0

Owsianka – hit czy mit? Czy na pewno jest zdrowa?

14 marca 2023

Owsianka jest jednym z najpopularniejszych śniadań na całym świecie. Jest smaczna i sycąca, a przy tym niedroga i łatwa w przygotowaniu. Wdarła się przebojem na nasze stoły i zastąpiła chociażby zupy mleczne z dodatkiem słodkich płatków z supermarketu. Nic dziwnego – owsianka może być tanim źródłem składników odżywczych, ale czy na pewno jest zdrowa? W tym artykule omówimy jakie składniki odżywcze zawiera owsianka, a także dowiemy się jakie są korzyści zdrowotne związane z jej spożywaniem.

Składniki odżywcze w owsiance

Owsianka jest bogata w składniki odżywcze, takie jak błonnik pokarmowy, witaminy, minerały i zdrowe tłuszcze. Zawiera ona również dużą ilość białka, które jest ważne dla zdrowego odżywiania. Niektóre rodzaje owsianki, takie jak owsianka gryczana, zawierają również duże ilości przeciwutleniaczy.

Płatki owsiane – moc energii i zdrowia

Płatki owsiane to najważniejszy składnik każdej owsianki. Zawierają one wiele składników odżywczych i mają wiele korzyści dla zdrowia. Płatki owsiane zawierają błonnik, który pomaga regulować poziom cukru we krwi i obniżać poziom cholesterolu. Są także bogate w witaminy, sole mineralne i inne składniki odżywcze. Spożywanie płatków owsianych może wspomagać zdrowie serca i zmniejszać ryzyko wystąpienia niektórych chorób np. układu krążenia.

Porcja płatków owsianych (około 100 g) zawiera:

  • 366 kcal
  • 7 g tłuszczu
  • 54 g węglowodanów
  • 13,5 g białka

  • Zawierają również witaminę E oraz witaminy z grupy B. Są źródłem żelaza i wapnia.

Błonnik i zdrowie jelit

Owsianka jest bogatym źródłem błonnika, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. W dużym uproszczeniu – błonnik pomaga przyspieszyć czas przetwarzania pokarmu. Dodatkowo, błonnik może zmniejszyć objawy zaparć i zwiększyć częstotliwość oraz ilość stolca. Owsianka może również pomóc w utrzymaniu zdrowia jelit poprzez zawarte w niej składniki odżywcze, takie jak białko, witaminy i minerały. Składniki te wspomagają wzrost i funkcjonowanie bakterii probiotycznych w jelitach, a te z kolei zapobiegają niektórym chorobom. Owsianka zawiera również nienasycone kwasy tłuszczowe, które pomagają w utrzymaniu prawidłowego pH w jelitach.

Rodzaje płatków owsianych

Istnieje wiele rodzajów płatków owsianych, które różnią się od siebie czasem przygotowania i wartościami odżywczymi.

Płatki owsiane zwykłe uznaje się za najbardziej zdrowe, ponieważ są najmniej przetworzone. Wymagają jednak najdłuższej obróbki termicznej – trzeba je ugotować.

Płatki owsiane błyskawiczne, jak sama nazwa wskazuje, można przygotować najszybciej. Ten rodzaj płatków poddawany jest rozdrabnianiu i parowaniu. Wystarczy zalać je wodą lub mlekiem.

Płatki owsiane górskie to stand pośredni pomiędzy płatkami zwykłymi a błyskawicznymi. Wymagają krótkiej obróbki termicznej.

Ze względu na różne rodzaje płatków owsianych, konsumenci mają duży wybór, jeśli chodzi o ich skład i zalety zdrowotne.

zdrowa owsianka z dodatkami
zdrowa owsianka z dodatkami

Korzyści zdrowotne związane z jedzeniem owsianki

Jedzenie owsianki może przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Błonnik zawarty w owsiance może pomóc w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu i zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego. Owsianka jest również bogata w witaminy i minerały, które są ważne dla zdrowia. Może to pomóc w utrzymaniu zdrowej wagi i zmniejszyć ryzyko cukrzycy.

Dodatki do owsianki – czyli jedzenie płatków nie musi być nudne

Istnieje wiele dodatków, które można dodać do owsianki, aby jeszcze bardziej ją urozmaicić. Można dodać owoce, orzechy, masło orzechowe, mleko, jogurt, suszone owoce, miód, syrop klonowy, nasiona chia, jagody goji czy acai. Dodatki te mogą również pomóc w zwiększeniu ilości witamin i minerałów, które dostarcza Twoje śniadanie.

Jak przygotować zdrową owsiankę

Owsianka jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Można ją przygotować na wodzie lub mleku. W zależności od rodzaju należy zalać je płynem lub krótko gotować. Aby zapewnić najlepszy smak, należy dodać odrobinę soli i jakiegoś słodzika (miód, ksylitol, erytrytol). Możesz również dodać ulubione dodatki, takie jak owoce, orzechy lub mleko. Po przygotowaniu owsiankę można podawać na ciepło lub na zimno.

Możliwe skutki uboczne – płatki owsiane szkodzą?

Istnieją pewne skutki uboczne związane z jedzeniem owsianki. Niektóre osoby mogą mieć alergię na gluten, który jest zawarty w wielu rodzajach owsianki. Alergia na gluten może powodować ból brzucha, wzdęcia i zaparcia. Jeśli masz alergię na gluten, powinieneś unikać jedzenia płatków owsianych. Innym skutkiem ubocznym może być zatrucie pokarmowe, jeśli owsianka zostanie nieprawidłowo przechowywana lub przygotowana.

Owsianka jest smacznym i sycącym śniadaniem, a przy tym niedrogim i łatwym w przygotowaniu. Zawiera ona wiele składników odżywczych, które są ważne dla zdrowego trybu życia. Jeśli jesz płatki owsiane regularnie, rób to nadal!

Zobacz również nasz prosty przepis na FIT ciasteczka owsiane!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O autorze:

Łukasz Tomaszczyk

usercart