Hummus czyli zdrowa pasta z ciecierzycy

23 października 2017

Hummus na przestrzeni ostaniach lat na dobre zagościł na naszych stołach. Mimo to wydawać by się mogło, że jego główny składnik czyli cieciorka (lub ciecierzyca jak kto woli) wciąż jest dość mocno niedoceniany. A przecież w skład cieciorki wchodzi aż 25% białka o niezwykle korzystnym składzie aminokwasowym...Wegetarianie z powodzeniem zastępują nią mięso! Ale my nie o tym. Dziś głównym bohaterem jest hummus. To niezwykle aromatyczna pasta, która swoje korzenie bierze z dalekiej Libii.  Jednak na przestrzeni lat hummus zawędrował do wielu krajów: Izrael, Kaukaz, kraje arabskie czy też Indie. A obecnie podbija stoły europejskie oraz amerykańskie.

Dziś przedstawiamy Wam sprawdzony przepis na kremowy, zdrowy i aromatyczny hummus wykonany z  użyciem zdrowych produktów (także tych BIO). Jak zwykle trzymamy się zasady, że można pogodzić smak i zdrowie. Zaczynamy!

Potrzebne będzie:

  • 250 g ciecierzycy
  • 3 łyżki pasty tahini
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sok z dwóch limonek lub z jednej cytryny
  • łyżka kuminu
  • łyżka curry
  • 2 łyżeczki kurkumy bio
  • 2 szczypty czarnuszki
  • olej lub oliwa (my wybraliśmy olej konopny bio)
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • zimna woda
  • sól do smaku (my wybraliśmy sól himalajską)

składniki potrzebne do zrobienia hummusa

hummus - składniki

Sposób przygotowania:

  • cieciorkę wsypać do naczynia i zalać zimną wodą w stosunku 1:2 - następnie odstawić na noc aby ciecierzyca zmiękła i wchłonęła wodę;
  • na drugi dzień opłukać ciecierzycę pod bieżącą wodą, przesypać do garnka i ponownie zalać dużą ilością wody. Na tym etapie dodać łyżeczkę sody oczyszczonej. Dzięki temu cieciorka szybciej zmięknie.
  • gotować na małym ogniu przez około 40 min. co jakiś czas mieszając. Uwaga! Podczas gotowania z ciecierzycy wydostaje się charakterystyczna biała piana (szumowiny?). Należy ją od czasu do czasu ściągnąć z powierzchni wody za pomocą łyżki.
  • kiedy cieciorka zmięknie należy ją ponownie wypłukać pod bieżącą wodą;
  • wypłukaną cieciorkę wsypać do blendera, dodać: tahini,  czosnek, sok z limonki, kumin, curry, sól,  kurkumę bio; całość blendować na kremową masę dolewając zimnej wody;
  • tak przygotowaną pastę formujemy na talerzu, posypujemy nasionami czarnuszki i skrapiamy olejem lub oliwą;

Klasycznie hummus podaje się z pitą, ale doskonale smakuje również z macą, pieczywem czy krakersami. Smacznego!!!

jesienny hummus

pasta z cieciorki

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

usercart