Herbatka z liści malin znana jest głównie z tego, że chętnie stosują ją kobiety w ciąży gdyż wzmacnia ona mięśnie macicy, które są odpowiedzialne za skurcze podczas porodu. Ale czy to jedyne zastosowanie naparu z liści malin? Oczywiście, że nie!
Większość z nas kiedy myśli o herbacie z malin ma przed oczami napar z jej owoców lub klasyczną czarną herbatę wzbogaconą o babciny, domowy malinowy sok. To błąd. Pamiętajmy, że przygotowanie gorącego napoju z liści malin może przynieść dla naszego zdrowia nie mniej korzyści!
Tradycja przygotowywania naparu z liści malin sięga wielu tysięcy lat i jest bardzo interesująca. Już rdzenni mieszkańcy m.in. Australii wierzyli w jego lecznicze właściwości i podawali go jako wsparcie w regeneracji i wzmacnianiu organizmu. Pierwsze wzmianki we współczesnej medycynie pochodzą z połowy 20 wieku kiedy to lekarza zaczęli regularnie stosować liście malin w formie toniku, który podawali kobietom ciężarnym zarówno w trakcie ciąży jak i podczas samego porodu. Do dziś napar z liści malin wykorzystywany jest chętnie na wielu szerokościach geograficznych i w różnych regionach świata
Nie da się ukryć, że po gorący napój z liści malin najchętniej i najczęściej sięgają kobiety w ciąży. Istnieją teorie mówiące o tym, że jego regularne picie potrafi przyspieszyć poród. Teza ta nie została jednak w 100% potwierdzona naukowo. Dlaczego zatem ciężarne panie tak chętnie go zażywają? Napar ma zdolności do wzmacnia mięśni macicy. Dzięki temu skurcze porodowe są mocniejsze i skuteczniejsze a to z kolei może skracać czas porodu. Zaleca się picie naparu kobietom w dość zaawansowanej ciąży, na kilka tygodni przed planowanym terminem porodu.
Pamiętajmy jednak, że jego spożywanie należy skonsultować z lekarzem prowadzącym ciążę!
Z całą pewnością odradza się picie naparu z liści malin kobietom:
Ponadto nie ma potrzeby aby herbatkę piły kobiety, u których poprzedni poród przebiegł bezproblemowo i szybko
W medycynie naturalnej, picie napojów przygotowywanych z liści malin jest popularne gdyż niesie za sobą szereg korzyści prozdrowotnych. W liściach maliny zawarte są garbniki, które wykazują działanie antybakteryjne i przeciwzapalne. Doskonale wpływają na nasz układ pokarmowy i są cennym wsparciem z jego dolegliwościami takimi jak np. biegunka. Ponadto w liściach maliny zawarte są flawanoidy do działania których zalicza się m.in. właściwości detoksykujące, moczopędne, rozkurczowe czy przeciwwirusowe. Liście malin to także bogate źródło witaminy C.
Ze względu na substancje wysypujące w liściach malin stosuje się je głównie do walki z przeziębieniami, bólami gardła czy biegunkami. Stanowią one także składnik mieszanek moczopędnych.
Liście maliny można stosować jako samoistną herbatkę lub używać ich jak dodatek do ulubionych herbat. Przygotowanie naparu jest banalnie proste. Wystarczy łyżeczkę suszu wsypać do filiżanki i zalać gorącą wodą a następnie przykryć i zostawić na kilka minut. Jeśli nie korzystamy z tzw. “zaparzaczy” to napar można przed wypiciem przecedzić.
Do naparu można używać ulubionych dodatków – np, soków owocowych czy suszonych owoców. My uwielbiamy ten napar z dodatkiem suszonych owoców berberysu.