Kurkuma to przyprawa, którą od wieków powszechnie wykorzystywano zarówno do celów kulinarnych jak i leczniczych. Dziś niemal każdy słyszał o jej niezwykłych właściwościach prozdrowotnych, ale to starożytni mieszkańcy dalekiego wschodu jako pierwsi stosowali ją jako lek. Sprawdź skąd się to wzięło i dlaczego warto spożywać kurkumę regularnie.
Kurkuma to niezwykle aromatyczna przyprawa pochodząca z dalekich Indii. Otrzymuje się ją z korzenia, który przypomina ostryż – zbliżoną do imbiru roślinę. Walory smakowe i aromatyczne kurkumy docenia się głównie w kuchni azjatyckiej oraz hinduskiej. Najczęściej wykorzystuje się ja w postaci zmielonej – zobacz: kurkuma mielona bio. Nadaje ona potrawom charakterystyczną, żółtą barwę. To właśnie dzięki właściwościom barwiącym stosowano ją niegdyś do produkcji makijażu a nawet farb. Ponadto kurkuma charakteryzuje się dość ostrym i nieco gorzkawym smakiem. Jej zapach jej niezwykle intensywny i charakterystyczny. Kurkuma wchodzi w skład niezwykle popularnej i powszechnie stosowanej mieszanki przypraw jaką jest mieszanka curry. Najczęściej stosuje się ją jako dodatek do dań z ryżem, potraw warzywnych a także do zup czy sosów.
Przykładowe przepisy z wykorzystaniem kurkumy możesz znaleźć tutaj i tutaj.
Składnikiem dzięki któremu kurkuma zawdzięcza swoje niesamowite właściwości jest kurkumina – przeciwutleniacz polifenolowy, powszechnie wykorzystywany w przemyśle jako naturalny barwnik spożywczy.
Już w starożytnych zapiskach chińskich oraz hinduskich uzdrowicieli możemy przeczytać o dobroczynnych właściwościach kurkumy. Wykorzystywana ją przede wszystkim w celu eliminacji chorób pasożytniczych, łagodzenia skurczów podczas menstruacji, niedrożności wątroby, przewlekłych schorzeń układu pokarmowego a także przy wrzodach czy stanach zapalnych. Dziś dzięki licznym badaniom naukowym odnajdujemy coraz to nowe spektrum działań prozdrowotnych kurkumy. Zawarte w niej kurkuminoidy mają niezwykle pozytywy wpływ na pracę naszego systemu immunologicznego a także przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na niektóre nowotwory. Kurkumina została zaliczona przez największy i najbardziej renomowany Instytut ds. Nowotworów – National Cancer Institute do silnych, naturalnych środków przeciwnowotworowych.
Inne, poddawane badaniom naukowym właściwości prozdrowotne kurkuminy:
-działa przeciwbólowo;
-hamuje procesy starzenia się organizmu i zapobiega niektórym chorobom związanym z wiekiem starczym;
-może korzystnie wpływać na stany depresyjne;
-pozytywnie wpływa na osoby cierpiące na zapalenia stawów;
-może wspierać leczenie i zapobiegać chorobie Alzheimera;
-może zmniejszać ryzyko występowania chorób serca;
-poprawia funkcjonowanie mózgu;
-zwiększa zdolności przeciw utleniające organizmu;
-jest naturalnym środkiem przeciwzapalnym;
Stosowanie samej kurkumy nie wykorzystuje jej całej siły. Aby kurkumina działała w pełni potrzebny jest związek, który doprowadzi do jej całkowitej aktywacji. Do takich czynników możemy zaliczyć piperynę – składnik czarnego pieprzu. Istnieją badania, które sugerują, że połączenie tych dwóch składników realnie zwiększa skuteczność ich stosowania. Kurkuma z pieprzem prezentują pełnię swych właściwości prozdrowotnych.