Czym zastąpić cukier w diecie? Zdrowsze zamienniki cukru.

zamienniki cukru

Od dawna naukowcy udowadniają, że nadmiar cukru nie jest korzystny dla naszego organizmu. Może być on czynnikiem ryzyka dla chorób, takich jak nadciśnienie, próchnica czy choroby układu krążenia i wiele innych. Stanowi również jedną z głównych przyczyn problemów z otyłością i nadwagą. Jednak nie każdy z nas ze słodyczy lubi najbardziej śledzie 😉 Dlatego poszukujemy zdrowych zamienników cukru, które osłodzą trochę nasze życie.

Naturalne słodziki

Jednymi z najpopularniejszych zamienników cukru są naturalne słodziki, wśród których króluje ksylitol, stewia czy erytrytol.

Ksylitol pozyskiwany jest z brzozy, dlatego też często możemy go spotkać również pod nazwą cukier brzozowy. Spośród słodzików wyróżnia go niski indeks glikemicznym i to, że zawiera aż 40% mniej kalorii niż biały cukier. Jest korzystny dla naszego zdrowia, ponieważ nie przyczynia się do próchnicy zębów i nie fermentuje w żołądku. Dodatkowo wspomaga wchłanianie magnezu oraz wapnia, co wspiera przeciwdziałanie osteoporozie. Słodkość ksylitol jest oceniana na podobnym poziomie jak słodkość białego cukru. Świetnie sprawdza się jako dodatek do potraw, deserów, ale także jest idealny do przetworów.

Stewia znana jest jako roślina, którą uprawia się w Ameryce Południowej. Porównania wykazują, że jest ona aż 200 do 300 razy słodsza niż biały cukier. Szczególną cechą jest to, że nie dostarcza organizmowi żadnych kalorii. W sklepach możemy ją znaleźć w formie proszku, ale również pod postacią świeżych liści. Warto jednak wspomnieć, że oprócz słodkości ma ona charakterystyczny gorzkawy posmak. Dlatego poleca się najpierw spróbować stewii i ocenić względem naszych preferencji, nim zdecydujemy się na wprowadzenie jej do diety.

Erytrytol dostępny jest w sklepie także jako erytryt czy erytrol. Warto znać wszystkie nazwy żeby być pewnym, że mamy do czynienia z tym samym składnikiem. Słodzik ten głównie wytwarzany jest w procesie fermentacji glukozy przez drożdże, ale spotykany jest także naturalnie, między innymi w owocach morza, niektórych owocach (gruszki, winogrona), w porostach i algach, ale też napojach fermentowanych, takich jak wino. W prawdzie Erytrytol jest mniej słodki niż cukier, ale bardzo podobny do niego wizualnie. Jedną z ważnych zalet tego słodzika jest to, że nie jest on metabolizowany przez ludzki organizm. Jest on wchłaniany przez krwioobieg, a następnie wydalany z moczem w tej samej postaci. Indeks glikemicznym tego produktu jest równy 0, dzięki temu jest on odpowiedni dla osób, które chorują na cukrzycę. Dodatkowo nie tylko nie przyczynia się on do próchnicy nazębnej, ale powstrzymuje rozwój niektórych bakterii odpowiedzialnych za tą chorobę zębów.

Jak widzimy zarówno ksylitol, Erytrytol czy stewia są świetnymi zamiennikami białego cukru. Nie tylko uchronią nas przed jego negatywnymi cechami, ale mogą także wspomóc pracę naszego organizmu, chociaż wymienione zostały tylko niektóre z ich pozytywnych cech.  Oczywiście na rynku dostępne są także inne naturalne słodziki jak np. malitol czy sukraloza i wiele innych.

Inne słodkości

Chociaż słodziki są najbliższe cukrowi, to w sklepach znajdziemy także inne zamienniki, które dodadzą słodkości naszym potrawom.

Jednym z najpopularniejszych zamienników jest miód. W prawdzie jego kaloryczność jest bardzo podobna do cukru, ale za to zawiera on dużą ilość prozdrowotnych składników. Badania naukowe dowodzą, że miód ma nawet działanie bakteriobójcze, wirusobójcze i grzybobójcze. Zapewne dlatego słynne miodowe mikstury, które przygotowywali nassie rodzice, czy babcie podczas choroby, przyspieszały powrót do zdrowia. Miód jest świetną alternatywą do słodzenia herbaty. Warto jednak pamiętać by przed dodaniem go schłodzić herbatę do temperatury poniżej 40 o C, dzięki temu nie utraci on swoich właściwości zdrowotnych. Często jest on też wykorzystywany w kuchni, np. do sosów sałatkowych czy marynat do mięs.

Chociaż miód świetnie odnajduje się zarówno w różnych daniach jak i napojach, to kolejnym często spotykanym, słodkim dodatkiem jest syrop klonowy. Mówi się o nim „kanadyjskie płynne złoto”, które pozyskiwane jest z  soku, z pnia klonu cukrowego, czerwonego oraz srebrzystego. Syrop ten nie zawiera konserwantów, dlatego też można go przechowywać jedynie do 18 miesięcy. W prawdzie zawiera on cukier, ale jest bogaty w witaminy z grupy B, mangan, fosfor, potas, a także polifenole, które mogą działać przeciwnowotworowo i antyoksydacyjnie. Jego plusem jest niska kaloryczność, ale minusem jest duża zawartość sacharozy. Dlatego, mimo dużej zawartości dodatkowych składników korzystnych dla organizmu, zaleca się spożywanie go bardziej okazjonalnie.

Zdrowie vs. smak

Opisane przykłady pokazują, że już nie musimy już wybierać między zdrowiem, a naszym ulubionym słodkim smakiem. Na rynku dostępnych jest wiele zamienników, które będą miały korzystniejszy wpływ na nasz organizm w porównaniu do białego cukru, a ich walory smakowe będą podobne. Jest to idealne rozwiązanie dla osób, które zmagają się z chorobami zabraniającymi spożycie białego cukru, ale także dla tych, którzy pragną zadbać o zdrowie czy też swoją sylwetkę i ograniczyć jego spożycie.

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Zapisz się do newslettera. Otrzymuj informacje o nowościach i promocjach.