0

Dlaczego warto zdrowo się odżywiać?

31 grudnia 2021

Od pewnego czasu panuje moda na zdrowe odżywianie. Wielu z nas analizuje etykiety w sklepach i wybiera produkty z krótkim składem. Często testujemy rozmaite diety, uczestniczymy w treningach oraz staramy się lepiej zorganizować czas, by znaleźć chwilę na odpoczynek. Jeśli przyglądasz się tym trendom z dystansem i zastanawiasz się, czy to wszystko ma sens, koniecznie przeczytaj ten artykuł.

5 powodów, dla których warto zdrowo się odżywiać

Witaminy i minerały są niezbędne, by nasz organizm prawidłowo funkcjonował. Produkty, które pojawiają się na naszym stole, wpływają na pracę mózgu, sylwetkę oraz pracę poszczególnych organów wewnętrznych. Z tego powodu warto starannie wyselekcjonować składniki, by przygotować zdrowe śniadanie dla siebie i swoich bliskich.

Za zdrowe produkty uważa się te, o prostym krótkim składzie pozbawione sztucznych barwników czy ulepszaczy smaku. Wbrew pozorom jest ich całkiem sporo na naszym rynku. To inwestycja w zdrowie, na którą warto się zdecydować. W ten sposób możemy uniknąć wielu chorób cywilizacyjnych, np. ograniczyć ryzyko nowotworów, cukrzycy, depresji.

Zdrowe odżywianie to klucz do długiego szczęśliwego życia. Prawidłowo skomponowana dieta gwarantuje:

  • lepszą koncentrację,
  • większą odporność na stres,
  • więcej energii życiowej,
  • większą odporność,
  • brak problemów trawiennych.

Jeśli brakuje Ci pewności, czy Twoje posiłki dostarczają Ci wszystkich niezbędnych składników, skontaktuj się z dietetykiem. Niedobory możesz uzupełnić m.in. suplementami. Nie stosuj ich jednak na własną rękę. Zanim zdecydujesz się na zakup, skontaktuj się ze specjalistą, by uzyskać pożądany efekt.

Zdrowe odżywianie wyeliminuj błędy żywieniowe i ciesz się nienagannym wyglądem

To, co jemy, wpływa na nasz wygląd. Nadmiar szkodliwych składników odkłada się w organizmie i powoduje wiele defektów. W konsekwencji coraz więcej osób decyduje się na operację, by uzyskać upragnioną sylwetkę. Tymczasem skalpela można uniknąć, wystarczy wyeliminować podstawowe błędy żywieniowe oraz zmienić swoje nawyki.

Naturoterapeutka dr Nigma Talib często podkreśla w swoich wypowiedziach, że piękno zewnętrzne bierze swój początek w jelitach. Specjalistka przeprowadziła wieloletnie badania, w których analizowała różne sposoby odżywiania. Na podstawie swoich obserwacji, wyróżniła 4 typy twarzy:

  • nabiałowej,
  • glutenowej,
  • cukrowej,
  • alkoholowej.

Twarz nabiałowa to odpowiedź na nietolerancję laktozy. Można ją rozpoznać po białych grudkach i plamkach na brodzie, obrzękniętych powiekach czy ciemnej skórze pod oczami. Z kolei twarz glutenową cechuje zaczerwienione policzki, ciemniejsze zabarwienia, a także krosty na brodzie oraz opuchlizna. Na twarzy cukrowej pojawiają się bolesne wypryski, poziome zmarszczki na czole, plamy pod oczami, a skóra staje się cienka i szara. Nadmiar alkoholu odwadnia skórę, rozszerza pory oraz przyczynia się do powstania licznych bruzd, zaczerwienień czy zmarszczek.

Jeśli na Twojej twarzy zauważyłeś powyższe objawy, koniecznie przyjrzyj się bliżej Twoim nawykom. Zastanów się, które produkty Ci szkodzą. Wyeliminuj je z codziennej diety.  Po pewnym czasie zauważysz, że Twoja cera znów będzie promienna.

6 przykazań zdrowego odżywiania

Zdrowe odżywianie to nie tylko wybór odpowiednich produktów odżywczych, ale również sposób ich przechowywania oraz przyrządzania. Poznaj 6 przykazań zdrowego odżywiania:

  1. Pij około 2 litrów wody dziennie.
  2. Wybieraj naturalne produkty, najlepiej z ekologicznych gospodarstw i sadów.
  3. Postaw na sezonowe owoce i warzywa.
  4. Ogranicz przetwarzanie produktów spożywczych.
  5. Podczas każdego posiłku spożywaj warzywa oraz owoce w różnych kolorach w proporcji 3:1.
  6. Każdy dzień rozpocznij od pożywnego śniadania.

Wybieraj zdrowe węglowodany: kasze, makaron oraz pieczywo razowe czy płatki owsiane. W ten sposób zapobiegniesz nagłym wzrostom glukozy. Jeśli preferujesz dietę wegetariańską, spożywaj białko roślinne. Znajdziesz je m.in. w soczewicy, ciecierzycy, grochu, a także w fasoli lub w bobie. Odpowiednia ilość błonnika pokarmowego skutecznie zwalczy zaparcia. Od teraz zapomnisz o nieprzyjemnych problemach w toalecie.

Zdrowe odżywianie skąd czerpać wiedzę i inspiracje do nowych odkryć kulinarnych?

W Internecie można znaleźć wiele informacji na temat zdrowego odżywiania. Wiedzę należy czerpać ze sprawdzonych rzetelnych źródeł, by uniknąć wielu problemów zdrowotnych. Jednym z nich jest blog dbam o siebie. Jest to strona poświęcona zdrowemu stylowi życia oraz fitnessowi, na których pojawiają się interesujące publikacje na temat sportu, odżywiania, zdrowia i urody. Koniecznie odwiedź tę witrynę, zapoznaj się z publikowanymi treściami, a następnie znajdź w sobie siłę, by zmienić stare nawyki.

Warto sięgnąć również po książki oraz czasopisma poświęcone tematyce zdrowia i żywienia. Coraz więcej z nich jest pisana prostym językiem. Jasny przekaz, a także brak specjalistycznego słownictwa sprawia, że lektura jest naprawdę przyjemna. Zapamiętanie najważniejszych wiadomości nie sprawia żadnego problemu.

Podsumowanie: Dlaczego warto zdrowo się odżywiać?

Zdrowe odżywianie to konieczność w dzisiejszym świecie. Zakażone środowisko, pestycydy i liczne zanieczyszczenia sprawiają, że w naszym organizmie odkładają się toksyny, powodując wiele schorzeń. Selekcjonując produkty żywieniowe oraz wprowadzając odpowiednie nawyki, możemy oczyścić nasz organizm, a także usprawnić jego funkcjonowanie bez leków czy ingerencji medycznych. Czasem wystarczy kilka prostych zmian, by cieszyć się zdrowiem i piękną sylwetką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O autorze:

Łukasz Tomaszczyk

Jestem głęboko zaangażowanym pasjonatem zdrowego stylu życia i ekologicznego żywienia, a moja współpraca z natur-sklep.pl jest naturalnym przedłużeniem mojej prywatnej misji promowania zdrowych nawyków i świadomego wybierania produktów. Moja podróż w świat naturalnej żywności zaczęła się od osobistej transformacji i poszukiwania sposobów na poprawę samopoczucia przez zmianę diety. Z czasem, to zainteresowanie przekształciło się w pasję, która teraz definiuje każdy aspekt mojego życia. Dzięki latom samokształcenia, uczestnictwu w warsztatach, oraz ciągłemu eksperymentowaniu z ekologicznymi produktami, zdobyłem rozległą wiedzę na temat wpływu żywności na nasze zdrowie. Jestem przekonany, że dzielenie się tą wiedzą może pomóc innym w dokonywaniu lepszych wyborów żywieniowych, co stało się moją misją.

usercart