0

Olej z czarnuszki, yerba mate i inne superfoods, które warto wprowadzić do swojej diety 

23 listopada 2022

Co jakiś czas pojawia się swego rodzaju kulinarna moda. Coś, co do tej pory uznawane było za produkt egzotyczny lub taki, który niekoniecznie nadaje się do jedzenia pojawia w zwykłych sklepach spożywczych. Warto śledzić takie nowinki, bo wiele z nich poza ciekawym smakiem, może też uzupełnić dietę o wiele cennych składników odżywczych. Określa się je jako superfood. To różnego typu oleje, nasiona, owoce, warzywa o prawdziwych super właściwościach. Olej z czarnuszki, awokado, jagody goji, komosa ryżowa. Kiedy warto wprowadzić je do swojej diety? Z czym je podawać? 

Dobroczynne właściwości nasion czarnuszki siewnej

Mimo że czarnuszka rośnie powszechnie w Europie Wschodniej i w wielu rejonach Azji, to o jej dobroczynnych właściwościach mówi się powszechnie od kilku lat. Dawniej składnik ten znany był w medycynie naturalnej Chin oraz w krajach arabskich. Właściwości oleju były doceniane już przed wiekami. Ten pełen nienasyconych kwasów tłuszczowych składnik łagodził atopowe zapalenie skóry oraz wspiera układ odpornościowy. 

Na czym polega siła nasion czarnuszki siewnej? Jej skład jest bardzo bogaty. W niepozornych ziarnach znajdują się tymochinon, nigellicyna, tymol, alfahederyna, a także sterole, tokoferole, żelazo, wapń, cynk, fosfor i miedź. Takie połączenie sprawia, że olej z czarnuszki ma działanie przeciwzapalne, łagodzi skutki alergii, dobrze radzi sobie z wieloma bakteria i wirusami. Regularne przyjmowanie czarnuszki obniża ciśnienie krwi. 

Olej pozyskiwany z nasion nadaje się do spożycia. To bardzo ułatwia wprowadzenie go do swojej diety. Jednak dla wielu osób przeszkodą jest charakterystyczny smak oleju. Dlatego też, co którzy uważają, że jego dodatek zmienia smak potraw, decydują się na picie oleju. Dawkowanie oleju zależy oczywiście od wieku, masy ciała i dolegliwości na które ma pomóc środek. Zaleca się, aby stosować olej przez okres minimum 6 tygodni. Standardowa dawka to ilość od 2,5 do 5 ml dziennie. 

Właściwości oleju z czarnuszki 

Zastosowanie oleju jest dużo szersze niż wzbogacanie nim diety i czerpanie z niego korzyści prozdrowotnych. Olej z czarnuszki nadaje się też doskonale do pielęgnacji skóry oraz włosów. Zamiast szukać podobnych składników w drogich kremach, serach oraz innych kosmetykach można zastosować czysty pozyskiwany z czarnuszki olej. Komu może pomóc ten składnik?

Nasiona czarnuszki mają udowodnione działanie antytrądzikowe. Wynika to z antybakteryjnych i przeciwzapalnych zdolności preparatu. Czysty olej można nakładać na całą twarz lub w przypadku łojotoku zdecydować się na jego punktową aplikację w miejscach, w których powstają na skórze zmiany. Właściwości czarnuszki pomagają też regulować wydzielanie sebum. Przywrócenie równowagi przyczynia się do zmniejszenia ilości wyprysków. Jego właściwości zmniejszą również widoczność płytkich zmarszczek i zapobiega powstawaniu nowych. 

Olej z czarnuszki stosowany na włosy pomaga zwalczyć łupież. Wzmacnia też cebulki i ogranicza wypadanie kosmyków. Stosowany na skórę głowy reguluje jej pracę. Można również traktować go jako emolient i wykonywać nim olejowanie włosów. Robienie tego regularnie przywraca im sprężystość oraz domyka uchylone łuski. 

Czy warto pić yerba mate? 

Nie tylko czarnuszka ma właściwości lecznicze. Także napar z yerba mate może wspomagać funkcjonowanie organizmu. Liście ostrokrzewu paragwajskiego wykorzystywane są jako środek pobudzający zastępujący popularną kawę. W przeciwieństwie do niej yerba ma zdolność obniżania ciśnienia krwi. Wspomaga też koncentrację oraz redukuje uczycie głodu. Stosowana jest przez to często, jako środek wspomagający odchudzanie. 

Yerba mate ma też właściwości przeciwutleniające. Walka z wolnymi rodnikami powoduje, że można sięgać po napar chcąc obniżyć stres oksydacyjny. Sprawdza się w profilaktyce takich chorób jak nowotwory, schorzenia układu krążenia, zapalenia i choroby wątroby.

Co jeszcze warto włączyć do diety, aby zachować zdrowie przez wiele lat? 

Lista superfood nie ogranicza się tylko do wymienionych wyżej składników. Olej z czarnuszki oraz yerba to tylko reprezentanci dużo liczniejszej grupy. Po co jeszcze warto sięgnąć?

  • Jagody goji. Uznawane są za jedne z najzdrowszych owoców świata. W ich niewielkich owocach znajduje się bardzo wysokie stężenie antyoksydantów oraz dobrze przyswajalnej witaminy C. 
  • Awokado. Zawarte w nienasycone kwasy tłuszczowe, które są bardzo dobrze tolerowane. Można z powodzeniem zastąpić masło lub inne tłuszcze rozgniecionym awokado.
  • Nasiona chia. To kolejny niewielki i niepozorny składnik mający supermoc. Nasiona zawierają duże ilości błonnika, kwasów tłuszczowych omega-3, mnóstwo wysokiej jakości białka oraz kilka niezbędnych minerałów i przeciwutleniaczy. Wystarczy dodać łyżeczkę nasion do jogurtu, owsianki lub posypać nimi sałatkę, aby dodać do swojej diety lepszą mieszankę, niż dostarczają przyjmowane często suplementy. 
  • Komosa ryżowa. Quinoa jest źródłem wysokiej jakości białka. Jest dobrym substytutem mięsa. Do tego jest bardzo lekkostrawna. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

usercart