Coraz więcej osób boryka się z różnego rodzaju chorobami nerek – w tym między innymi z niewydolnością nerek. Jednym z najbardziej powszechnych zabiegów, mających na celu ochronę organizmu przed zatruciem, kiedy nasze nerki przestają prawidłowo pracować, są dializy. Poprzedzają one zazwyczaj niezbędny przeszczep. Niestety kolejki do przeszczepu są bardzo długie, dlatego też proces dializowania pacjenta może trwać bardzo długo – kilka lub nawet kilkanaście lat. Aby zabieg przynosi rezultaty, a chory mógł normalnie funkcjonować niezbędne, jest przestrzeganie bardzo restrykcyjnej diety. Jakie są jej podstawowe zasady?
Właściwa dieta przy dializach nie tylko dostarcza cennych składników odżywczych, wzmacnia organizm, jak również zniwelować wystąpienie skutków ubocznych. O czym należy pamiętać przy przygotowywaniu oraz codziennym stosowaniu diety?
Zbyt duża ilość wody w organizmie osoby z niewydolnością nerek może powodować między innymi puchnięcie, przyrost wagi oraz kłopoty z układem krwionośnym. Należy przy tym pamiętać, że woda to nie tylko szklanka wody, którą wypijemy do posiłku, występuje też w wielu różnych produktach. Z tego też powodu nie należy jeść owoców i warzyw z dużą ilością wody: arbuzów, winogron, jabłek czy pomidorów. Duża zawartość wody to również zupy, lody.
Sód powoduje nagromadzenie wody w organizmie. Osoba dializowana powinna zapomnieć o słonych przekąskach takich jak słone orzeszki, słone paluszki czy chipsy. Dużą zawartością sodu charakteryzuje się również wszelkiego rodzaju żywność przetworzona jak zupki ekspresowe, szybkie fast foody, błyskawiczne dania do tzw. “wrzucenia do mikrofali”.
Niestety potas nie jest przyjaznym pierwiastkiem osoby dializowanej i tutaj należy naprawdę zachować bardzo dużą ostrożność. Potas znajduje się w wielu warzywach i owocach takich jak: pomidory, kiwi, awokado. Potas znajduje się również w wielu innych produktach: mleku i jego przetworach, nektarynkach, sardynkach, szpinaku, pomidorach, ziemniakach oraz śliwkach.
Fosfor wypłukuje wapń z organizmu. Może to osłabiać układ kostny i prowadzić do osteoporozy. Utrata wapnia to także większe ryzyko złamań i kontuzji w obrębie mięśniowo-stawowym. Jakie produkty zawierają fosfor? Mleko i sery oraz groszek, fasola, orzechy.
Pierwiastkiem, który wbrew pozorom podczas dializ może narobić niemałe spustoszenie, jest również białko. Nasz organizm jednak potrzebuje codziennej dawki białka, dlatego też osoby dializowane powinny sięgać po produkty z pełnowartościowym białkiem. Im bardziej wartościowego białka dostarczamy naszemu organizmowi, tym mniej szkodliwych produktów przemiany materii zostaje.
Po analizie powyższej treści można odnieść wrażenie, że osoba dializowana może mało co jeść. Niestety, dieta osób z niewydolnością nerek nie należy do najłatwiejszych. Wymaga wiele wkładu w opracowanie dobrego planu posiłków, od samej osoby chorej wymaga samozaparcia, mobilizacji i przestrzegania zaleceń. Nawet mały błąd może spowodować znaczne pogorszenie stanu zdrowia pacjenta. Bardzo ważne jest, aby osoba będąca w trakcie terapii mogła liczyć nie tylko na wsparcie rodziny, bliskich przyjaciół, którzy będą pilnowali czy dieta jest właściwa i dobrze dopasowana. Niezbędne jest też wsparcie lekarza i dietetyka, który podpowie co jeść i w jakich ilościach, aby osoba dializowana czuła się jak najlepiej. Dieta osoby dializowanej powinna być bogata w spore ilości witamin z grupy B, w tym B6, kwasu foliowego i beta karotenu oraz witaminy E. Jeśli nie możemy uzyskać wszystkich tych pierwiastków w posiłkach naturalnych lekarz, powinien zlecić specjalną suplementację. Kluczową rolę odgrywa samo przygotowywanie posiłków. Najlepiej przygotowywać posiłki gotowane, duszone, pieczone, ewentualnie smażone, ale z minimalną ilością tłuszczu. Masło, olej możemy dodać do przyrządzonych już potraw. Należy pamiętać, aby nie dodawać soli. Możemy jednak podkręcić smak potrawy kwaskiem cytrynowym, sokiem z cytryny. Doskonale sprawdzą się musy owocowe, galaretki z owocami.
PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS:
3 wersje:
1.
Śniadanie
Kawa zbożowa, rogalik z dżemem morelowym
Obiad:
Zupa koperkowa z ziemniakami
Podwieczorek:
Budyń waniliowy
Kolacja:
Polędwica drobiowa
2.
Śniadanie:
Kawa zbożowa, bułka pasta z jajka i szynki
Obiad:
Rosół z makaronem, udko z kurczaka
Kolacja:
Twarożek z rzodkiewką
3.
Śniadanie:
Parówka cielęca
Obiad:
Krem z dyni
Kolacja:
Sałatka jarzynowa
Wiadomość o problemach z nerkami i chorobie często bywa dla pacjenta naprawdę dużym szokiem. Strach, niepewność, lęk o jutro i o to, co będzie dalej. Chory nie zawsze potrafi w pierwszej fazie choroby myśleć o diecie. Nie ma tej dostatecznej wiedzy, pozwalającej na samodzielne ustawienie optymalnej i bezpiecznej dla swojego stanu zdrowia diety. Ważne jest wtedy, aby taka osoba miała przy sobie kompetentnego specjalistę – najlepiej dietetyka. Wiele osób, które cierpi na choroby z nerkami, decyduje się na dietę pudełkową. Taką dietę możemy dopasować idealnie do swoich potrzeb. 5 posiłków dziennie jest dostarczanych pod sam dom. Osoba chora, która jak wiadomo, ma bardzo obniżoną odporność nie musi marnować czasu na zakupy, chodzenie do sklepu i stanie w kolejkach. Dieta pudełkowa to zbilansowane posiłki, odpowiadające w pełni indywidualnym potrzebom każdej osoby. To pewność, że nasz organizm dostaje każdego dnia niezbędną dawkę wartości odżywczych, minerałów i witamin.
Cytuje “Wapń wypłukuje wapń z organizmu. Może to osłabiać układ kostny i prowadzić do osteoporozy. Utrata wapnia to także większe ryzyko złamań i kontuzji w obrębie mięśniowo-stawowym.”
Genialne zdanie !!!!!
Bardzo dziękujemy za wskazanie błędu w wpisie – już poprawiliśmy błąd.
Pozdrawiamy i życzymy dużo zdrowia
Dializuje się 36 lat, ważę 60 kilo, podane 3 przepisy na 3 dni zjadam jednego dnia. Nie da się żyć przy zaproponowanej diecie. Tyle w temacie.
Czy ktoś może polecić jakiś przepis dla osoby dializowanej
Artykuł bardzo dobrze omawia ważne kwestie związane z dietą osób dializowanych. Wyczerpująco opisuje, jakie produkty powinny być wykluczone z diety oraz jakie wartości odżywcze są istotne dla osób z niewydolnością nerek. Bardzo przydatne informacje dla osób, które muszą kontrolować swoje codzienne menu w celu utrzymania zdrowia. Polecam zapoznanie się z treścią artykułu.
Za chwilę będę dializowana już nie wiem co mogę jeść w podręcznikach piszą że można jeść smażone, oliwki i śmietanę w internecie na odwrót. Mam problem z wysokim fosforem. Makaron ryż można?