Zdrowy krem orzechowy - czy taki istnieje?

26 stycznia 2022

Kremy i masła orzechowe, spopularyzowane przez kulturę amerykańską, przebojem wdarły się na nasze stoły. Smarujemy nimi pieczywo, dodajemy do deserów czy zajadamy łyżką prosto ze słoika. Szczególnie lubią je nasze dzieci. Ale czy istnieją zdrowsze alternatywy popularnych smarowideł? Oczywiście! Przy wyborze zdrowego kremu orzechowego najistotniejszą rolę naturalnie odgrywa ich skład. Jakich składników unikać? Na co zwrócić uwagę?

Orzechy arachidowe - najpopularniejsza baza zdrowego kremu orzechowego

Najpopularniejszą bazą kremów i maseł stosowaną przez producentów są orzechy arachidowe. Fistaszki, bo tak potocznie mówimy na orzeszki arachidowe, pochodzą z Ameryki Południowej. Obecnie uprawia się je również w innych zakątkach świata m.in. w Indiach, Stanach Zjednoczonych czy w Europie Południowej. Orzechy arachidowe, z których powstaje większość zdrowych kremów do smarowania, dojrzewają pod ziemią - stąd często nazywane są orzeszkami ziemnymi.

Fistaszki stanowią niezwykle bogate źródło antyoksydantów oraz wielu witamin w tym: PP, B1, E oraz selenu. Wysoka zawartość białka sprawia, że orzechy arachidowe dodają energii oraz poprawiają kondycję psychofizyczną. Dlatego często sięgają po nie sportowcy i osoby aktywnie fizycznie. Ponadto fistaszki, będące bazą naturalnych i dietetycznych smarowideł, zawierają duże ilości błonnika przez co pozytywnie wpływają na procesy trawienne.

Producenci coraz częściej sięgają jednak po inne bazy w produkcji zdrowych kremów czekoladowych. Najpopularniejsze z nich to:

Kremy orzechowe bez oleju palmowego - czyli dlaczego warto czytać skład na etykietach.

Wydawać by się mogło, że kremy orzechowe z założenia są zdrowe. Przecież to tylko zmielone orzeszki i dodatki smakowe jak np. sól. Niestety tak nie jest i zdrowe z natury kremy czekoladowe i orzechowe są mieszane z niewłaściwymu dodatkami. Część producentów, w celu obniżenia kosztów produkcji i dla lepszej konsystencji gotowego wyrobu, dodaje do kremów orzechowych szkodliwy, utwardzony olej palmowy. Dlaczego olej palmowy jest szkodliwy?  W procesie uwodorniania oleju palmowego wytwarzają się niekorzystne dla ludzkiego organizmu izomery trans. Tłuszcze trans podnoszą poziom złego cholesterolu LDL, jednocześnie obniżają poziom dobrego HDL. Utawrdzony tłucz palmowy przyczynia się także do podnoszenia masy ciała i szybkiego przyrostu tkanki tłuczowej. Może także powodować cukrzycę i miażdzycę.

Obecnie na rynku znaleźć można wiele kremów orzechowych bez dodatku oleju palmowego. Warto czytać etykiety, na których znajdziemy pełny skład produktu.

Kremy orzechowe i masła czekoladowe bez cukru - no dobra, ale co ze smakiem?

Kolejnym dodatkiem, który decyduje o tym, czy dane smarowidło możemy określić mianem "zdrowego" jest obecność cukru w ich składzie. Pomijając aspekt zwiększenia kaloryczności takie produktu, nadmiar cukru w diecie może prowadzić do:

  • nadwagi i otyłości
  • próchnicy zębów
  • chorób układu krążenia
  • insulinodporności
  • cukrzycy
  • i innych.

Pamiętajmy, że krem czekoladowy bez cukru nie musi być pozbawiony smaku. Producenci dla podniesienia walorów smakowych kremów orzechowych i czekoladowych bez cukru stosują np. naturalne słodziki o obniżonej kaloryczności. Ponadto częstym dodatkiem jest także sól. Stosowana w niewielkich ilościach podkręca smak smarowideł. W szczególności jeśli jest to wysokiej jakści sól jak np. sól kłodawska czy sól himalajska.

Krem czekoladowo orzechowy bez oleju palmowego? Zdrowa czekolada do smarowania? To możliwe. Pamiętajmy jednak o czytaniu etykiet na opakowaniu. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

usercart