Garnki posiadają coraz większy zakres zastosowań, ale nie każdy jest na tyle uniwersalny by pasował do wielu dań. Dlatego należy w pierwszej kolejności zastanowić się do czego jest nam on potrzebny.
Jeśli zależy nam na gotowaniu zdrowych i delikatnych potraw, najlepiej sprawdzić się mogą garnki do gotowania na parze. Możemy wybrać taki ze szklanym parnikiem, który pozwoli łatwiej doglądać jedzenia lub pełny garnek ze stali nierdzewnej. W takim garnku możemy przygotować zarówno warzywa jak i mięso, a co najważniejsze zrobimy to bez użycia nawet grama tłuszczu. Jeżeli zaś zależy nam na szybkim i prostym przygotowaniu dań jednogarnkowych, bardzo dobrze sprawdzi się szybkowar.
Jednak w klasycznych garnkach z pokrywką także możemy przygotować coś smacznego i zdrowego. W końcu służą nam one do gotowania pysznych zup, przygotowywania dań duszonych, czy też do robienia sosów. Kuchnia to wyznacznik naszego zdrowia. Nie chodzi tutaj tylko o to co gotujemy, ale też jak, w czym i jak wygląda otoczenie wkoło. To wszystko ma naprawdę istotny wpływ. W naszych kuchniach, wśród najczęściej spotykanych, znajdziemy garnki wykonane z aluminium bądź ze stali nierdzewnej. Niezawodnie stosowane są także garnki żeliwne i emaliowane. Często spotykane są także wykonane z połączenia różnych materiałów, np. garnek emaliowany z elementami ze stali nierdzewnej. Materiał, z które został zrobiony garnek może wpływać na szybkość oraz równomierność nagrzewania. Jednak będzie też to znaczące kiedy rozpatrujemy ich ciężar oraz poręczność.
Co jeszcze warto wziąć pod uwagę przy wyborze garnków? Oczywiście musimy uwzględnić jaką posiadamy kuchenkę. Przed zakupem należy sprawdzić czy dany garnek sprawdzi się na kuchence gazowej, elektrycznej, czy też będziemy mogli go użyć jeśli posiadamy płytę indukcyjną.
Garnki dobieramy także pod względem ich wielkości oraz kształtu. Inna pojemność świetnie sprawdzi się dla dużych rodzin, a jeszcze inna dla młodego studenta, który mieszka sam. Mogą być one kwadratowe, okrągłe, a nawet o specjalnych kształtach. W przypadku posiada płyt grzewczych, o których wspominaliśmy, również ważny jest dobór pasującego kształtu.
Uwagę należy zwrócić także na pokrywkę, rączki czy uchwyty garnków. Pokrywka powinna posiadać odpowietrznik, który pozwala na usuwanie zbędnej pary wodnej. Dobrze wybrać pokrywkę przezroczystą, co pozwoli nam na obserwację procesu gotowania bez podnoszenia jej i dzięki temu utrzymamy stałą temperaturę w środku garnka. Bardzo funkcjonalne są też pokrywki z termostatem albo wbudowanym sitem. W uchwytach natomiast ważna jest ich poręczność oraz materiał z jakiego są wykonane. Mogą być silikonowe, ze stali nierdzewnej, mocowane na nity, odlane z korpusem i wiele innych.
Dno garnka jest także bardzo istotne, ponieważ mogą się składać z kilku warstw. Grube dno, które zostało wykonane z materiałów dobrze przewodzących ciepło, sprawi że garnki będą nagrzewały się szybciej i bardziej równomiernie. Odpowiednie dno pozwala nam uniknąć przypalonego jedzenia. Wpływa także na utrzymanie temperatury wewnątrz garnka przez dłuższy czas.
W tym wszystkim nie zapominajmy też o naszych upodobaniach kolorystycznych, a także o doborze pięknego wzoru. Jednak najważniejsze by garnki były praktyczne. Pomogą w tym takie dodatki jak miarka w środku, czy specjalne profile rantów. Na koniec warto jeszcze zwrócić uwagę na to czy nadają się one jedynie do mycia ręcznego, czy też możemy je także umyć w zmywarce.
Odpowiednio dobrane garnki na pewno umilą, urozmaicą, a może także usprawnią nasze gotowanie. Dlatego należy postawić na sprawdzoną jakość i dobrze zastanowić się nad ich wyborem.