Trendy pojawiające się na świecie silnie wpływają nie tylko na to jak wyglądamy, ale również na to jak się zachowujemy i co jemy. Moda na żywność ekologiczną jest dobrym kierunkiem rozwoju świadomości ludzi na temat wpływu jakości pokarmów na zdrowie. Dostępne na rynku produkty bio ciekawią zarówno smakiem, jak i wpływem na nasze samopoczucie. Od niedawna w sklepach można kupić mleko bez laktozy, ryżowe, sojowe, migdałowe oraz mleko wyjątkowe – colostrum.
Wyjątkowość colostrum polega tym, że jest to pierwsze mleko jakie produkują ssaki zaraz po urodzeniu potomka. Ma ono całkowicie inny, zdecydowanie bogatszy skład od standardowego mleka, którym ssaki karmią swoje dzieci. Colostrum lub inaczej mówiąc siara, to pierwszy posiłek młodych ssaków, dzięki któremu maleństwo przyjmuje niezbędne substancje, takie jak przeciwciała odpowiedzialne za odporność, sole mineralne, witaminy, tłuszcze, białka i węglowodany. Ten posiłek podnosi odporność noworodka i pozwala mu przetrwać w pierwszych momentach życia.
Colostrum produkują ssaki, również człowiek. Z oczywistych względów siara człowieka nie jest dostępna, a ponadto człowiek potrafi wyprodukować tylko tyle siary, ile potrzebuje jego noworodek. Udowodniono, że skład colostrum bydlęcego, owczego oraz wielbłądziego ma prozdrowotny wpływ na organizm człowieka. To oznacza, że nawet w późniejszym okresie można ponownie dostarczyć swojemu organizmowi podobnych substancji, gdyż siara zwierzęca jest zbliżona w składzie do ludzkiej. Atutem colostrum jest także to, że mogą je przyjmować zarówno dzieci, jak i ludzie dorośli. Ze względu na to, że jakość dostępnych wariantów colostrum na rynku bardzo się różni, warto poznać rodzaje siary i sposoby jej przetwarzania, aby wybrać tę najlepszą dla siebie i swoich dzieci.
Najbardziej popularną siarą jest colostrum bydlęce, które może występować w sprzedaży w formie: cololstrum w płynie, colostrum w proszku proszku lub colostrum w kapsułkach. Bardzo ważne jest, aby zwrócić uwagę na sposób pozyskiwania tej wydzieliny. Powinna być ona pobierana od zwierząt w ciągu pierwszych dwunastu godzin po zakończeniu ciąży. Warto zaznaczyć, że najwięcej substancji aktywnych jest w colostrum zaraz po porodzie. Z czasem proporcja ilości enzymów i immunoglobulin się zmniejsza na rzecz laktozy, której z każdą godziną przybywa, aż siara zamieni się w zwyczajne mleko.
Ważnym czynnikiem są także metody przetwarzania colostrum. Najwięcej substancji aktywnych i składników odżywczych będą miały preparaty w formie roztworu lub liofilizowane. Proces liofilizacji pozwala zachować wszystkie substancje w niezmienionej formie. Dzieje się tak dzięki niskiej temperaturze, która nie przekracza 40 stopni, a więc składniki aktywne takie jak białka, enzymy czy witaminy nie ulegają denaturacji ani rozpadowi. Przetwarzanie colostrum bio w wyniku liofilizacji jest najbezpieczniejszą formą. Z tego względu warto spożywać siarę w formie proszku lub liofilizowanych kapsułek.