Mąka pszenna jest produktem obecnym w każdej tradycyjnej kuchni. Niestety coraz więcej osób nie może jej spożywać ze względu na obecność glutenu. Czy to oznacza koniec z pączkami, ciastem drożdżowym i naleśnikami? Nie koniecznie! Można zastosować zamiennik mąki pszennej, dzięki któremu nie będzie potrzeby rezygnowania z ulubionych wypieków.
Jeśli szukasz inspiracji i chcesz urozmaicić swoje kulinarne dzieła, w tym artykule znajdziesz odpowiedź na pytanie: Co, zamiast mąki pszennej dodać do chleba, ciasta czy babeczek? Przedstawiamy kilka propozycji, czym można zastąpić mąkę pszenną.
Pierwszy zamiennik glutenu, jaki znalazł się na liście to mąka kokosowa.
Powstaje ona ze zmielonych, wysuszonych wewnętrznych części kokosa pozostałych po wytłoczeniu oleju z miąższu orzecha.
Może występować w formie bardzo drobnego białego proszku lub małych płatków. Jej delikatny zapach i smak kokosa nada wszystkim słodkim wypiekom pięknego aromatu. Czy to oznacza, że ten zamiennik mąki pszennej może być stosowany tylko do ciast i deserów? Nie! Możesz używać jej wszędzie tam, gdzie stosujesz pszenną, ale warto pamiętać o kilku drobnych różnicach.
Mąka kokosowa chłonie wodę, a podczas tego procesu pęcznieje. Z tego względu należy używać jej cztery razy mniej niż pszennej. Tę właściwość można wykorzystać wszędzie tam, gdzie chcesz uzyskać wilgotną formę wypieku, na przykład w serniku, chlebie czy pierniczkach.
Wartości odżywcze mąki kokosowej są wielokrotnie większe niż mąki pszennej. Zawiera aż 20 razy więcej błonnika, jest bogata w nasycone kwasy tłuszczowe i charakteryzuje się niewielką zawartością węglowodanów. To nie tylko sprawdzony zamiennik tradycyjnej mąki, ale i bardzo zdrowy. Obecność tłuszczy nasyconych wpływa na organizm człowieka przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, a ponadto przyspiesza metabolizm, dzięki czemu wszyscy będący na diecie mogą z niej śmiało korzystać. Ze względu na wyjątkowo wysoką zawartość białka, polecana jest sportowcom i osobom aktywnym fizycznie, a także dzieciom i młodzieży, ponieważ ich zapotrzebowanie na białko jest duże. Warto jeszcze dodać, że mąkę kokosową mogą spożywać osoby uczulone na orzechy i gluten.
Kolejny bezglutenowy i bardzo zdrowy zamiennik mąki pszennej to mąka gryczana.
Otrzymywana jest poprzez zmielenie na proszek ziaren gryki. Tak naprawdę możesz uzyskać tę mąkę sam w domu. Wystarczy zmielić kaszę gryczaną w blenderze kielichowym o wystarczająco dużej mocy i gotowe.
Mąka gryczana jest szarobrązowa, dlatego wypieki, które z niej powstają, mają ciemniejszy kolor, w porównaniu do tych z mąki tradycyjnej. W smaku i zapachu jest podobna do kaszy gryczanej, lecz nie jest to dominująca woń.
Możesz przygotowywać wypieki z samej mąki gryczanej, a także z połączenia jej z inną mąką. Wykorzystasz ją zarówno do chlebów, ciast, muffinek, naleśników, jak i makaronów. Warto podkreślić, że ze względu na brak glutenu w mące gryczanej wypieki z niej będą miały inną strukturę – bardziej kruchą i mniej elastyczną. Ten rodzaj mąki należy stosować w proporcji 1:1 do mąki pszennej.
Mnogość zalet, jakie posiada ten zamiennik mąki pszennej, sprawia, że coraz częściej jest polecana osobom na diecie zdrowotnej. Zawiera magnez, potas, sód, miedź, wapń, selen oraz witaminy z grupy B. Ponadto jest bogata w białko roślinne oraz w lizynę i argininę, które nie są wytwarzane przez ludzki organizm. Jest to szczególnie ważne dla wegan, którzy mogą dostarczyć te aminokwasy z mąki gryczanej zamiast z pokarmów pochodzenia zwierzęcego. Obecność białek w mące gryczanej zmniejsza poziom cholesterolu we krwi, obniża ciśnienie tętnicze i usprawnia procesy trawienne.
Zamiast mąki pszennej można stosować mąkę z kaszy jaglanej nazywaną również mąką jaglaną.
Ten rodzaj mąki powstaje podobnie jak mąka gryczana ze zmielenia nasion kaszy jaglanej, którą pozyskuje się z prosa. Mąkę można przygotować w domu, używając blendera, dzięki czemu sami decydujemy o grubości przemiału.
Mąka jaglana ma bardzo delikatny zapach i smak kaszy jaglanej. Jest jasnożółtym proszkiem, który może być stosowany zarówno jako dodatek do innych mąk, jak i podstawowy składnik do wypieków.
Idealnie sprawdzi się nie tylko do wyrobu ciast, ale i pierogów, makaronów, pasztetów czy chlebów. Można ją stosować w takich samych proporcjach jak mąkę pszenną. Ten bezglutenowy zamiennik może być również wykorzystywany do zagęszczania sosów i zup.
To jedyna mąka o zasadowym odczynie, z tego względu ma szczególnie cenne właściwości w zapobieganiu nowotworom. Obecność witamin z grupy B, krzemionki i białek roślinnych oraz dobroczynnych aminokwasów sprawia, że to nie tylko smaczny, ale i bardzo zdrowy substytut mąki pszennej. Zawarta w mące z kaszy jaglanej lecytyna obniża poziom cholesterolu we krwi i pozytywnie wpływa na pamięć oraz koncentrację. Ponadto mąka jaglana oczyszcza organizm i przyspiesza perystaltykę jelit, co docenią szczególnie osoby chcące pozbyć się kilku zbędnych kilogramów.
Ostatnim zdrowym substytutem mąki pszennej w dzisiejszym zestawieniu jest mąka ryżowa.
To mąka pozyskiwana z ziaren ryżu – brązowego i białego. Powstaje w wyniku zmielenia ziarenek na bardzo drobny pył. Odmiana ryżu, z którego została zrobiona mąka ryżowa, będzie decydowała o kolorze i smaku gotowego produktu.
Mąka ryżowa może być koloru białego, jeśli powstaje z białego ryżu lub koloru jasnobrązowego, jeśli do jej produkcji wykorzystano ryż brązowy. Charakteryzuje się neutralnym zapachem i lekko słodkim smakiem – biała jest odrobinę słodsza od brązowej.
Ten rodzaj mąki można wykorzystać do pieczenia ciast, naleśników oraz do wyrobu makaronu. Może być również stosowana do kotletów wegetariańskich, jako panierka do mięsa oraz do zagęszczania zup i sosów. Mąka ryżowa nie ma glutenu, więc jeśli zależy ci na elastycznej konsystencji ciasta, to nie będzie ona dobrym wyborem. Zwykle jest stosowana w połączeniu z inną mąką, choć nie zawsze. Sama występuje w makaronie i papierze ryżowym, a także w naleśnikach.
Ryżowy zamiennik mąki pszennej jest lekkostrawny i bogaty w witaminy oraz minerały. To źródło błonnika, cynku, magnezu, fosforu oraz witaminy B. Idealnie sprawdzi się u osób cierpiących z powodu cukrzycy, ponieważ ma niski indeks glikemiczny. Ponadto mąka ryżowa zawiera lignany i fitoestrogeny. Związki te regulują gospodarkę hormonalną oraz dezaktywują wolne rodniki, przyczyniając się do zahamowania starzenia się komórek, dzięki czemu zmniejsza się ryzyko nowotworów, a my pozostajemy piękni i zdrowi na dłużej.
Popularnym wyborem w kuchni jest także mąka konopna i mąka kukurydziana. Zamiennik mąki pszennej w postaci konopi lub kukurydzy pozwala wyeliminować gluten, jednak same te mąki mogą stworzyć zupełnie inną konsystencję, dlatego najczęściej są dodatkiem do pozostałych rodzajów mąk. Często jako zamiennik mąki ziemniaczanej, np. do zagęszczania zup czy sosów wykorzystywana jest skrobia kukurydziana. Zamiennik ten należy stosować w dokładnie takich samych proporcjach jak skrobię ziemniaczaną.
Czasami niewielka zmiana w nawykach żywieniowych może diametralnie odmienić nasze zdrowie, wygląd i samopoczucie. Zamienniki mąki pszennej wprowadzą do kuchni nowe smaki, zapachy, przepisy i kto wie, czy dzięki nim nie odkryjesz w sobie pasji do tworzenia pysznych i zdrowych wypieków?