Jeśli to czytasz, najprawdopodobniej Ty, lub ktoś z twoich bliskich cierpi na cukrzycę. Ale nie przejmuj się! Nie jesteś z tym problemem sam. Tylko Polsce szacuje się ponad 2 mln osób borykających się z tą chorobą. Liczba ta wzrasta z roku na rok. Ma to związek z obecnym stylem życia. Jesteśmy w ciągłym biegu. Nie mamy czasu na przygotowanie zbilansowanych posiłków. Coraz mniej się ruszamy. Chętniej sięgamy po używki. Rokowania są mało optymistyczne. Przewiduje się, że liczba ta podwoi się w ciągu kolejnych 15-20 lat.
Leczenie cukrzycy najczęściej polega na kontrolowaniu poziomu cukru we krwi metodami farmakologicznymi lub insulinoterapią. Co jeszcze jest ważne? Kontrola tego, co ląduje na Twoim talerzu. Przeczytaj ten tekst a dowiesz się czego unikać przygotowując posiłki i po które produkty możesz śmiało sięgnąć nie martwiąc się konsekwencjami. Nie myśl, że zaproponuję Tobie coś niesmacznego i monotonnego. Dieta dla diabetyka może być pyszna, kolorowa i urozmaicona.
Główną zasadą diety cukrzycowej jest ograniczenie węglowodanów przyjmowanych w ciągu dnia. Powinny one stanowić około 45% wartości energetycznej posiłku. Zrezygnuj przede wszystkim z węglowodanów prostych takich jak owoce, soki, dżemy i słodycze.Unikaj też węglowodanów złożonych, do których należą np.: makarony, ryże, ziemniaki i chleb. Najlepszym wyborem będą produkty o niskim indeksie glikemicznym. Sięgnij po produkty pełnoziarniste, warzywa, mięso, ryby, chudy nabiał, orzechy, nasiona i rośliny strączkowe.
Jakie dane daje nam indeks glikemiczny? Mówi on nam jak szybko rośnie stężenie cukru we krwi po zjedzeniu jakiegoś produktu. Produkty o niskim indeksie glikemicznym trawimy powoli, dzięki czemu przez długi czas nie odczuwamy głodu.
Produkty spożywcze o indeksie glikemicznym.
Indeks glikemiczny uwzględnia również takie cechy jak: obróbka cieplna, stopień dojrzałości w przypadku warzyw i owoców oraz stopień rozdrobnienia.
Tłuszcze mimo powszechnej niekorzystnej opinii, są istotnym składnikiem diety niskowęglowodanowej. Udział energii pochodzącej z tłuszczy powinien wynosić około 30-35% dziennego zapotrzebowania. Istotne jest, aby tłuszcze były jednonienasycone i wielonienasycone. Sięgnij więc po orzechy, nasiona, awokado, dobrej jakości oleje roślinne, tłuste ryby m. in.: łososia, makrelę, halibuta, śledzia i sardynki. Tłuszcze nasycone powinny natomiast stanowić maksymalnie 10% energetycznego zapotrzebowania. Unikaj fast-foodów, słodyczy, produktów wysoko przetworzonych, podrobów, tłustych mięs i wędlin.
Białko w diecie diabetyka wynosi około 15-20% dziennej wartości energetycznej. Istotne jest, aby proporcja białka zwierzęcego do roślinnego wynosiła 1:1. Na talerzu powinny się znaleźć produkty takie jak: chudy drób, ryby, chudy nabiał, jaja, orzechy, nasiona oraz rośliny strączkowe.
Już wiesz jak się odżywiać, kiedy cukrzyca jest Twoim towarzyszem życia. Warto też zweryfikować swój styl życia, by cieszyć się dobrym samopoczuciem.
Uwierz, że zmiana tych kilku nawyków żywieniowych oraz przestrzeganie najważniejszych zasad sprawi, że cukrzyca nie będzie bardzo uciążliwym wrogiem.