Olej kokosowy to tłuszcz pochodzenia roślinnego wytwarzany podczas tłoczenia rozgrzanej kopry – twardego miąższu orzechów palmy kokosowej. Ze względu na swoją stałą konsystencję, którą przyjmuje w temperaturze poniżej 20 stopni, zwany jest także masłem kokosowym. Obecnie tłuszcz kokosowy przeżywa niezwykłą popularność ze względu na swoje wszechstronne zastosowanie. Poznaj 10 najważniejszych korzyści oleju kokosowego!
Większość tłuszczy wydziela rakotwórcze substancje pod wpływem wysokiej temperatury. Smażenie potraw na olejach roślinnych może być niebezpieczne dla naszego zdrowia. I tutaj przychodzi nam z pomocą olej kokosowy, który nie spala się i zachowuje swoje dobroczynne właściwości. Ponadto nie wpływa na smak potraw, dzięki czemu smażone mięso zachowuje doskonały aromat.
Jak stosować olej kokosowy w kuchni? Masło kokosowe jest idealne do:
Układ immunologiczny potrzebuje wsparcia, które dostarcza mu np. kwas laurynowy. Ta substancja występuje przede wszystkim w mleku matki oraz w oleju kokosowym. Charakteryzuje się właściwościami bakteriobójczymi i wirusobójczymi. Działa jak antybiotyk z tą różnicą, że nie niszczy flory bakteryjnej, koniecznej do prawidłowego funkcjonowania. Regularne stosowanie masła kokosowego pomaga wzmocnić odporność, dzięki czemu w okresach wzmożonej zachorowalności będziemy bezpieczni przed przeziębieniem i grypą.
Spożywając olej kokosowy, zapewnimy organizmowi:
Medycyna naturalna od dawna zna lecznicze właściwości oleju kokosowego, który pomaga w zwalczaniu uporczywych dolegliwości i zapobiega przewlekłym chorobom. Stosując masło kokosowe masz szansę pokonać m.in.:
Stosowanie tłuszczu kokosowego chroni przed demencją, Alzhaimerem oraz cukrzycą.
W składzie oleju kokosowego znajdują się trójglicerydy średniołańcuchowe (MCT). Co to takiego? To cząstki tłuszczu, które nie są magazynowane w postaci tkanki tłuszczowej, ale od razu biorą udział w produkcji energii. Po zjedzeniu posiłku z dodatkiem masła kokosowego przyspieszamy przemianę materii, zwiększając spalanie kalorii. Z tego względu olej kokosowy polecany jest dla osób zmagających się z nadwagą i otyłością brzuszną.
Trójglicerydy średniołańcuchowe mają jeszcze jedną zaletę – sprawdzają się w diecie sportowców. Tłuszcze nie odkładają się i natychmiast zostają przekształcone w energię mechaniczną, potrzebną do biegu, skoku lub jazdy na rowerze.
Skóra potrzebuje szczególnej pielęgnacji. Wszystkie balsamy, kremy nawilżające i ochronne można z powodzeniem zastąpić niepozornym olejem kokosowym. Pomoże on:
Olej kokosowy wnika w głębokie warstwy skóry. Odżywia ją, dostarczając naturalnych przeciwutleniaczy oraz witaminę E.
Masło kokosowe zastępuje dwufazowe płyny do demakijażu. Wacik kosmetyczny należy nawilżyć ciepłą wodą, a następnie nałożyć niewielką ilość oleju. Kiedy masło przybierze płynną konsystencję, szybko można zmyć cały makijaż. Jeśli tłuszcz kokosowy dostanie się do oka, będzie szczypać, ale nie powinny pojawić się żadne podrażnienia. Dodatkowo olej nie będzie przesuszał skóry i wspomoże jej pielęgnację.
Włosy cienkie i zniszczone potrzebują dogłębnego odżywienia bez nadmiernego obciążenia. Taki efekt uzyskamy stosując odżywki z oleju kokosowego. Wystarczy nałożyć na skalp i końcówki niewielką ilość masła kokosowego, by odczuć różnicę w postaci miękkich, lśniących i zregenerowanych włosów. Maskę należy zmyć po min. 30 minutach za pomocą delikatnego szamponu. Pamiętaj, że olejowanie to skuteczna metoda walki z problemami skórnymi, a w szczególności z nadmiernym przetłuszczaniem skóry głowy i przesuszonymi końcówkami.
Pasta do zębów, którą kupisz w sklepie, w swoim składzie zawiera niekorzystne substancje chemiczne mogące uszkadzać szkliwo i wpływać negatywnie na kondycję uzębienia. Olej kokosowy możesz nałożyć na szczoteczkę i umyć nim zęby. Jakie korzyści uzyskasz? Zapobiegniesz próchnicy, rozwojowi bakterii i drobnoustrojów. Zawarty w maśle koksowym wapń dodatkowo wzmocni zęby.