0

Zdrowe tłuszcze w diecie mamy karmiącej i dziecka

3 sierpnia 2022

Mamy karmiące piersią bardzo często zastanawiają się w jaki sposób poprawić zawartość mleka. Zdaniem niektórych można zwiększyć lub obniżyć poziom tłuszczu w mleku matki. Jednocześnie powielany jest mit na temat tego, że tłuste mleko powodować może wzdęcia i kolki u malucha. Jednak, czy faktycznie można wpłynąć na zawartość tłuszczu w mleku matki poprzez dietę?

Okazuje się, że to co je przyszła mama zazwyczaj nie ma wpływu na skład mleka. Dodatkowo mleko matki zawsze jest wartościowe i doskonale przystosowane do potrzeb malucha. Tak więc każda mama karmiąca własnym mlekiem może mieć pewność, że oferuje swojemu dziecku najwartościowszą i najlepszą substancję, która dostarcza do organizmu cenne składniki odżywcze.

Jedząc tłuszcze w trakcie karmienia piersią wcale nie zwiększa się poziomu tłuszczu w mleku. Jednak nie można zapomnieć o tym, że tłuszcze w diecie matki karmiącej i dziecka mają bardzo ważną rolę. Po jakie tłuszcze najlepiej sięgnąć i jak wybrać te najbezpieczniejsze? Tego można dowiedzieć się w naszego poradnika.

Dlaczego tłuszcze w diecie mamy karmiącej i dziecka są takie ważne?

Warto wiedzieć, że wpływ na wartość mleka matki ma to jakie tłuszcze znajdują się w jej diecie. Występują zdrowe i naturalne tłuszcze, a także tłuszcze niskiej jakości, przetworzone i niezdrowe. Najlepiej, by w diecie mamy karmiącej znajdowały się jedynie te naturalne i zdrowe tłuszcze, które bogate są w cenne kwasy tłuszczowe oraz inne składniki odżywcze. To jednak nie oznacza, że od czasu do czasu nie można pozwolić sobie na mały grzeszek i sięgnąć po frytki, pizzę lub burgera. Oczywiście nie można robić tego zbyt często, jednak kilka razy w roku można pozwolić sobie na taką małą przyjemność. Ograniczenie spożywania złych tłuszczy tyczy się nie tylko dzieci i mam karmiących piersią, ale każdego kto chce zachować zdrowie i dobrą kondycję.

Jakie powinny być tłuszcze dla mam karmiących?

Mamy karmiące powinny sięgać przede wszystkim po wielonasycone tłuszcze naturalne. Po spożyciu takich tłuszczy ich zawartość w pokarmie również się zwiększa, co sprawia, że docierają one do organizmu karmionego dziecka. Jeśli mama spożywa takie wielonasycone tłuszcze w dużych ilościach, to po jednej porcji tłuszcze mogą utrzymywać się w mleku matki nawet przez kilka dni. Jeśli jednak mama karmiąca ich nie spożywa lub nie dostarcza ich do organizmu w odpowiednich ilościach, to niestety ale poziom zdrowych tłuszczy w mleku jest obniżona lub ograniczona. To więc oznacza, że zdrowe tłuszcze koniecznie powinny znaleźć się w diecie każdej mamy.

Czemu ma to tak duże znaczenie? Duża zawartość zdrowych tłuszczy wielonasyconych w diecie matki karmiącej doskonale wpływa na rozwój dziecka. Jeśli w mleku matki znajdują się zdrowe tłuszcze, to pokarm ma dobry wpływ na rozwój niemowląt, wspomaga prawidłowy rozwój wzroku, dba o prawidłowe funkcjonowanie mózgu oraz całego układu nerwowego, a także wspomaga prawidłową pracę serca. Nie można zapomnieć o tym, że zdrowe tłuszcze przyczyniają się do prawidłowego wzrostu i rozwoju dziecka.

Omega-3 i omega-6 – ważne składniki w diecie mamy karmiącej i dziecka

Dlaczego spożywanie zdrowych tłuszczy ma tak duże znaczenie dla kobiet karmiących skoro ich mleko zawsze jest wartościowe? Prawidłowo prowadzona dieta może sprawić, że pokarm będzie miał jeszcze lepsze wartości. Warto wiedzieć, że organizm człowieka nie jest zdolny do samodzielnego produkowania kwasów tłuszczowych. To więc oznacza, że matka nie jest w stanie samodzielnie wyprodukować zdrowych tłuszczów, które powinny znaleźć się w pokarmie dla dziecka. Nie może zrobić tego sama dla siebie i nie jest w stanie tego zrobić dla dziecka. Jedynym źródłem zdrowych tłuszczy są produkty spożywcze. Tak więc konieczne jest wprowadzenie wielu zmian w diecie mamy karmiącej, by jej pokarm dostarczał zdrowe tłuszcze do organizmu malucha. W ten sposób można dostarczyć do organizmu malucha cenne kwasy omega-3 i omega-6, które mają zbawienny wpływ na rozwój dziecka.

Jakie tłuszcze dla mamy karmiącej są najlepszym wyborem?

Wzbogacając swoją dietę o wartościowe tłuszcze można zadbać o to, by do organizmu dziecka dostarczane były wartościowe kwasy tłuszczowe. Jednym z produktów, którego z pewnością nie może zabraknąć w diecie mamy karmiącej jest olej rzepakowy. Bogaty jest w kwasy tłuszczowe omega-3 i omega -6, które są niezbędne do prawidłowego wzrostu i rozwoju dziecka.

Warto również sięgnąć po oliwę z oliwek, która zawiera jednonasycone kwasy tłuszczowe. Mają one dobry wpływ na pracę organizmu człowieka. Zaletą tego tłuszczu jest to, że można go stosować zarówno na ciepło, jak i zimno.

W diecie mamy powinny znaleźć się również ryby morskie, które bogate są w cenne kwasy omega-3. Mają one bardzo ważną rolę w rozwoju funkcji poznawczych u dzieci. Dodatkowo w rybach znajduje się duża zawartość witaminy D oraz jod, czyli kolejne składniki, które są niezbędne zarówno w diecie mamy jak i dziecka.

Wiedząc nieco więcej na temat tłuszczów w diecie mamy i dziecka i znając ich właściwości oraz wpływ na zdrowie, można świadomie wprowadzić zmiany w sposobie odżywiania, by zadbać o siebie i malucha.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

usercart