Za oknami zimno i ponuro. Lato odeszło bezpowrotnie. Dlatego dziś przedstawiamy wam prosty i szybki przepis na orientalną, kolorową i rozgrzewającą wariancję na temat zółtego curry z kurczakiem naszego autorstwa. Spróbujcie sami w domu przygotować to danie a zakochacie się w nim od pierwszego kęsa!
Co będzie potrzebne?
- 2 duże papryki (my użyliśmy zielonej i czerwonej)
- mleko kokosowe (my wybraliśmy mleko kokosowe w proszku)
- 2 piersi z kurczaka (wegetarianie mogą go zastąpić np. cieciorką)
- kurkuma
- curry
- 3 suszone listki kafiru
- 2 łyżki pasty curry (my wybraliśmy żółtą)
- limonka (a w zasadzie skórka z limonki)
- świeża kolendra
- olej do smażenia (my wybraliśmy olej kokosowy bio)
- szczypta soli do smaku (my wybraliśmy sól himalajską)


Sposób przygotowania
- piersi kurczaka pokroić w kostkę
- paprykę pokroić w drobną kostkę
- na patelni rozgrzać olej kokosowy
- na gorący olej (powinien być mocno rozgrzany aby mięso się “zamknęło” i było soczyste) wrzucić pokrojone piersi z kurczaka i obsmażyć je aż do uzyskania rumianego koloru
- kiedy kurczak się zrumieni wrzucamy paprykę i zmniejszamy ogień pod patelnią
- na patelni przesmażamy część pasty curry, przyprawy curry i kurkumy (z przesmażonych przypraw lepiej wydobędziemy aromat i smak)
- dodajemy mleko kokosowe (jeśli używacie mleka kokosowego w proszku należy je wcześniej rozrobić z wodą) i pilnujemy aby się nie zagotowało, mieszamy
- wrzucamy listki kafiru
- dodajemy resztę przypraw (pasta, kurkuma, curry) i dusimy wszystko na małym ogniu do czasu aż papryka zmięknie i wszystkie składniki się połączą
- przed nałożeniem na talerz wyławiamy liście kafiru
- ścieramy na drobnej tarce odrobinę skórki z limonki
- wykładany na talerz i posypujemy posiekaną, świeżą kolendrą
- jako dodatek do żółtego curry idealnie sprawdzi się ryż, kasza kuskus lub chlebki naan



Smacznego!!!