jest kwas rycynolowy, który pomaga walczyć z trądzikiem oraz problemami skóry. Ponadto w produkcie tym możemy wyróżnić witaminę A, witaminę E oraz kwas omega-6. To dzięki nim olej polecany jest w zabiegach kosmetycznych, jak również naturalnej medycynie. Olej rycynowy uznawany jest także z uwagi na swoje antybakteryjne, grzybobójcze i przeciwzapalne właściwości.

Zastosowanie oleju rycynowego

Od lat naturalna medycyna szczyci się produktem, taki jakim jest olej rycynowy, ponieważ można go wykorzystać na szereg sposobów. Wiele klientów decyduje się na zakup oleju rycynowego ponieważ wspomaga pozbycie się zaparć oraz przeciwdziała ich powstawaniu. W medycynie niekonwencjonalnej olej wykorzystuje się jako produkt wspomagający zmniejszanie bóli brzucha, głowy i krzyża. W tym celu najlepiej zastosować okład na problematyczne miejsca. Zdaniem wielu osób olej rycynowy powinien być wybierany również przez osoby, jakie zmagają bólami stawów oraz mięśni. Często stosuje się go do walki z problemami skórnymi. Sprawdzi się jako preparat wspomagający walkę z oparzeniami słonecznymi, czyrakami, grzybicą międzypalcową, kurzajkami, infekcjami grzybicznymi oraz zakażeniami drożdżakami. Ponadto jego atutem jest zdolność do przyspieszenia gojenia się owrzodzeń, a także ciężkich ran. Niektórzy rekomendują go także jako środek na otwarte rany, z uwagi na jego przeciwbakteryjne właściwości. Można go zastosować jako produkt pierwszej pomocy, ponieważ zmniejsza ból i swędzenie. Olej rycynowy sprawdza się także w kosmetyce. Wybierają go przede wszystkim panie, które pragną poprawić kondycję swojej skóry. Jeśli zmagasz się ze zmarszczkami oraz liniami mimicznymi to ten produkt bez dwóch zdań będzie odpowiedni dla Ciebie. Dzięki temu, że ma zdolność do wnikania w głąb skóry, wspomaga proces jej nawilżania, a także delikatnie odmładza i wygładza skórę. Oprócz tego olej rycynowy pomaga uporać się z rozstępami oraz bliznami. Jego działanie zauważalne będzie wyłącznie po dłuższym i regularnym stosowaniu. Nie tylko starsze osoby skorzystają z właściwości oleju rycynowego, albowiem sprawdza się on w przypadku walki z trądzikiem i pryszczami. Warto go zastosować również wtedy, gdy walczymy się ze zrogowaciałym naskórkiem i oczekujemy efektu złuszczającego. Produkt ten fenomenalnie sprawdzi się w przypadku poprawy kondycji włosów i paznokci. Jeżeli marzysz o zdrowych, twardych i nawilżonych paznokciach to warto zdecydować się na zakup oleju rycynowego. Z całą pewnością w takim przypadku rewelacyjnie sprawdzi się kąpiel dla dłoni. Zastosowanie oleju rycynowego na włosy poprawi ich ogólną kondycję, zmniejszy wypadnie, a także je odżywi. Podobne zastosowanie olej rycynowy ma w przypadku rzęs oraz brwi. Jego zasadniczym zadaniem jest zagęszczanie oraz wzmocnienie. Olej rycynowy został doceniony również przez producentów kosmetyków, znajdziemy go w produktach do pielęgnacji skóry głowy, włosów, a także paznokci.

Dawkowanie

Jedną z niewątpliwych zalet oleju rącznikowego jest fakt, iż można go stosować na szereg sposobów. Do wywołania efektu przeczyszczającego potrzebne będzie od 1 do 2 łyżeczek oleju. Dzięki nim pobudzimy perystaltykę jelit - warto jednak pamiętać, że skutki zastosowania oleju pojawią się po około 3 h po zażyciu, dlatego warto być wówczas blisko toalety. Osoby zmagające się z problemami skórnymi, takimi jak trądzik czy sucha skóra powinny zamoczyć wacik w oleju i nakładać go bezpośrednio na skórę. Okład taki należy pozostawić na skórze przez około 1 h, a następnie dokładnie spłukać. W przypadku większych obszarów z powodzeniem można olej zamoczyć w kawałku materiału i przykładać go do skóry. Dobrze jest wiedzieć, że tak przygotowany okład może mieć zastosowanie także w przypadku bóli brzucha, głowy, a także krzyży. Dla pań zmagających się ze zmarszczkami oraz młodzieży walczącej z trądzikiem polecamy nanoszenie niewielkich ilości oleju na skórę twarzy po jej umyciu. Jak już wcześniej nadmieniono rycynus jest rośliną trującą, niemniej jednak trujące składniki, jakimi są rycynina oraz rycyna są neutralizowane w wyniku przegotowania w gorącej wodzie. Dlatego olej rycynowy jest produktem bezpiecznym dla nas, o ile oczywiście nie będziemy stosować dawek większych, niż zalecane.

Cena

Olej rycynowy jest produktem, który powinien zagościć w domu każdego z nas. Ma szereg pozytywnych właściwości, jakie zapewne uda nam się wykorzystać. Jeśli zastanawiasz się, gdzie i za ile uda Ci się kupić olej, to polecamy wybieranie przede wszystkim rekomendowanych sklepów, w których uda Ci się kupić najwyższej jakości olej. My polecamy zakupy w Natur Sklepie, jest to sklep internetowy, który znajdziemy pod adresem www.natur-sklep.pl. Olej rycynowy dostępny jest tam w wersji zimnotłoczonej BIO. W tym momencie zakupić możemy opakowanie o pojemności 110 ml, które kosztuje 12,90 zł. Cena jest na tyle przystępna, że każdy może zdecydować się na zakup i wypróbować produkt we własnym domu. Z racji tego, że stosuje się niewielkie dawki to na pewno wystarczy na dłuższy okres czasu.

Opinie

Tak jak szereg naturalnych produktów olej rycynowy cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Wiele użytkowników chętnie dzieli się swoimi opiniami oraz wrażeniami po zastosowaniu produktu. Jeśli w dalszym ciągu nie jesteś przekonany czy olej rycynowy powinien znaleźć się w Twoim domu to być może przekonają Cię do tego opinie użytkowników. Zdaniem jednej z komentujących produkt ten rewelacyjnie nadaje się do wzmocnienia rzęs, brwi oraz paznokci. Już po niedługim czasie używania można zauważyć zmiany. Paznokcie stają się mocniejsze, a rzęs optycznie jest więcej. Opiniująca dodaje, że olej to naturalny produkt, który dostać można w zasadzie za grosze, warto zatem wypróbować go na sobie. Następna komentująca także poleca olej rycynowy głównie z uwagi na fakt, iż rewelacyjnie radzi sobie z łamliwymi paznokciami. Dodaje jednak, iż na efekty trzeba poczekać, gdyż znaczącą różnicę widać dopiero co najmniej po miesiącu stosowania. Negatywne komentarze są rzadkością w przypadku tego oleju, jednak według jednej z osób może zatykać pory, druga z kolei przypomina o tym, że roślina z której produkuje się olej jest trująca. Jeśli Twoim problemem jest słaba kondycja włosów, skóry i paznokci, bądź chcesz się pozbyć męczących zaparć, to olej rycynowy będzie strzałem w dziesiątkę.
Olej Rycynowy – zimnotłoczony bio
10 (100%) 3 votes