0

Niedobór błonnika w diecie - przyczyny, objawy, skutki

3 sierpnia 2022

Błonnik pokarmowy jest dobrze znanym składnikiem odżywczym. Jednak nadal wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, jak duży wpływ ma na zdrowie oraz samopoczucie człowieka. Objawy i skutki niedoboru błonnika są bardzo łatwe do rozpoznania. Warto więc dowiedzieć się nieco więcej na temat tego składnika, jak go uzupełniać, by uniknąć niebezpiecznych niedoborów, a także w jakich ilościach go spożywać. Tego wszystkiego można dowiedzieć się z naszego poradnika przedstawionego poniżej.

Błonnik i jego wpływ na zdrowie oraz samopoczucie

Na początek warto dowiedzieć się czym w ogóle jest błonnik pokarmowy.  To rodzaj włókien pokarmowych, które nie wchłaniają się z jelit, a pozostają w układzie pokarmowym. Można je podzielić na dwa rodzaje:

  • Błonnik rozpuszczający się w wodzie – zapewnia długotrwałe i szybkie uczucie sytości. Dzięki temu, że błonnik rozpuszcza się w wodzie, jest w stanie znacząco spowolnić proces wchłaniania się węglowodanów i tłuszczy.
  • Błonnik nierozpuszczający się w wodzie – to rodzaj błonnika, który doskonale oczyszcza jelita  i znakomicie poprawia ich perystaltykę.

Oba rodzaje błonnika mają dobry wpływ na funkcjonowanie jelit. Jest to możliwe dzięki temu, że błonnik fermentuje w jelitach, a to prowadzi do odbudowy flory bakteryjnej w jelitach. Błonnik stanowi bowiem doskonałą pożywkę dla zdrowych bakterii.

Ciekawostki o błonniku pokarmowym – objawy niedoboru błonnika

Objawy niedoboru błonnika są łatwe do rozpoznania. Osoby, które mają w swojej diecie za mało tego składnika najczęściej cierpią z powodu częstych zaparć. Warto jednak wiedzieć, że to nie jedyny problem, który może pojawić się na skutek niskiego poziomu błonnika pokarmowego w diecie. Przy dłuższych niedoborach dość może do zwiększenia się ryzyka rozwoju chorób cywilizacyjnych, takich jak choroby nowotworowe układu pokarmowego oraz miażdżyca. Warto więc pamiętać o tym, by zadbać o uzupełnienie niedoboru tego składnika i sięganie po jego naturalne źródła.

Przyczyny niedoboru błonnika – kto jest na niego najbardziej narażony?

Główną przyczyną niedoboru błonnika pokarmowego jest oczywiście jego za mała ilość w codziennej diecie. Niestety nie każdy może spożywać produkty bogate w błonnik, ponieważ może występować problem z  uczuleniem. Jednak to wcale nie oznacza, że należy pogodzić się z sytuacją i zrezygnować ze spożywania błonnika. Jeśli nie można go dostarczać do organizmu za pomocą diety, to najlepiej sprawdzi się suplementacja. Warto skonsultować się ze specjalistą, by ustalić jaka forma przyjmowania błonnika będzie najlepszym rozwiązaniem, a także jakie produkty najlepiej wybrać, by uniknąć problemu z niedoborem. Warto zaznaczyć, że niedobory błonnika najczęściej pojawiają się u osób, których dieta uboga jest w warzywa i owoce oraz produkty zbożowe. Dodatkowo prowadzenie restrykcyjnych diet odchudzających również negatywnie wpływa na proces dostarczania składników odżywczych do organizmu i może prowadzić do wielu niedoborów.

Skutki niedoboru błonnika

Pierwszym objawem niedoboru błonnika pokarmowego jest spowolnienie pracy jelit. To przekłada się na występowanie zaparć. Jednak długotrwałe skutki niedoboru błonnika to zaburzenie pracy jelit i całego układu pokarmowego, co może prowadzić do rozwoju poważnych chorób takich jak miażdżyca, a nawet nowotwór jelita. Nie można również zapomnieć o tym, że osoby prowadzące dietę o niskiej zawartości błonnika mają problemy z niepochamowanym uczuciem głodu. Bardzo często sięgają po przekąski między posiłkami. To zwiększa ryzyko otyłości. Wszystko więc wskazuje na to, że niedobór błonnika to naprawdę groźne zjawisko, z których należy walczyć, a najlepiej unikać.

W jaki sposób uzupełniać niedobory błonnika?

Warto wiedzieć jakie jest zapotrzebowanie na błonnik pokarmowy, by móc z łatwością uniknąć niedoborów.

  • Dzieci w wieku od 1 do 3 lat powinny spożywać 10 g błonnika.
  • Dzieci w wieku od 4 do 6 lat powinny spożywać 14 g błonnika.
  • Dzieci w wieku od 7 do 9 lat powinny spożywać 16 g błonnika.
  • Dzieci w wieku od 10 do 15 lat powinny spożywać 19 g błonnika.
  • Młodzież w wieku od 16 do 18 lat powinni spożywać 21 g błonnika
  • Dorośli powinni spożywać 25 g błonnika.

Wiedząc już jakie jest zapotrzebowanie organizmu na ten konkretny produkt, warto dowiedzieć się jak w naturalny sposób uzupełnić jego niedobory. Wystarczy do codziennej diety wprowadzić produkty takie jak:

  • Kasze gryczaną, kasze jaglaną oraz płatki owsiane.
  • Soczewicę, fasolę i ciecierzycę.
  • Orzechy włoskie.
  • Płatki pełnoziarniste, makarony pełnoziarniste oraz ryż brązowy.
  • Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, cebulę i brokuły.
  • Truskawki, jagody, jabłka, śliwki.

Jeśli jednak mimo wprowadzenia wyżej wymienionych produktów do codziennej diety nadal pojawiać się będzie problem z niedoborem błonnika, warto udać się do specjalisty i poprosić o polecenie konkretnej diety lub suplementów, które pomogą uporać się z problemem.

Widząc u siebie objawy niedoboru błonnika warto od razu wprowadzić zmiany w diecie. Warto również przeprowadzać okresowe badania, dzięki którym można się upewnić, czy praca jelit jest prawidłowa.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

usercart