Współcześnie kuchnia wegańska czy wegetariańska nie jest niczym szczególnym. Obserwujemy znaczny wzrost zwolenników tych diet, którzy odmawiają jedzenia mięsa, a także produktów w jakimkolwiek stopniu pochodzących od zwierząt. Czym jednak różnią się od siebie te kuchnie i jakie produkty weganie jedzą w zastępstwie mięsa?
Osoby żywiące się w duchu diety wegetariańskiej postrzegane są jako te, które nie jadają mięsa. Jest to termin doskonale znany we współczesnym świecie i nie wywołuje zdziwienia. Podstawowym założeniem wegetarian jest niespożywanie mięsa, które pozyskuje się w wyniku uboju. Menu wegetarian automatycznie zostaje wzbogacone większą liczbą warzyw, które również posiadają wiele cennych wartości odżywczych. Wegetarianie bez problemu spożywają jednak inne produkty odzwierzęce, których zdobycie nie wiąże się z krzywdą zwierząt. Tymi produktami są jajka czy mleko. Wegetarianie nie borykają się z żadnymi niedoborami, gdyż produkty do nich adresowane są komponowane w sposób szczególny, tak, by w ich organizmie nie doszło do jakichkolwiek ubytków. Wydaje się, że nic nie zastąpi białka zwierzęcego, ale jest to nieprawda! Matka Natura oferuje wiele cennych produktów roślinnych, które doskonale zastępuję biało zwierzęce, a przy okazji dostarczają organizmowi ludzkiemu cennych witamin i minerałów, jakich próżno szukać w produktach mięsnych.
Osoby dumnie nazywające siebie weganami idą o krok dalej, niż wegetarianie. Dieta wegan zostaje jeszcze bardziej ograniczona, gdyż nie tolerują oni jakichkolwiek produktów pochodzenia zwierzęcego. Z tego właśnie powodu próżno w jadłospisie wegan szukać jajek, serów, masła czy mleka. Wegetarianizm ściślej związany jest z dietą, weganizm zaś to bardziej styl życia, niezwykle restrykcyjny i poruszający nie tylko kwestię kuchni, ale także kulturę, rozrywkę i wiele więcej. Weganie z pewnością nie wezmą udziału w występach, na których w jakikolwiek sposób wykorzystywane są zwierzęta.
Kuchnia wegańska wymaga korzystanie ze produktów dedykowanych, które nie tylko dobrze zastępują mięso, ale również białko pochodzące z wyrobów serowych czy jajek. Współcześnie nie ma jednak większego problemu z dostępem do tych produktów. Rynek oferuje wysokiej jakości produkty wegańskie, które świetnie wpisują się w dietę osób ceniących życie zwierząt ponad wszystko. Weganie sięgają po rośliny bogate w białko, w tym po ciecierzycę, soczewicę czy soję. Na rynku z łatwością znajdziemy także przetwory roślinne, takie jak tofu, dzięki którym weganie mogą dostarczyć swojemu organizmowi niezbędnych wartości odżywczych.
Sklepy stacjonarne czasem nie mogą pochwalić się szeroką dostępnością produktów idealnych dla wegetarian i wegan. Z tego względu warto szukać ich online. W sieci istnieją sklepy dedykowane osobom niejedzącym mięsa i stroniącym od jakichkolwiek produktów odzwierzęcych. Znajdziemy tam fantastyczne produkty bezglutenowe, bez cukru, niskobiałkowe, wegańskie, w tym wegańskie sery, wędliny, majonezy, mleka, śmietany i inne, które doskonale zastępują wszelkie produkty odzwierzęce. Jednym ze sklepów, w których warto szukać produktów wegańskich jest Allegro. Można znaleźć tam świetnej jakości zamienniki, doskonałe dla wegan, a przy okazji natknąć się na nietuzinkowe promocje, które nie pozwolą weganom i wegetarianom przepłacić za produkty, które powinny być ogólnodostępne!