Olej z Pestek Malin

  • Wypełniacz

    Olej z Pestek Malin – Bio

    34,90 
    Czytaj więcej

Olej z pestek malin pozyskujemy dzięki tłoczeniu na zimno nasion tego owocu. Każdy z nas zna malinę, która charakteryzuje się czerwoną barwą owoców oraz ich bezproblemowym odpadaniem od dna kwiatowego. Warto wiedzieć, iż inne rośliny należące do rodzaju Rubus (do którego należy malina) zwyczajowo nazywane są jeżynami.

Malinę obecnie uprawia się na całym świecie, również w Polsce. W naszym kraju spotkać najczęściej można malinę właściwą, malinę kamionkę oraz malinę moroszkę, którą zaliczamy do gatunku objętego ochroną prawną w Polsce. Mimo że w sezonie objadamy się tymi smakowitymi owocami to często nie mamy pojęcia o istnieniu oleju z pestek, który jest bogactwem składników odżywczych. W składzie wyróżnić możemy przede wszystkim wysoką zawartość kwasów tłuszczowych (omega-3 oraz omega-6), witaminę A oraz witaminę E.

Olej z nasion malin wykorzystywany jest głównie w kosmetyce, niemniej jednak coraz więcej osób zwraca na niego uwagę z powodu właściwości zdrowotnych. Na rynku kosmetycznym znajdziemy olej filtrowany, niefiltrowany, surowy lub z osadem owocowym. Każdy z nich na pewno będzie miał pozytywny wpływ na naszą skórę. Rekomenduje się go osobom w każdym wieku, dla starszych kobiet niezwykle istotne będzie to, iż ma on działanie przeciwzmarszczkowe, dla nastolatek cenne będzie natomiast to, że pomaga zwalczać problemy skórne, takie jak trądzik czy wągry.

Pochodzenie oleju z pestek malin

Pierwsze informacje dotyczące malin pochodzą z około 300 roku p.n.e. Jako pierwszy, jej doskonałe właściwości odkrył Palladius około IV wieku n.e. Na początku uprawiali je głównie mnisi i zakonnicy w przyklasztornych ogrodach. Warto wspomnieć również o mitologicznej historii tej rośliny, albowiem według podań rzymskich wszystkie maliny dawniej były białe.

Niemniej jednak pewnego dnia opiekunka Jowisza, Ida chciała zamknąć usta łobuziakowi, ponieważ swoim krzykiem wyprowadzał z równowagi kapłanów. Sposobem na uciszenie Jowisza było podanie mu malin, Ida chcąc zerwać owoc ukuła się w pierś, a kropla krwi spadła na malinę i zabarwiła ją na czerwoną. Oczywiście jest to mit, zatem ciężko orzec ile w nim prawdy. Warto jednak wiedzieć, że maliny oraz przetwory z malin, takie jak na przykład olej są wykorzystywane od stuleci w tradycyjnej medycynie ludowej.

Właściwości – olej z pestek malin

Olej z pestek malin zawiera w swoim składzie głównie kwasy tłuszczowe – omega 3 oraz omega 6, których nie produkuje nasz organizm, zatem muszą być one dostarczane w postaci pożywienia, bądź jako produkty kosmetyczne. Poza nimi w tym produkcie wyróżnić możemy również wysoką zawartość witaminy A (nazywanej również retinolem lub beta-karotenem), witaminy C (kwas askorbinowy), a także witaminy E (znanej większości z nas jako „witamina młodości”).

W składzie oleju znajdziemy również flawonoidy oraz karotenoidy. Nie można również zapomnieć o niezwykle cennym kwasie elagowym, czyli związku należącym do grupy polifenoli, jakie mają właściwości przeciwnowotworowe oraz mają zdolność do zabezpieczania przed mutacją genów. Kwasy tłuszczowe odpowiedzialne są za utrzymanie właściwego bilansu wodnego skóry, dzięki czemu staje się ona gładka i miękka. Ponadto odpowiedzialne są za poprawę stanu skóry oraz zabezpieczenie naskórka przed szkodliwym działaniem promieni UV.

Witamina A jest z kolei potrzebna w procesie widzenia, a także uczestniczy w budowaniu szkliwa nazębnego. Witamina C odpowiedzialna jest głównie za utrzymanie odporności organizmu, niemniej jednak jest również naturalnym przeciwutleniaczem. Witamina młodości, czyli witamina E cechuje się działaniem antyoksydacyjnym, przeciwdziała starzeniu skóry, a także bezpłodności. Olej z nasion malin ma ciemno żółty, a niekiedy nawet złoty kolor.

Charakteryzuje się delikatnym, orzechowym smakiem, a także aksamitną konsystencją. Warto dodać, że olej z nasion malin dobrze się wchłania i jest niezwykle lekki. Podsumowując olej z malin jest doskonałym przeciwutleniaczem, a także ma właściwości przeciwzapalne, antyseptyczne oraz przeciwbakteryjne. Ponadto nie zatyka porów, co również ma duże znaczenie.

Zastosowanie oleju z pestek

W gotowych produktach kosmetycznych olej z nasion malin występuje w ilości od 10 do 20%, albowiem charakteryzuje się wysoką zawartością kwasów nienasyconych. Przeznaczony jest głównie do wrażliwej skóry. Z powodzeniem można go zastosować jako preparat do masażu oraz kąpieli.

Niektóre osoby wykorzystują go również jako naturalny filtr przeciwsłoneczny. Faktem jest, iż ten olej ma działanie absorbujące promienie słoneczne, niemniej jednak nie ma faktora SPF. Tym samym nie może być zastosowany bez kremu czy olejku do opalania. Niezwykle istotne jest, aby jak najlepiej zabezpieczać skórę. Oczywiście olej z malin może wspomóż ochronę przeciwsłoneczną, jednak zastosowany sam na pewno nie okaże się być wystarczający.

Dobrze jest wiedzieć, że niektórzy stosują go w celu wygładzenia skóry po kąpieli słonecznej. Kolejny atut związany jest z kwasami tłuszczowymi, albowiem dbają one o odpowiednie nawilżenie skóry oraz zwiększenie penetracji składników aktywnych. Ponadto minimalizują produkcję melaniny, jaka doprowadzić może do powstania różnorodnych, często nieregularnych przebarwień. Olej z pestek malin zastosować powinny osoby, które zmagają się ze skórą podrażnioną oraz skłonną do alergii.

Ze względu na to, że wspomaga produkcję kolagenu okazuje się być niezastąpiony w pielęgnacji cery dojrzałeś. Oczywiście z powodzeniem mogą z niego skorzystać również nastolatkowie, ponieważ ma właściwości antybakteryjne oraz przeciwzapalne, Wysoka zawartość witaminy A oraz E sprawia, że minimalizowane są problemy skórne, między innymi trądzik oraz wypryski. Warto nadmienić, że niektóre osoby stosują olej z pestek jako bazę pod makijaż. Niektórzy dodają go natomiast do maseczek oraz balsamów.

Nie można również zapomnieć, iż jest to produkt, który może odżywić włosy. Olej z pestek malin zwiększa nawilżenie i elastyczność skóry, wspomaga barierę lipidową naskórka, a także reguluje pracę gruczołów łojowych. Olej z nasion malin ma również właściwości zdrowotne, z których korzysta coraz więcej osób. Dzięki wysokiej zawartości omega-3 (ALA) oraz omega-6 (LA) zmniejszają się skutki stresu oksydacyjnego. Poza tym olej z pestek nasion wykazuje działanie antyoksydacyjne. Witamina E, którą znajdziemy w oleju z malin występuje w postaci gamma-tokoferolu oraz alfa-tokoferolu.

Wraz z flawonoidami oraz karotenoidami ma zdolność do zwalczania wolnych rodników. Substancja ta ponadto zmniejsza zmiany zwyrodnieniowe oraz rogowacenie się gruczołów łojowych. Do jej atutów zaliczyć możemy również zwalczanie zaburzeń w metabolizmie tłuszczów, co zwyczaj spowodowane jest brakiem niezbędnych kwasów tłuszczowych. Olej wypróbować powinny osoby, które zmagają się z ciężko gojącymi się ranami, oparzeniami, odmrożeniami oraz rumieniem.

Dobrze jest również wiedzieć, że ma on zdolność ochrony przed zapaleniem dziąseł oraz pokrzywką. Sprawdzi się również w przypadku osób chorujących na egzemę, łuszczycę czy inne choroby skóry.

Dawkowanie oleju z pestek malin

Olej może być wykorzystany samodzielnie, bądź z innymi preparatami. Można go stosować zarówno w ciągu dnia jak i na noc. Jeśli interesuje nas zastosowanie zewnętrzne to wówczas najlepiej kilka kropli wklepać, bądź wmasować w oczyszczoną i wilgotną skórę. Pamiętaj jednak o tym, że jest to produkt który chroni przed utratą nawilżenia, zatem rekomenduje się jego zastosowanie z kwasem hialuronowym, bądź inną substancją nawilżającą.

Jest to preparat cechujący się dobrą wchłanialnością, zatem nie musimy się bać tłustej i nieprzyjemnej skóry. Należy pamiętać o tym, aby po otwarciu przechowywać go w lodówce, bądź suchym i ciemnym miejscu (maksymalna temperatura to 10 stopni Celsjusza).

Cena oleju z pestek malin

Niestety olej z nasion nie należy do tanich produktów. Powodem tego jest fakt, że do produkcji 18 litrów oleju wykorzystuje się niemal całą ciężarówkę tych owoców. Tym samym każdy powinien liczyć się z dość wysoką ceną. Należy jednak pamiętać o tym, że wystarczy zastosowanie kilku kropel, aby zobaczyć efekty. Jest to produkt wydajny, zatem nie można od razu zniechęcać się dość wysoką ceną.

Istotne jest jednak to, aby kupować go w sprawdzonych sklepach ze zdrową żywnością (na przykład w sklepie online www.natur-sklep.pl), należy również upewnić się czy jest to wysokiej jakości olej pochodzący z rolnictwa ekologicznego, albowiem takie zawierają najwięcej wartościowych substancji. Cena za 30 ml wysokiej jakości oleju tłoczonego na zimno wynosi około 35 zł, za 100 ml tego cennego produktu zapłacić będziemy musieli natomiast około 100 zł.

Opinie – olej z pestek malin

Na rynku spotkać można coraz więcej produktów, które mają korzystny wpływ na nasze zdrowie. Musimy mieć tego świadomość i jak najczęściej z nich korzystać. Olej z pestek malin w ostatnim czasie podbił serca sporej części polaków, którzy chętnie korzystają dzisiaj z jego dobroczynnych właściwości. Oczywiście dzielą się swoją wiedzą z innymi, w internecie – piszą różnorodne komentarze i opinie.

Jeśli nie jesteś przekonany co do właściwości tego produktu to być może przekonają Cię do niego wpisy internautów. Jedna z osób kocha ten olej, albowiem jest aksamitny, doskonale się wchłania, a także nie pozostawia tłustej warstwy. Sprawdziła ona również działanie przeciw promieniom UV i jak się okazuje, jest on skuteczny. Posmarowała ona ciało kilkom kropelkami przed wyjściem na słońce, po powrocie okazało się, że nie wystąpiła żadna negatywna reakcja organizmu.

Kolejny komentujący również twierdzi, iż jest to wspaniały olejek, po którym twarz jest wygładzona i miękka. Cechuje się on przyjemnym zapachem oraz konsystencją. Następna opinia również świadczy o genialności tego produktu, albowiem jego stosowanie w połączeniu z kwasem hialuronowym daje rewelacyjne efekty, skóra jest jędrna i gładka. Kobiety polecają go również jako bazę pod makijaż, nawet przy tłustej cerze, ponieważ szybko się wchłania i nie pozostawia tłustej warstwy.

Rekomendowany jest również dla zmęczonej skóry, ponieważ poprawia jej kondycję i likwiduje zmarszczki. Użytkownicy rekomendują jego zastosowanie zarówno na noc, jak i na dzień.

Olej z Pestek Malin – Bio
10 (100%) 1 vote