Dieta osoby dializowanej - o czym należy pamiętać?

23 lipca 2020

Coraz więcej osób boryka się z różnego rodzaju chorobami nerek - w tym między innymi z niewydolnością nerek. Jednym z najbardziej powszechnych zabiegów, mających na celu ochronę organizmu przed zatruciem, kiedy nasze nerki przestają prawidłowo pracować,  są dializy. Poprzedzają one zazwyczaj niezbędny przeszczep. Niestety kolejki do przeszczepu są bardzo długie, dlatego też proces dializowania pacjenta może trwać bardzo długo - kilka lub nawet kilkanaście lat. Aby zabieg przynosi rezultaty, a chory mógł normalnie funkcjonować niezbędne, jest przestrzeganie bardzo restrykcyjnej diety. Jakie są jej podstawowe zasady?

Dieta osoby dializowanej - jakich błędów unikać?

Właściwa dieta przy dializach nie tylko dostarcza cennych składników odżywczych, wzmacnia organizm, jak również zniwelować wystąpienie skutków ubocznych. O czym należy pamiętać przy przygotowywaniu oraz codziennym stosowaniu diety?

  • unikanie nadmiernej ilości wody,

Zbyt duża ilość wody w organizmie osoby z niewydolnością nerek może powodować między innymi puchnięcie, przyrost wagi oraz kłopoty z układem krwionośnym.  Należy przy tym pamiętać, że woda to nie tylko szklanka wody, którą wypijemy do posiłku, występuje też w wielu różnych produktach. Z tego też powodu nie należy jeść owoców i warzyw z dużą ilością wody: arbuzów, winogron, jabłek czy pomidorów. Duża zawartość wody to również zupy, lody.

  • wyeliminowanie produktów z wysoką zawartością sodu,

Sód powoduje nagromadzenie wody w organizmie. Osoba dializowana powinna zapomnieć o słonych przekąskach takich jak słone orzeszki, słone paluszki czy chipsy. Dużą zawartością sodu charakteryzuje się również wszelkiego rodzaju żywność przetworzona jak zupki ekspresowe, szybkie fast foody, błyskawiczne dania do tzw. “wrzucenia do mikrofali”.

  • nie spożywanie warzyw i owoców bogatych w potas,

Niestety potas nie jest przyjaznym pierwiastkiem osoby dializowanej i tutaj należy naprawdę zachować bardzo dużą ostrożność. Potas znajduje się w wielu warzywach i owocach takich jak: pomidory, kiwi, awokado. Potas znajduje się również w wielu innych produktach: mleku i jego przetworach, nektarynkach, sardynkach, szpinaku, pomidorach, ziemniakach oraz śliwkach.

  • unikanie potraw z wysoką zawartością fosforu,

Wapń wypłukuje wapń z organizmu. Może to osłabiać układ kostny i prowadzić do osteoporozy. Utrata wapnia to także większe ryzyko złamań i kontuzji w obrębie mięśniowo-stawowym. Jakie produkty zawierają fosfor? Mleko i sery oraz groszek, fasola, orzechy.

  • kontrolowanie ilości białka w organizmie,

Pierwiastkiem, który wbrew pozorom podczas dializ może narobić niemałe spustoszenie, jest również białko. Nasz organizm jednak potrzebuje codziennej dawki białka, dlatego też osoby dializowane powinny sięgać po produkty z pełnowartościowym białkiem. Im bardziej wartościowego białka dostarczamy naszemu organizmowi, tym mniej szkodliwych produktów przemiany materii zostaje.

Dieta osoby dializowanej - co mogą jeść osoby z niewydolnością nerek?

Po analizie powyższej treści można odnieść wrażenie, że osoba dializowana może mało co jeść. Niestety, dieta osób z niewydolnością nerek nie należy do najłatwiejszych. Wymaga wiele wkładu w opracowanie dobrego planu posiłków, od samej osoby chorej wymaga samozaparcia, mobilizacji i przestrzegania zaleceń. Nawet mały błąd może spowodować znaczne pogorszenie stanu zdrowia pacjenta. Bardzo ważne jest, aby osoba będąca w trakcie terapii mogła liczyć nie tylko na wsparcie rodziny, bliskich przyjaciół, którzy będą pilnowali czy dieta jest właściwa i dobrze dopasowana. Niezbędne jest też wsparcie lekarza i dietetyka, który podpowie co jeść i w jakich ilościach, aby osoba dializowana czuła się jak najlepiej. Dieta osoby dializowanej powinna być bogata w spore  ilości witamin z grupy B, w tym B6, kwasu foliowego i beta karotenu oraz witaminy E. Jeśli nie możemy uzyskać wszystkich tych pierwiastków w posiłkach naturalnych lekarz, powinien zlecić  specjalną suplementację. Kluczową rolę odgrywa samo przygotowywanie posiłków. Najlepiej przygotowywać posiłki gotowane, duszone, pieczone, ewentualnie smażone, ale z minimalną ilością tłuszczu. Masło, olej możemy dodać do przyrządzonych już potraw. Należy pamiętać, aby nie dodawać soli. Możemy jednak podkręcić smak potrawy kwaskiem cytrynowym, sokiem z cytryny. Doskonale sprawdzą się musy owocowe, galaretki z owocami.

PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS:

3 wersje:

1.

Śniadanie

Kawa zbożowa, rogalik z dżemem morelowym

Obiad:

Zupa koperkowa z ziemniakami

Podwieczorek:

Budyń waniliowy

Kolacja:

Polędwica drobiowa

2.

Śniadanie:

Kawa zbożowa, bułka pasta z jajka i szynki

Obiad:

Rosół z makaronem, udko z kurczaka

Kolacja:

Twarożek z rzodkiewką

3.

Śniadanie:

Parówka cielęca

Obiad:

Krem z dyni

Kolacja:

Sałatka jarzynowa

Dializy, a dieta - gdzie szukać pomocy?

Wiadomość o problemach z nerkami i chorobie często bywa dla pacjenta naprawdę dużym szokiem. Strach, niepewność, lęk o jutro i o to, co będzie dalej. Chory nie zawsze potrafi w pierwszej fazie choroby myśleć o diecie. Nie ma tej dostatecznej wiedzy, pozwalającej na samodzielne ustawienie optymalnej i bezpiecznej dla swojego stanu zdrowia diety. Ważne jest wtedy, aby taka osoba miała przy sobie kompetentnego specjalistę - najlepiej dietetyka. Wiele osób, które cierpi na choroby z nerkami, decyduje się na dietę pudełkową. Taką dietę możemy dopasować idealnie do swoich potrzeb. 5 posiłków dziennie jest dostarczanych pod sam dom. Osoba chora, która jak wiadomo, ma bardzo obniżoną odporność nie musi marnować czasu na zakupy, chodzenie do sklepu i stanie w kolejkach. Dieta pudełkowa to zbilansowane posiłki, odpowiadające w pełni indywidualnym potrzebom każdej osoby. To pewność, że nasz organizm dostaje każdego dnia niezbędną dawkę wartości odżywczych, minerałów i witamin.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

usercart