Płatki jaglane – co o nich wiemy? Z pewnością to, że są niezwykle zdrowe, nie uczulają, mogą je spożywać osoby cierpiące na nietolerancję glutenu. Nie ulega wątpliwości, że na przestrzeni ostatnich lat coraz chętniej sięgamy po ten produkt. Pozytywne opinie ekspertów żywieniowych i dietetyków tylko potęgują to zjawisko. Chcecie wiedzieć więcej? W poniższym wpisie postaramy się Wam jeszcze bardziej przybliżyć ten niezwykły produkt.
Płatki jaglane tak samo jak kaszę jaglaną wytwarza się z gniecionych ziaren prosa. Podobnie jak otręby czy kasza, płatki jaglane zaliczają się do produktów, które korzystnie oddziałują na nasz organizm. Są łatwe i szybkie w obróbce, jednocześnie nie tracą swoich wartości odżywczych. Ich przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut a możliwości na ich podanie jest wiele. Na ciepło, na zimno, na słodko, z owocami, z jogurtem…wariantów jest dużo.
Płatki jaglane wykazują liczne właściwości prozdrowotne. Zawarte w nich substancje działają korzystnie na układ nerwowy, pomagają zniwelować uczucie zmęczenia, podnoszą koncentrację czy leczą bezsenność. Nie powinniśmy także zapominać o zawartości witaminy E, która zapobiega procesom starzenia i pozwala zachować młodość komórek naszego ciała. Spożywanie płatków jaglanych korzystnie wpływa także na procesy związane z trawieniem. Dzięki błonnikowi niwelują problemy takie jak np. zaparcia. Wykazują właściwości przeciwgrzybiczne i moczopędne, wspomagają pracę nerek.
Płatki jaglane to bogate źródło składników mineralnych takich jak m.in. magnez, cynk, wapń, cynk. potas, żelazo, które są niezastąpione w prawidłowej pracy naszego organizmu.
Swoje zastosowanie znajdują także w działaniach mających na celu poprawę urody. Ze względu na swoją chrupkość i twardość wiele kobiet dodaje je jako składnik do maseczek kosmetycznych. Są wykorzystywane jako naturalny peeling do twarzy. Ponadto ich spożywanie wpływa dobrze na wygląd cery, poprawia kondycję skóry, włosów oraz paznokci.
Dzięki dużej zawartości błonnika płatki jaglane mogą służyć jako doskonały motor napędowy dla naszej przemiany materii i metabolizmu. Dzięki temu nasza dieta odchudzająca może stać się skuteczniejsza a efekty szybsze. Osoby cierpiące na nietolerancję, celiakię lub alergię związaną z glutenem bez przeszkód mogą spożywać płatki jaglane.