Na naszym blogu mogliście już poznać przepis na pudding na bazie mleka kokosowego i nasion chia. Wówczas prezentowaliśmy Wam wersję “letnią” – przyrządzaną na bazie świeżych owoców.
Przepis ten znajdziecie tutaj -> deser z nasionami chia na bazie mleka kokosowego
Dziś pora na kolekcję… tzn. na wersję jesień-zima gdzie głównym dodatkiem jest słodka i pyszna suszona papaja!
Do zrobienia puddingu chia potrzebować będziemy:
Jak przygotować deser chia
W pierwszym kroku musimy dokładnie wymieszać nasze mleko kokosowe w proszku oraz nasz płyn (woda lub mleko w dowolnej formie). Następnie do jednolitej mieszaniny wsypujemy pięć czubatych łyżek nasion chia. Mieszamy i odstawiamy do lodówki na noc. W tym czasie chia wchłonie wilgoć, napęcznieje a nasz płyn przemieni się gęsty pudding!
Kolejny etap to już Wasza inwencja Twórcza! Możecie robić z puddingu dowolne konfiguracje – w pucharku, w szklane czy na talerzu. My nasz deser przełożyliśmy do pucharka, na górze udekorowaliśmy go mnóstwem suszonych kawałków papai oraz kilkoma winogronami i plasterkiem kiwi. Pycha!
Smacznego!