0

Polski superfood – niezwykła moc rokitnika

9 lutego 2020

Żywność funkcjonalna zwana potocznie superfood zawiera wiele witamin i minerałów, które działają regenerująco i prozdrowotnie na organizm człowieka. Jej wyjątkowość polega na obecności wielu substancji aktywnych, które zazwyczaj nie występują razem w jednej roślinie. Dlatego superfood to swego rodzaju bomba odżywcza i nawet niewielka jej ilość dostarcza ogrom korzyści. Wśród multifunkcjonalnej żywności, w postaci nasion i owoców pochodzących z egzotycznych krajów, warto wyróżnić polski skarb narodowy, jakim jest rokitnik.   

Moc rokitnika

W rokitniku rolę superfood pełnią owoce wraz z nasionami. Są to niewielkie, pomarańczowe kuleczki rosnące w kiściach przypominających winogron. Owoce rokitnika są niezwykle kwaśne. Wynika to między innymi z bardzo dużej zawartości witaminy C w tej części rośliny. W zależności od tego, gdzie rośnie rokitnik, ilość witaminy C waha się od 500 do 2500 mg na 100 g owocu. Dla porównania ilość witaminy C w cytrynie to około 100 mg/100g owocu.

Niezwykłość rokitnika polega nie tylko na dużej zawartości antyutleniacza, jakim jest witamina C, ale również na jego wyjątkowej trwałości. Rokitnik jako jedna z niewielu roślin nie posiada askorbinazy – enzymu rozkładającego kwas askorbinowy. Dzięki temu zarówno owoce, jak i sok z rokitnika ma działanie stymulujące układ odpornościowy. Wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe i regenerujące. Pomaga w chorobach układu pokarmowego oraz kostno-szkieletowego, szczególnie w reumatoidalnym zapaleniu stawów. Wspomaga odbudowę tkanek i znacząco wpływa na poprawę samopoczucia oraz powrót sił witalnych.

Rokitnik – sok i liofilizowane owoce zawiera także karotenoidy, fitosterole, witaminę A, K, E oraz foliany i kwasy organiczne. Bogactwo wartości odżywczych jakich dostarcza ta roślina spowodowało duże zainteresowanie zarówno wśród rolników, hodowców, jak i osoby dbające o swoje zdrowie.   

Formy, w jakich można stosować rokitnik

Owoce rokitnika można spożywać w postaci surowej. Zerwane z krzaka i umyte mogą być zjedzone w całości z nasionem. Są jednak bardzo kwaśne i mają charakterystyczny smak. Ponadto intensywnie barwią dłonie na pomarańczowo, co jest trudne do usunięcia, więc należy uważać, aby się nie pobrudzić.

 Popularny jest także sok – rokitnik świeżo tłoczony będzie zawierał więcej dobroczynnych substancji niż pasteryzowany napój, ponieważ wysokie temperatury częściowo uszkadzają witaminy oraz substancje aktywne występujące w tej roślinie, które bezpowrotnie są tracone. Sok z rokitnika powinien być przechowywany w butelce z ciemnego szkła, najlepiej w lodówce po to, aby zachować jak najwięcej wartości odżywczych.

Z nasion oraz pulpy uzyskanej z owoców można tłoczyć olej rokitnikowy, który zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe w tym omega-3, omega-6 oraz omega-7.

Liście rokitnika można także wykorzystać robiąc z nich napar lub nalewkę. Trwają badania dotyczące dobroczynnego wpływu tych części rokitnika na syntezę kolagenu. Preparat z rokitnika ma mieć potencjalne zastosowanie w oparzeniach, trudnogojących się ranach i obrażeniach powstałych na skutek promieniowania.

Rokitnik dla każdego

Owoce rokitnika, herbatki, olej i sok warto podawać osobom w każdym wieku. U dzieci i nastolatków rokitnik usprawni pracę mózgu. Osoby dorosłe, zapracowane i zmęczone odczują jego działanie w postaci zwiększonej energii, lepszego samopoczucia i łatwiejszej koncentracji. Rokitnik, sok i nalewka z pewnością przypadną do gustu osobom starszym, u których składniki aktywne przywrócą witalność i podniosą odporność.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O autorze:

proformat

usercart