Zielona Herbata – napar na wiele dolegliwości!

3 grudnia 2020

Zielona herbata cieszy się niesłabnącą popularnością. Swój sukces zawdzięcza przede wszystkim wielu zdrowotnym właściwościom. Ma korzystny wpływ na przemianę materii, przeciwdziała nowotworom i obniża poziom cholesterolu we krwi. Zaleca się również regularne picie zielonej herbaty, jeśli chcesz zgubić na wadze, poprawić wygląd skóry oraz opóźnić procesy starzenia. Napar z zielonej herbaty, to prawdziwe bogactwo przeciwutleniaczy. Znajdziesz w niej także witaminy z grupy: : A, B1, B2, C, E, K oraz minerały i mikroelementy  m.in.: fluor, żelazo, sód, wapń, potas, cynk. Co jeszcze wiemy o tym wyjątkowym napoju? Sprawdź poniżej!

Zielona herbata  – ceniony napój prosto z Chin

Głównym producentem zielonej herbaty są Chiny, a zaraz po nich Japonia i Wietnam. W zależności od klimatu w jakim była ona uprawiana,  gatunki różnią się między sobą smakiem, aromatem i kolorem. Zaparzone liście dają najczęściej żółtawy odcień, jednak nie jest to regułą.  Ta sprowadzana z Japonii często wpada w tonacje zielone. Nie bez znaczenia jest sposób obróbki liści. Świeżo zerwane pędy należy najpierw poddać więdnięciu, następnie podgrzaniu, a na koniec osuszeniu. Chińczycy preferują metodę podgrzewania liści w wielkich wokach lub w piecach , natomiast ich konkurenci z Japonii  do tej obróbki cieplnej używają pary wodnej.

Jak parzyć zieloną herbatę?

Temperatura

Średnia temperatura parzenia zielonej herbaty oscyluje w granicach 70-85 stopni Celsjusza.  Chińczycy do zaparzania swoich rodzimych herbat używają wody o temperaturze około 85 stopni Celsjusza. Zasada ta nie sprawdza się natomiast w przypadku japońskich herbat zielonych wyższej jakości. Należy je parzyć w temperaturze niższej niż ogólnie przyjęta, a dokładniej w temperaturze około 50-60 stopni Celsjusza. To samo dotyczy herbat gorszych jakościowo. Aby wydobyć z nich pełnię smaku, należy zalać  wodą o temperaturze około 90 stopni Celsjusza lub nawet wrzątkiem.

Czas parzenia

Czas parzenia zielonej herbaty zależy od gatunku. Sam proces nie powinien być jednak zbyt długi. Aby napar miał działanie orzeźwiające i pobudzające zaparzaj liście krótko. Wydłużenie czasu parzenie sprawi, że napój będzie działał na nas rozluźniająco i wyciszająco.

Warto zaznaczyć, że herbatę zieloną można zaparzać wiele razy, a każdy kolejny napar ma inne działanie na nasz organizm. Pierwszy jest bardzo intensywny w smaku, pobudza. Każdy kolejny będzie miał delikatniejszy smak i aromat, a po wypiciu  nasze ciało uspokoi się i odpręży.Należy pamiętać aby nie parzyć herbaty dłużej niż 3 minuty. W wysokiej temperaturze wydziela się teina, która odpowiada za gorzki smak napoju.

Odpowiedzmy sobie zatem… Jak zielona herbata wpływa na organizm człowieka?

Zielona herbata, to bogactwo  katechin, flawonoidów, aminokwasów, statyn i kofeiny. Jak zatem oddziaływuje na nasz organizm?

•           przyspiesza przemianę materii i pomaga w procesie odchudzania,

•           działa uspokajająco i odprężająco,

•           jest silnym antyoksydantem – wspomaga profilaktykę nowotworową

•           opóźnia rozwój demencji starczej i choroby Alzheimera, dzięki zawartości polifenoli,

•           opóźnia rozwój chorób układu krążenia –  zmniejsza wchłanianie cholesterolu i przeciwdziała odkładaniu się złogów na ściankach naczyń krwionośnych – zapobiega miażdżycy.

•           wspomaga metabolizm wątroby

•           wzmacnia kości,i

•           poprawia wygląd skóry.

Picie zielonej herbaty – skutki uboczne

Zielona herbata jest bardzo zdrowa. Jeśli jednak będziemy pić ją “w nałogowych ilościach” mogą pojawić się niepokojące objawy takie jak:

•           anemia –  zawarte w zielonej herbacie katechiny mogą zatrzymać wchłanianie witamin i minerałów. Nie jest zalecane picie jej w trakcie posiłku,

•           bóle brzucha, wymioty i biegunki,

•           osłabienie kości. Zielona herbata  wypłukuje wapń z organizmu (szczególną ostrożność powinny zachować osoby chorujące na osteoporozę),

  • bezsenność i nerwowość.

Monitorować spożycie zielonej herbaty powinny osoby przyjmujące leki na nadciśnienie i choroby serca.

Zielona herbata dla zdrowia i urody

Zielona herbata uważana jest za najzdrowszą herbatę na świecie. Może ona być świetnym uzupełnieniem zdrowej diety. Regularne jej picie poprawi Twoją figurę, wzrok, wyreguluje pracę narządów wewnętrznych, pobudzi i pozytywnie wpłynie na Twoje samopoczucie. Zamiast kolejnej filiżanki kawy w ciągu dnia, spróbuj aromatycznej herbaty. Naprawdę warto!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O autorze:

proformat

usercart