Jak działa probiotyk? Właściwości, wpływ na zdrowie oraz zastosowanie priobiotyków

30 sierpnia 2017

Wiele dolegliwości układu pokarmowego można wyeliminować, przywracając równowagę flory bakteryjnej w jelitach. Probiotyki, nazywane także czasami dobrymi bakteriami, odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie procesów trawiennych, pomagając podczas leczenia biegunek, chorób zapalnych wątroby i jelit, a także alergii pokarmowych. Przyczyniają się również do wzmocnienia odporności organizmu, zwiększając możliwości systemu immunologicznego. W jakich produktach poszukiwać probiotyków? Co należy wiedzieć o dobrych bakteriach? Rozwiewamy wątpliwości na temat probiotyków!

Co to jest probiotyk?

Probiotyk to mikroorganizm, który spożywany w odpowiednich ilościach wykazuje pozytywny wpływ na zdrowie i prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Najpopularniejszymi probiotykami są bakterie kwasu mlekowego Lactobacillus oraz Bifidobacterium. Szczepy drobnoustrojów, zanim zostaną zaliczone do mikroorganizmów sprzyjających florze bakteryjnej, są dokładnie weryfikowane pod kątem spełnienia wielu wymagań. Do najważniejszych czynników potwierdzających prozdrowotne działanie drobnoustrojów należą:

  • Odporność na niskie pH kwasu żołądkowego,
  • Zdolność “przyczepiania się” (adherencji) do nabłonka jelita cienkiego i grubego,
  • Brak toksycznych produktów ubocznych powstałych w procesie metabolizmu, które szkodzą organizmowi człowieka,
  • Antagonistyczne działanie w stosunku do patogennych bakterii,
  • Udokumentowany klinicznie pozytywny wpływ na zdrowie.

Co leczy probiotyk? Wpływ dobrych drobnoustrojów na zdrowie

Spożywanie dobrych bakterii w odpowiednich ilościach przynosi wiele korzyści. Probiotyki to suplementy diety, które pomagają uporać się z licznymi dolegliwościami, znacząco polepszyć stan zdrowia i kondycję fizyczną. Ich działanie obejmuje:

  • Poprawę odporności i wspieranie układu immunologicznego,
  • Wspomaganie procesu trawienia,
  • Łagodzenie skutków chorób układu pokarmowego,
  • Ochrona układu moczowego przed infekcjami,
  • Zapobieganie biegunkom i zaparciom,
  • Leczenie zapalenia dziąseł,
  • Walkę z nowotworami jelita grubego,
  • Przywrócenie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi,
  • Leczenie dolegliwości związanych z kamicą nerkową oraz chorobami wątroby,
  • Pokonywanie bakterii chorobotwórczych odpornych na antybiotyki.

Probiotyki – jakie produkty są bogate w dobre bakterie?

Drobnoustroje wspomagające działanie układu pokarmowego znajdziemy w wielu produktach spożywczych oferowanych w tradycyjnych marketach oraz internetowych sklepach ze zdrową żywnością. Probiotyki dostarczymy naszemu organizmowi, spożywając:

  • Jogurt naturalny, kefir, kwaśne mleko (alternatywę do produktów mlecznych stanowią produkty wytworzone na mleku kokosowym, ryżowym bądź owsianym),
  • Sery niepoddawane pasteryzacji,
  • Kiszoną kapustę, ogórki lub inne kiszonki (zawierają mniej drobnoustrojów niż produkty mleczne),
  • Produkty kuchni azjatyckiej – natto z fermentowanej soi, pasta miso z fermentowanego ryżu lub soi, kombucha – sfermentowany napój na bazie czarnej herbaty,
  • Owocowe soki (np. z czystka lub papaji), lody, napoje wzbogacone o kultury dobrych bakterii.

Probiotyki to nie prebiotyki!

Pamiętaj, aby nie należy mylić probiotyków z prebiotykami, które są produktami spożywczymi niepodlegającymi trawieniu i służącymi do stymulowania wzrostu i aktywności dobroczynnych drobnoustrojów. Do najwartościowszych prebiotyków zaliczamy inulinę, fruktooligosacharydy oraz galaktooligosacharydy. Ich spożywanie jest potrzebne do prawidłowego rozwoju dobroczynnych drobnoustrojów.

Probiotyk czystek - butelkaProbiotyk papaja - butelka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O autorze:

proformat

usercart