Kwas Cytrynowy – proszek

11,90 

Organiczny związek chemiczny z grupy hydroksykwasów karboksylowych. Zawiera 3 grupy karboksylowe.

Gramatura: 1000g

Kwas cytrynowy jest to organiczny związek chemiczny z grupy hydroksykwasów karboksylowych. Stosuje się go powszechnie w kuchni jako dodatek do produktów spożywczych, a także jako środek czyszczący w całym domu. Na szeroką skalę przemysłową otrzymuje się go zarówno syntetycznie, jak i poprzez fermentację cytrynową cukru i skrobi z pomocą kultur Aspergillus Niger.

Kwas cytrynowy występuje naturalnie w niektórych owocach takich jak cytryna czy czarna porzeczka.
Kwasek cytrynowy posiada swoje zastosowanie w kuchni m.in. ze względu na kwaśny smak. Dodany do wielu potraw, zup, dań mięsnych, czy dań z woka, nada im odpowiedniej kwasowości i wyrazistego smaku.

Z kolei dodany do napojów, sprawi że będą orzeźwiające. Kwas cytrynowy jest również naturalnym konserwantem. Z tego względu jest dodawany do dżemów, marmolad, czy innych przetworów domowych, których zdatność do spożycia chcielibyśmy przedłużyć. Zastosowany do sałatki owocowej sprawi, że owoce nie ściemnieją.

Kwas cytrynowy spożywany doustnie może działać przeciwwymiotnie i zwalczać nudności. Ponadto, działa odtruwająco i detoksykacyjnie na nasz organizm. Przyspiesza i wspomaga usuwanie metali ciężkich z naszego organizmu. Dba o regulowanie kwasowości w żołądku. Ułatwia i znacznie usprawnia wchłanianie substancji odżywczych do organizmu.

Kwasek cytrynowy w proszku, można z powodzeniem wykorzystać podczas sprzątania domu i mieszkania. Z uwagi na to, że jest to doskonały odkamieniacz, wystarczy wsypać odpowiednią ilość proszku do pralki, czajnika, zmywarki czy ekspresu do kawy, uruchomić urządzenia i pozbędziemy się uciążliwego kamienia. W razie potrzeby, czynność należy regularnie powtarzać. Z kwasu cytrynowego i wody, można przygotować roztwór, który sprawdzi się do czyszczenia armatury. Z kolei, połączony z octem, pomoże przeczyścić rury i toaletę.

Kwas cytrynowy stosowany jest powszechnie także w kosmetologii. Jego właściwości przeciwutleniające i konserwujące przedłużają trwałość kosmetyków. Jako składnik kremu, działa przeciwbakteryjnie, łagodzi przebarwienia, ujednolica i rozjaśnia skórę, a także wygładza i redukuje zmarszczki. Jako składnik peelingu złuszcza naskórek i łagodzi zmiany trądzikowe. Dodaje się go również do produktów przeznaczonych do pielęgnacji włosów, takich jak np. płukanki, a także do wybielaczy do paznokci.

Badania nie wykazały jak dotąd szkodliwego wpływu kwasu cytrynowego na nasze zdrowie. Jego nadmierne spożywanie może przyczynić się jedynie do powstawania próchnicy. Należy unikać kontaktu z oczami, gdyż kwas cytrynowy może je podrażnić.

Inne kategorie:
Maca Jagody Goji Czystek Olej kokosowy Spirulina

Opinie

Brak opinii.

Dodaj w opiniach - “Kwas Cytrynowy – proszek”

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Wzór chemiczny : C6H8O7•H2O
Numer CAS : 5949-29-1
Numer WE : 201-069-1

Właściwości fizyczne i chemiczne:
Forma: ciało stałe
Kolor: biały
Zapach: bez zapachu
pH: około 1,8 (50 g/l H2O, 20°C)
Temperatura topnienia: 135 – 153°C (rozkład)
Temperatura wrzenia: nie dotyczy
Temperatura samozapłonu: 345°C (bezwodny)
Gęstość pary względem powietrza: brak danych
Gęstość: 1,54 g/cm3 (20°C)
Ciężar nasypowy: około 800 – 1000 kg/m3
Rozpuszczalność:
w wodzie: około 1630 g/l (20°C)

Możesz lubić także…

  • Cytrynian magnezu - opakowanie

    Cytrynian Magnezu

    15,90 
    Do koszyka
  • kwas cytrynowy - opakowanie

    Kwas cytrynowy 50% – 100ml

    29,90 
    Do koszyka
  • chloryn sodu - opakowanie

    Chloryn sodu NaClO2

    39,90 
    Do koszyka