Pudding Chia – wersja jesień-zima!

pudding z chia i mlekiem kokosowym w proszku 1

Na naszym blogu mogliście już poznać przepis na pudding na bazie mleka kokosowego i nasion chia. Wówczas prezentowaliśmy Wam wersję „letnią” – przyrządzaną na bazie świeżych owoców.

Przepis ten znajdziecie tutaj -> deser z nasionami chia na bazie mleka kokosowego

Dziś pora na kolekcję… tzn. na wersję jesień-zima gdzie głównym dodatkiem jest słodka i pyszna suszona papaja!

Do zrobienia puddingu chia potrzebować będziemy:

  • pięciu czubatych łyżek nasion chia
  • pięciu łyżek mleka koksowego w proszku
  • około 400 ml wody lub mleka (dowolnego rodzaju)
  • czegoś na osłodę (my tym razem dosłodziliśmy nasz pudding erytrytolem)
  • suszonych owoców (my postawiliśmy na słodkie i pyszne suszone owoce papai)

Jak przygotować deser chia

W pierwszym kroku musimy dokładnie wymieszać nasze mleko kokosowe w proszku  oraz nasz płyn (woda lub mleko w dowolnej formie). Następnie do jednolitej mieszaniny wsypujemy pięć czubatych łyżek nasion chia. Mieszamy i odstawiamy do lodówki na noc. W tym czasie chia wchłonie wilgoć, napęcznieje a nasz płyn przemieni się gęsty pudding!

Kolejny etap to już Wasza inwencja Twórcza! Możecie robić z puddingu dowolne konfiguracje – w pucharku, w szklane czy na talerzu. My nasz deser przełożyliśmy do pucharka, na górze udekorowaliśmy go mnóstwem suszonych kawałków papai oraz kilkoma winogronami i plasterkiem kiwi. Pycha!

Smacznego!

Bio Nasiona Chia - opakowanie

Papaja owoce suszone - opakowanie

Opakowanie mleko kokosowe

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Zapisz się do newslettera. Otrzymuj informacje o nowościach i promocjach.