Ciągłe zmęczenie i osłabienie? Zawroty głowy? Pogarszająca się kondycja włosów i paznokci? Trudny do pozbycia się nadmiar kilogramów? To tylko niektóre z symptomów mogących świadczyć o zakwaszeniu organizmu…
Niewielu z nas zdaje sobie sprawę, że na kondycję naszego organizmu ma wpływ równowaga kwasowo-zasadowa. W chwili gdy dochodzi do jej zachwiania odczuwamy tego konsekwencje w postaci przeróżnych dolegliwości. Nawet niewielkie odchylenia od normy w tej materii mogą być niebezpieczne dla naszego zdrowia. Nie lekceważmy tego problemu!
Pierwsze objawy zakwaszenia organizmu mogą wystąpić bardzo szybko i są na tyle rozpowszechnione, że bardzo łatwo uznać je za naturalne lub przypisać je innym dolegliwością. W początkowych stadiach na zakwaszenie organizmu może wskazywać choćby:
W bardziej zaawansowanych stadiach spotkać nas mogą znacznie bardziej niebezpieczne i poważne skutki:
Aby zdiagnozować zakwaszenie organizmu w pierwszym kroku możemy wykonać „domowe” badanie kwasowości moczu. Przeprowadza się je za pomocą papierka lakmusowego, który w zależności od pH meczu odpowiednio zmieni swój kolor. Wykonanie tego testu jest zasadne z tego powodu, że pH moczu jest ściśle powiązane z pH krwi oraz tkanek.
Testy dla większej wiarygodności powinny być wykonywane codziennie nawet przez kilka dni. Dzięki temu wyeliminujemy w pewnym stopniu wpływ jedzenia czy picia na nasz pomiar.
Pamiętajmy jednak o tym, że powinien on stanowić jedynie wstęp do wykonania kompleksowych badań laboratoryjnych. Nie ma żadnych wątpliwości, że badanie z użyciem papierka lakmusowego będzie na tyle wartościowe co profesjonalne badania laboratoryjne. Test na zakwaszenie papierkiem lakmusowym powinniśmy traktować jako wstępne określenie poziomu pH.
Przyczyny zakwaszenia organizmu można rozpatrywać w kategorii czynników cywilizacyjnych. Permanentny stres, pośpiech, styl życia pozbawiony aktywności fizycznej a przede wszystkim jedzenie w pośpiechu i niewłaściwa dieta. To właśnie temu ostatniemu czynnikowi poświęca się najwięcej uwagi w kontekście zakwaszenia organizmu. Dieta zakwaszająca wiąże się z produktami bogatymi w dużą ilość węglowodanów, tłuszczów a także białka zwierzęcego. Do produktów, które zakwaszają organizm możemy zaliczyć przede wszystkim słodycze, sery, ryby, słodycze, jajka, produkty zbożowe i mięsne. Zakwaszaniu sprzyjają również używki – kawa, herbata czy alkohol.
Dieta odkwaszająca to inaczej dieta zasadowa. Opiera się w głównej mierze na owocach, warzywach, wszelkiej maści orzechach, ziarnach czy przyprawach. W przypadku warzyw i owoców szczególnie aktywne w zobojętnianiu kwasów działanie wykazują buraki, seler, sałata, jabłka, banany czy melony. Uznanym sposobem na odkwaszenie jest także regularnie spożywana kasza jaglana, Nie powinniśmy zapominać także o odpowiedniej ilości wody mineralnej (około 2-3 litry na dobę) a także naparach z ziół takich jak choćby polecana przez nas herbatka odkwaszająca lub herbatka zasadowa. Produkty zasadowe w naszej diecie powinny stanowić około 75-80% wszystkich produktów wchodzących w skład naszej diety. Pozostałą część mogą stanowić produkty kwasowe.