Krem z dyni to jedno z obowiązkowych dań, które jesienią powinno zagościć na naszych stołach. Dynia jest ceniona ze względu na swoje prozdrowotne właściwości, bogactwo witamin i minerałów oraz niską kaloryczność. W naszym menu powinniśmy korzystać nie tylko z cennego miąższu, ale także z bogatych w wartości odżywcze pestek dyni bio. Koniecznie przetestujcie nasz zdrowy i pyszny przepis na orientalny krem z dyni. Zaczynajmy!
Do przygotowania orientalnego kremu z dyni potrzebować będziemy:
Sposób przygotowania
- Na patelni roztapiamy tłuszcz i wrzucamy drobno posiekaną cebulę. Kiedy cebula się zeszkli wrzucamy pokrojoną w duża kostkę, wydrążoną z pestek dynię. Całość smażymy kilka minut i pod koniec dorzucamy posiekany ząbek czosnku.
- Wszystkie składniki przerzucamy z patelni do większego rondla i zalewamy go bulionem. Gotujemy na małym ogniu do chwili kiedy dynia będzie całkowicie miękka.
- Następnie całość blendujemy na gładki krem i dodajemy mleczko kokosowe
- W kolejnym kroku stawiamy wszystko ponownie na ogniu i podgrzewamy delikatnie (mleko kokosowe nie lubi kiedy się je zbyt mocno gotuje 🙂 )
- Całość doprawiamy: dodajemy wszystkie przyprawy wymienione w składnikach – dwie łyżeczki kurkumy – wedle uznania imbir, paprykę chili, pieprz czarny mielony bio, sól.
- Na koniec na suchej patelni prażymy pestki dyni i posypujemy nimi zupę.
Gotowe. Smacznego!