Olej Neem – zimnotłoczony Bio

18,90 

Olej Neem Bio (Miodla indyjska)

Gramatura: 100g

Neem to drzewo podchodzące z krajów azjatyckich, w Polsce często spotykane jest pod nazwą miodla indyjska. Neem znane jest od czasów starożytnych, wówczas uważano jest za remedium na rozmaite dolegliwości. Olej neem pozyskiwany jest z nasion, charakteryzuje się mocnym zapachem.

Składniki: Olej neem w swoim składzie zawiera 53,4% kwasu oleinowego, 25,1% kwasu palmitynowego, 15,5% kwasu linolowego, 4,5% kwasu stearynowego oraz 1% kwasu linolenowego.

Sposób spożycia: Produkt stosować zewnętrznie.

Zalecenia: Olej z miodli indyjskiej polecany jest osobom zmagającym się z suchą i podrażnioną skórą.

Właściwości: Produkt posiada właściwości antybakteryjne, uspokajające, a także łagodzi swędzenie. Ponadto działa przeciwzapalnie i regenerująco. Olej neem może okazać się pomocny w walce z łuszczycą oraz egzemą. Często wybierany jest do łagodzenia objawów skóry trądzikowej i tłustej, albowiem przyczynia się do neutralizacji bakterii. Regularne stosowanie tego produktu może także zahamować starzenie się skóry.

Uwagi: Stosowania produktu nie zaleca się kobietom w ciąży, a także dzieciom.

Inne kategorie:
Mniszek LekarskiSarsaparillaOlej KokosowySok z GranatuOlej z Pestek Moreli

Opinie

Brak opinii.

Dodaj w opiniach - “Olej Neem – zimnotłoczony Bio”

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Olej ten zawiera 53,4% kwasu oleinowego, 25,1% kwasu palmitynowego, 15,5% kwasu linolowego, 4,5% kwasu stearynowego, 1% kwasu linolenowego
Olej z miodli indyjskiej (olej neem) – od ciemnożółtego do brązowego, ciągliwy olej roślinny, o charakterystycznym, mocnym zapachu, otrzymywany z tłoczonych na zimno nasion miodli indyjskiej (Melia azadirachta – Azadirachta indica). W temperaturze poniżej 23°C zastyga.

Miodla indyjska to gatunek drzewa, pochodzący z subkontynentu indyjskiego. Występuje także na wielu obszarach o klimacie podzwrotnikowym. Jest odporna na wysokie temperatury i susze, a także prawie wiecznie zielona. W medycynie ajuwerdyjskiej miodla indyjska znalazła szerokie zastosowanie na wiele dolegliwości. Z tłoczonych na zimno nasion miodli indyjskiej pozyskuje się olej neem. Charakteryzuje się on zmiennym zabarwieniem, od ciemnożółtego do oliwkowego oraz intensywnym zapachem. Stosuje się go w przemyśle kosmetycznym oraz farmaceutycznym.

Olej neem zawiera mnóstwo składników odżywczych cennych dla naszej skóry i naszego organizmu, m.in. kwasy tłuszczowe, witaminę A i E, kartenoidy czy związki siarkowe. Wykazuje m.in. właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne, odtruwające, nawilżające.

Olej neem posiada przede wszystkim korzystny wpływ na naszą skórę. Dzięki temu, można go znaleźć w wielu kosmetykach, mydłach czy preparatach do pielęgnacji włosów. Jego właściwości nawilżające przeznaczone są dla cery suchej, popękanej, zmęczonej, wymagającej odżywienia i ochrony przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych. Z kolei antybakteryjne, przeciwzapalne i oczyszczające właściwości znajdą swoje zastosowanie w przypadku skóry zanieczyszczonej oraz ze zmianami dermatologicznymi takimi jak trądzik, łuszczyca czy egzema. Ponadto, wspomaga także walkę z przebarwieniami oraz zaczerwienioną skórą. Olej neem jest również pomocny przy leczeniu atopowego zapalenia skóry, a także grzybicy paznokci czy stóp.

Dzięki dużej zawartości antyoksydantów, olej neem pomaga neutralizować wolne rodniki i tym samym spowalniać procesy starzenia się skóry, co sprawia, że na dłużej zachowamy młody wygląd. Ponadto, przyczynia się do poprawy elastyczności skóry i zapobiegania powstawania głębokich zmarszczek. Dlatego zaleca się go również do pielęgnacji skóry dojrzałej.

Olej neem nałożony na włosy pomoże je wzmocnić, nawilżyć i odżywić. Jest pomocny także w walce z łupieżem oraz włosami słabymi i łamliwymi. Może być także przeznaczony dla pielęgnacji naszych psów i kotów. Pomaga w walce z kleszczami czy pchłami, poprawia wygląd i strukturę sierści, a przy tym jest dla nich całkowicie bezpieczny.

Produkt z miodli indyjskiej można nakładać bezpośrednio na skórę i włosy, a także dodawać do kremów, balsamów, maseczek, szamponów i innych tego typu produktów w celu wzmocnienia działania swojej codziennej pielęgnacji. Nie zaleca się stosowania olejku kobietom w ciąży oraz dzieciom.

Możesz lubić także…