Przepis na orientalny krem z dyni

31 października 2018

Krem z dyni to jedno z obowiązkowych dań, które jesienią powinno zagościć na naszych stołach. Dynia jest ceniona ze względu na swoje prozdrowotne właściwości, bogactwo witamin i minerałów oraz niską kaloryczność. W naszym menu powinniśmy korzystać nie tylko z cennego miąższu, ale także z bogatych w wartości odżywcze pestek dyni bio. Koniecznie przetestujcie nasz zdrowy i pyszny przepis na orientalny krem z dyni. Zaczynajmy!

Do przygotowania orientalnego kremu z dyni potrzebować będziemy:

orientalny krem z dyni

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania

  • Na patelni roztapiamy tłuszcz i wrzucamy drobno posiekaną cebulę. Kiedy cebula się zeszkli wrzucamy pokrojoną w duża kostkę, wydrążoną z pestek dynię. Całość smażymy kilka minut i pod koniec dorzucamy posiekany ząbek czosnku.
  • Wszystkie składniki przerzucamy z patelni do większego rondla i zalewamy go bulionem. Gotujemy na małym ogniu do chwili kiedy dynia będzie całkowicie miękka.
  • Następnie całość blendujemy na gładki krem i dodajemy mleczko kokosowe
  • W kolejnym kroku stawiamy wszystko ponownie na ogniu i podgrzewamy delikatnie (mleko kokosowe nie lubi kiedy się je zbyt mocno gotuje 🙂 )
  • Całość doprawiamy: dodajemy wszystkie przyprawy wymienione w składnikach - dwie łyżeczki kurkumy - wedle uznania imbir, paprykę chili, pieprz czarny mielony bio, sól.
  • Na koniec na suchej patelni prażymy pestki dyni i posypujemy nimi zupę.

Gotowe. Smacznego!

krem z dyni orientalny

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

usercart