0

Dlaczego sól himalajska jest lepsza od tradycyjnej?

4 maja 2018

Ciężko poddać wątpliwości fakt, że sól jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszych organizmów. Mimo to na temat jej szkodliwości napisano już chyba wszystko. Sól często określana jest mianem “białej śmieci” a przeróżni publicyści i eksperci biją na alarm, zalecając ograniczanie jej spożywania. W poniższym artykule przybliżymy Wam jedną z alternatywach, zdrowszych wersji soli.

Dlaczego sól jest niezbędna do życia?

Nieprzetworzone i naturalne formy soli są elektrolitami, które odpowiadają za liczne procesy biologiczne zachodzące w naszych organizmach. Możemy do nich choćby zaliczyć równowagę osmotyczną, która jest procesem regulującym poziom wody wewnątrzkomórkowej i zewnątrzkomórkowej. Jednym z najważniejszych i najbardziej kojarzonym z solą procesów jest jej wpływ na prawidłowe utrzymywanie i regulowanie ciśnienia krwi. Ponadto sól wchodzi w płynu owodniowego, osocza krwi czy limfy. Ma także wpływ na koordynację i regulowanie pracy mięśni w trakcie poruszania się.

Czy jest sól himalajska?

Sól himalajską, jak sama nazwa wskazuje, jest pozyskiwana z terenów leżących u podnóża Himalajów, a dokładnie z pasma Karakorum. Rejonem słynącym z wydobycia tej odmiany soli jest pakistański region Pendżab. Do dziś jest wydobywana ręcznie z jaskiń, których powstanie datuje się na 250 mln lat wstecz. Sól himalajska kojarzona jest głównie z kolorem różowym ale jej kryształy mogą przybierać barwę od białej i przezroczystej, przez różową, czerwoną, aż do ciemnoczerwonej. Kolor soli zależy m.in. od stopnia zawartości żelaza – im go więcej tym sól przybiera bary bardziej czerwonawe.

Czym różni się tradycyjna sól od różowej soli himalajskiej?

Po pierwsze – stopniem przetworzenia.Sól, którą w większości możemy znaleźć na sklepowych półkach jest przetwarzana oraz rafinowana. W jej składzie może znaleźć substancje chemiczne takie jak choćby przeciwzbrylacze.

Po drugiesól himalajska z uwagi na formę występowania i wydobywania jest bogata w minerały. Mówi się o tym, że w jej skład wchodzą aż 84 minerały, których przyswajalność jest znacznie wyższa niż w przypadku tradycyjnej soli. Są to np. sód, magnez, siarka, miedź czy cynk. Sól “sklepowa” to w zasadzie czysty chlorek sodu (97,5%). Zatem poziom składników odżywczych jest w tym przypadku bardzo obniżony.

Po trzecie – istnieją liczne publikacje mówiące o tym, że różowa sól himalajska ma znacznie lepszy wpływ na nasze zdrowie. Istnieją teorie, mówiące o tym, że można ją spożywać w mniejszej obawie choćby przed złym wpływem na ciśnienie krwi czy zakłócenie równowagi płynów w organizmie i wpływ na ciśnienie krwi. My tej teorii oczywiście nie potwierdzamy bo nie ma jednoznacznych badań naukowych rozwiewających te wątpliwości. Chcemy za to przypomnieć o kwestii, która nie podlega wątpliwości – dzienne spożycie soli przekraczające 5 gram jest szkodliwe. Dlatego zachowanie umiaru przy spożywaniu soli, nawet w przypadku jest zdrowych odmian, jest bardzo istotne.

Po czwarte – różowa sól himalajska znajduje z powodzeniem zostawanie inne niż kulinarne. Można z niej robić domowe kosmetyki. Powstają z niej peelingi do ciała czy dodatki do kąpieli.

sól himalajska blog 2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O autorze:

proformat

usercart