0

Herbatki ziołowe – smak i zdrowie

6 lutego 2018

Regularne picie herbatek i naparów ziołowych może mieć korzystny wpływ na nasze zdrowie jak i samopoczucie. Niektóre herbaty mogą wspomóc walkę z różnorakimi dolegliwościami. Przyjemne łączy się pożytecznym ponieważ wiele naparów ziołowych poza właściwościami prozdrowotnymi posiada ciekawe walory smakowe.

Zanim omówimy działanie wybranych herbat pamiętajmy, że zioła nie są dla wszystkich. Bądźmy rozsądni. Szczególną uwagę powinny zachować osoby cierpiące na nadciśnienie oraz te, który zmagają się z niektórymi schorzeniami układu pokarmowego. Skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą kończenie powinny także kobiety w ciąży.

 

Napar z czystka

Herbatka z czystka jest doskonałym sposobem na poprawę odporności i skuteczną ochronę przed działaniem bakterii i wirusów. Zawarta w nich duża ilość polifenoli wspiera niwelowanie szkodliwych dla naszego organizmu wolnych rodników. Ponadto czystek posiada właściwości detoksykacyjne i wspierające wydalanie szkodliwych substancji oraz metali ciężkich z naszego organizmu. Warto dodać, że czystek to także zioło korzystnie działające na układ krążenia jak czy np. higienę jamy ustnej. Przygotowanie naparu z czystka jest banalnie proste – wystarczy zalać go wrzątkiem i odstawić na około 10 minut pod przykryciem. Jego smak jest dość neutralny przez co nakłonić do jego picia można nawet dzieci.

Pokrzywa

Liście pokrzywy doskonale nadają się do przygotowania naparu. Aby przygotować herbatkę wystarczy zalać ziele wrzątkiem i pozostawić na 15 minut pod przykryciem. Jakie właściwości ma pokrzywa? Przede wszystkim jest doskonałym środkiem moczopędnym. Sprawdzi się u osób cierpiących na kamicę nerkową oraz przy problemach z zatrzymywaniem wody w organizmie. Jej skład bogaty jest w składniki mineralne takie jak:

  • krzem,
  • wapń,
  • fosfor,
  • mangan.

Ponadto herbatka z pokrzywy doskonale sprawdzi się dla osób cierpiących na dolegliwości związane z układem pokarmowym a także w przypadku podwyższonego poziomu cukru we krwi.

 

Herbatki zasadowe i odkwaszające

Istnieją testy kliniczne, które potwierdzają, że organizm w którym dominują związki zasadowe jest zdrowszy i silniejszy niż organizm zakwaszony. Warto zatem zadbać o to, aby nasza dieta pracowała na korzystny bilans związany z pH. Jednym z polecanych sposobów jest regularne picie herbatek zasadowych, które oprócz odkwaszających właściwości posiadają niepowtarzalny smak i aromat! W skład takiej herbatki odkwaszającej wchodzą np.:

  • koper włoski,
  • liście maliny,
  • szałwia,
  • nasiona marchu,
  • ziele hyzopu,
  • i inne.

 

Melisa

Napar z melisy to chyba najbardziej popularna recepta na uspokojenie. Substancje w niej zawarte wspierają walkę z bezsennością, redukują stres i napięcie. Należy pamiętać jednak, że okazjonalne picie herbatki z melisy może nie przynieść zadowalających efektów. Jeśli chcemy poprawić stan naszego układu nerwowego musimy zadbać o regularne picie naparu. Ale kojenie nerwów to nie jedyne właściwości melisy. Ponadto wspiera ona walkę z uporczywą migreną, a także wspomaga układ odpornościowy w walce z bakteriami i wirusami.

Na koniec przypominamy jeszcze raz – pijąc  ziółka poradźmy się uprzednio lekarza. Stereotyp mówiący o tym, że absolutnie każde zioło jest dla wszystkich jest nieprawdziwy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O autorze:

proformat

usercart