Zima to czas, w którym nasz organizm szczególnie potrzebuje dużej ilości składników odżywczych oraz solidnej dawki energii, aby zabezpieczyć się przed chłodem oraz osłabieniem wywołanym brakiem słońca czy bakteriami i wirusami. To okres w którym znacznie częściej zmagamy się z gorszym nastrojem, skokami ciśnienia i zmęczeniem. Zwiększa się także nasze łaknienie i chętniej sięgamy po cięższe potrawy i przekąski. Tak więc, aby uzupełnić nasze zapotrzebowanie energetyczne i poskromić apetyt, należy wprowadzić do diety produkty sycące, ale jednocześnie bogate w potrzebne składniki odżywcze, które nie tylko pomogą zwiększyć odporność naszego organizmu zimą, ale także utrzymać go w dobrej kondycji przez cały ten okres. Jednym z takich produktów jest właśnie kasza gryczana. Czas poznać ją bliżej!
Kasza gryczana pozyskiwana jest z gryki zwyczajnej, zaliczanej do tzw. rzekomych zbóż. Pochodzi ze wschodniej i środkowej Azji. Jej właściwości znane były już przez Hunów. W XIII wieku rozprzestrzeniła się w Europie, a obecnie uprawiana jest na wielu kontynentach, na obszarach o klimacie umiarkowanym. W Polsce stanowiła główny fundament kuchni staropolskiej, do czasu aż jej miejsce zajęły znacznie tańsze ziemniaki. Dzisiaj po raz kolejny zyskuje popularność, a ilość przepisów kulinarnych z jej wykorzystaniem jest wręcz niezliczona.
Wyróżnia się najczęściej dwa rodzaje kaszy gryczanej: paloną oraz białą. Decydując się na ich zakup, warto upewnić się czy pochodzą z ekologicznych i certyfikowanych upraw, ponieważ ma to wpływ na jakość kaszy. Te dwa rodzaje różnią się między sobą przede wszystkim smakiem oraz zawartością składników odżywczych. Kasza palona bio charakteryzuje się znacznie intensywniejszym smakiem i aromatem. Proces prażenia gryki niestety pozbawia ją niektórych składników odżywczych, ale mimo to wciąż zachowuje ich mnóstwo i jest bardzo cenna dla naszego organizmu. Kasza gryczana biała bio posiada łagodniejszy smak, a także odrobinę więcej kalorii, białka, węglowodanów i błonnika.
Kasza gryczana jest niezwykle bogatym źródłem białka, a dokładniej aminokwasu – lizyny, który jest bardzo cenny dla naszego organizmu. Zawiera również witaminy z grupy B, witaminę PP, błonnik, składniki mineralne takie jak wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk, jod, mnóstwo przeciwutleniaczy i wiele innych. Kasza gryczana bio pomaga wzmacniać odporność organizmu, spowalniać procesy starzenia się skóry i organizmu, wzmacniać układ nerwowy, usprawniać pracę mózgu i serca oraz stymulować pracę układu trawiennego. Jest pomocna w diecie osób, które zmagają się z nadciśnieniem, chorobami serca, anemią, cukrzycą. W dodatku posiada niski indeks glikemiczny i jest niskokaloryczna. Więcej o właściwościach kaszy gryczanej.
Dla wszystkich. I to dosłownie. Ze względu na wysoką zawartość białka zalecana jest dla wegan i wegetarianów. Nie zawiera glutenu, dlatego mogą ją bezpiecznie spożywać osoby chore na celiakię. Niski indeks glikemiczny sprawia, że w umiarkowanej ilości może być wprowadzona również do diety diabetyków. Nisko-kaloryczność oraz zawartość błonnika pozwala zastosować ją w diecie odchudzającej. Jest cenna zarówno dla osób starszych, jak i dzieci.
I przede wszystkim, zalecana jest dla wszystkich, którzy zimą potrzebują dużej dawki energii i witamin!