Superżywność – jakie produkty się do niej zaliczają?

10 kwietnia 2021

Jednym z współczesnych trendów żywieniowych są superfoods, znane nam również jako superżywność. Produkty z tej kategorii charakteryzuje najwyższa zawartość minerałów, witamin, antyoksydantów oraz innych substancji, które pozytywnie wpływają na organizm. Dlatego też mówi się, że jest to najzdrowsza dostępna nam żywność. Jakie produkty znajdziemy na liście superżywności? Lista ta jest kwestią dość umowną. Przedstawimy jednak kilka charakterystycznych produktów, które zaliczają się do niej.

Aronia

Aronia jest jednym z przykładów superżywności uprawianej w Polsce. Jej główną zaletą jest ochrona przed atakami wirusów, bakterii i grzybów oraz działanie wzmacniające. Pomaga również w pozbywaniu się złego cholesterolu. Owoce te bogate są w takie pierwiastki jak lit czy kobalt, dzięki czemu mają również działanie antydepresyjne. Zawiera wiele witamin, między innymi B2, B6, C, E, ale także kwasu foliowego. Zarówno świeże owoce jak i przetwory z aronii mają wiele właściwości zdrowotnych. Wyciąg z aronii wspiera w leczeniu cukrzycy, choroby oczu, chorób sercowo – naczyniowych, jak i nowotworowych.

Cynamon

Cynamon na co dzień spotykany jest w deserach. Jednak przyprawa ta również zaliczana jest do superżywności. Popularność zyskiwała już w starożytności, gdzie wykorzystywano ją do leczenia cukrzycy. Również współcześnie dowiedziono, że jej właściwości zapobiegają rozwojowi i leczą cukrzycę, ale także insulinooporność. Dzieje się tak między innymi dzięki wpływowi na obniżanie poziomu insuliny czy spowolnieniu trawienia oraz wchłaniania węglowodanów. Charakteryzuje go między innymi działanie przeciwzapalne oraz przeciwbólowe, zapobieganie wzdęciom i niestrawnościom, czy też obniżanie poziomu cholesterolu.

Głóg

Głóg to bardzo znana roślina lecznicza w Polsce. Substancje, które zawarte są w kwiatach i owocach tej rośliny, korzystnie wpływają na wzmocnienie serca oraz unormowanie ciśnienia. Mogą także działać uspokajająco. Głównym ze składników są flawonoidy, które są odpowiedzialne za podane właściwości prozdrowotne. Jest on bogaty również w witaminę A, C, PP i inne witaminy z grupy B. Jest także naturalnym źródłem garbników, soli mineralnych oraz pektyn i olejków eterycznych.

Imbir

Imbir jest byliną, która najczęściej spotykana jest w południowo – wschodniej Azji. Najlepsze właściwości wykazuje jadalne kłącze. Posiada ono bardzo dużo substancji aktywnych biologicznie. Zawiera w sobie 0,6-3% olejku eterycznego, ale także dużą ilość żywic. Skład występującego w imbirze olejku może być różny, na co wpływa wiele czynników. Jednym z nich jest wzajemna proporcja takich składników jak zingiberen, kurkumen oraz węglowodory seskwiterpenowe. Imbir znany jest szczególnie ze swoich właściwości rozgrzewających. Wykazuje także działanie wspierające w zwalczaniu bólu oraz stanów zapalnych. Spożywanie go sprawdzi się w okresie infekcji, takich jak przeziębienie czy grypa. Posiada skuteczne działanie zmniejszające gorączkę, łagodzi bóle gardła i może pomagać w leczeniu zapalenia płuc oraz oskrzeli. Wykazuje również korzystne właściwości wspierające trawienie.

Jarmuż

Jednym z najpopularniejszych warzyw, które zalicza się do superfoods jest jarmuż. Najczęściej spotykamy go w koktajlach, w postaci zielonego pesto, ale także jako chpisy pieczone w piekarniku. Jedna szklanka jarmużu zaspokaja aż 90% zapotrzebowania dziennego na witaminę C, ale także 100% na witaminę A oraz 450-600% zapotrzebowania na witaminę K. Jest bogaty również w witaminy z grupy E oraz B. Wśród zawartych w jarmużu składników odżywczych znajdziemy błonnik, białko, żelazo, cynk, wapń, fosfor i magnez. Jego zielone liście zawierają przeciwutleniacze, do których należy luteina, chlorofil i sulforafan. Dzięki nim z organizmu usuwane są substancje, które mogą powodować uszkodzenia DNA i choroby nowotworowe.

Rzeżucha

Praktycznie każdy spotkał się z rzeżuchą przy wielkanocnym stole. Okazuje się, że składniki odżywcze, które zawiera, pozwalają również zaliczyć ją do superżywności i warto włączyć ją częściej do swojej diety. Rzeżucha, którą możemy spotkać także pod nazwą pieprzyca siewna, charakteryzuje wysoka zawartość witaminy A, C, K, a także witamin z grupy B oraz zawartość kwasu foliowego i pantotenowego. Jest bogata w składniki mineralne, takie jak: wapń, chrom, żelazo, cynk, jod oraz mangan. Dodatkowo jest źródłem węglowodanów, białka, tłuszczów oraz glikozydu izosiarkocyjanowego i związków siarki. Systematyczne spożywanie rzeżuchy bardzo pozytywnie wpływa na trawienie i wspomaga pracę trzustki. Posiada właściwości moczopędne, dzięki czemu wspomaga funkcjonowanie nerek. Zawartość glikozydu powoduje także wzmocnienie włosów i zapobiega ich wypadaniu.

Jak widać do superżywności należy wiele popularnych produktów, które znaleźć można w każdym sklepie. Podane zostały tylko niektóre przykłady z bardzo długiej listy superfoods, na której możemy znaleźć również rokitnik, kurkumę, spirulinę, pigwę, ale także gorzką czekoladę. Każdy z tych produktów cechują wyjątkowe właściwości prozdrowotne, które będą wspomagały pracę naszego organizmu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O autorze:

proformat

usercart