Zielona herbata cieszy się niesłabnącą popularnością. Swój sukces zawdzięcza przede wszystkim wielu zdrowotnym właściwościom. Ma korzystny wpływ na przemianę materii, przeciwdziała nowotworom i obniża poziom cholesterolu we krwi. Zaleca się również regularne picie zielonej herbaty, jeśli chcesz zgubić na wadze, poprawić wygląd skóry oraz opóźnić procesy starzenia. Napar z zielonej herbaty, to prawdziwe bogactwo przeciwutleniaczy. Znajdziesz w niej także witaminy z grupy: : A, B1, B2, C, E, K oraz minerały i mikroelementy m.in.: fluor, żelazo, sód, wapń, potas, cynk. Co jeszcze wiemy o tym wyjątkowym napoju? Sprawdź poniżej!
Głównym producentem zielonej herbaty są Chiny, a zaraz po nich Japonia i Wietnam. W zależności od klimatu w jakim była ona uprawiana, gatunki różnią się między sobą smakiem, aromatem i kolorem. Zaparzone liście dają najczęściej żółtawy odcień, jednak nie jest to regułą. Ta sprowadzana z Japonii często wpada w tonacje zielone. Nie bez znaczenia jest sposób obróbki liści. Świeżo zerwane pędy należy najpierw poddać więdnięciu, następnie podgrzaniu, a na koniec osuszeniu. Chińczycy preferują metodę podgrzewania liści w wielkich wokach lub w piecach , natomiast ich konkurenci z Japonii do tej obróbki cieplnej używają pary wodnej.
Średnia temperatura parzenia zielonej herbaty oscyluje w granicach 70-85 stopni Celsjusza. Chińczycy do zaparzania swoich rodzimych herbat używają wody o temperaturze około 85 stopni Celsjusza. Zasada ta nie sprawdza się natomiast w przypadku japońskich herbat zielonych wyższej jakości. Należy je parzyć w temperaturze niższej niż ogólnie przyjęta, a dokładniej w temperaturze około 50-60 stopni Celsjusza. To samo dotyczy herbat gorszych jakościowo. Aby wydobyć z nich pełnię smaku, należy zalać wodą o temperaturze około 90 stopni Celsjusza lub nawet wrzątkiem.
Czas parzenia zielonej herbaty zależy od gatunku. Sam proces nie powinien być jednak zbyt długi. Aby napar miał działanie orzeźwiające i pobudzające zaparzaj liście krótko. Wydłużenie czasu parzenie sprawi, że napój będzie działał na nas rozluźniająco i wyciszająco.
Warto zaznaczyć, że herbatę zieloną można zaparzać wiele razy, a każdy kolejny napar ma inne działanie na nasz organizm. Pierwszy jest bardzo intensywny w smaku, pobudza. Każdy kolejny będzie miał delikatniejszy smak i aromat, a po wypiciu nasze ciało uspokoi się i odpręży.Należy pamiętać aby nie parzyć herbaty dłużej niż 3 minuty. W wysokiej temperaturze wydziela się teina, która odpowiada za gorzki smak napoju.
Zielona herbata, to bogactwo katechin, flawonoidów, aminokwasów, statyn i kofeiny. Jak zatem oddziaływuje na nasz organizm?
• przyspiesza przemianę materii i pomaga w procesie odchudzania,
• działa uspokajająco i odprężająco,
• jest silnym antyoksydantem – wspomaga profilaktykę nowotworową
• opóźnia rozwój demencji starczej i choroby Alzheimera, dzięki zawartości polifenoli,
• opóźnia rozwój chorób układu krążenia – zmniejsza wchłanianie cholesterolu i przeciwdziała odkładaniu się złogów na ściankach naczyń krwionośnych – zapobiega miażdżycy.
• wspomaga metabolizm wątroby
• wzmacnia kości,i
• poprawia wygląd skóry.
Zielona herbata jest bardzo zdrowa. Jeśli jednak będziemy pić ją “w nałogowych ilościach” mogą pojawić się niepokojące objawy takie jak:
• anemia – zawarte w zielonej herbacie katechiny mogą zatrzymać wchłanianie witamin i minerałów. Nie jest zalecane picie jej w trakcie posiłku,
• bóle brzucha, wymioty i biegunki,
• osłabienie kości. Zielona herbata wypłukuje wapń z organizmu (szczególną ostrożność powinny zachować osoby chorujące na osteoporozę),
Monitorować spożycie zielonej herbaty powinny osoby przyjmujące leki na nadciśnienie i choroby serca.
Zielona herbata uważana jest za najzdrowszą herbatę na świecie. Może ona być świetnym uzupełnieniem zdrowej diety. Regularne jej picie poprawi Twoją figurę, wzrok, wyreguluje pracę narządów wewnętrznych, pobudzi i pozytywnie wpłynie na Twoje samopoczucie. Zamiast kolejnej filiżanki kawy w ciągu dnia, spróbuj aromatycznej herbaty. Naprawdę warto!