Czy kakao jest zdrowe? Jakie kakao wybrać?

kakao z mlekiem i cynamonem blog

Kakao będące składnikiem popularnych czekolad czy też mlecznych napojów, nie zawsze kojarzy nam się ze zdrowym odżywianiem. Poddane obróbce termicznej powoduje utratę części swoich właściwości odżywczych, a spożywane w połączeniu z konserwantami, cukrem czy innymi wypełniaczami może bardziej zaszkodzić naszemu zdrowiu niż mu pomóc. Czy zatem kakao jest zdrowe? Tak, ale musi spełniać kilka warunków.

Zalety picia kakao

kakao z cynamonem blog 2Kakao, ale to, które odkryli Majowie i Aztekowie – surowe i nieprzetworzone, nazywane jest często „pożywieniem bogów”. Nie bez przyczyny, gdyż jest niezwykle bogate w składniki odżywcze. Spożywane na surowo może przynieść najwięcej korzyści dla naszego organizmu. Jest źródłem zdrowych: tłuszczów, witamin, minerałów, szczególnie magnezu i fosforu, kofeiny, przeciwutleniaczy i wielu innych. Korzystnie wpływa m.in. na pracę naszego mózgu, układ nerwowy, samopoczucie, pracę serca. Jego spożycie przyczynia się do wydzielania tzw. hormonu szczęścia.

Jedną z odmian zdrowego kakao jest kakao Criollo, nazywane także ceremonialnym. Jest niezwykle wymagające w uprawie, ponieważ charakteryzuje się niską odpornością na choroby i insekty. Niegdyś było ono wykorzystywane w ceremoniach i religijnych obrzędach, gdyż wierzono, że jego spożycie wprowadza w błogostan.

Przy wyborze zdrowego kakao należy zwrócić uwagę nie tylko na odmianę, ale także pochodzenie i sposób uprawy. Kakao Bio, daje gwarancje, że pochodzi ono z bezpiecznych, ekologicznych i certyfikowanych upraw, w trosce o wysoką jakość produktu. W dodatku możemy mieć pewność, że jest w pełni naturalne i nie wzbogacone o sztuczne składniki.

Zmielone nasiona kakaowca mogą stanowić dodatek do śniadań typu musli, owsianki, koktajli, deserów, owoców itd. Mimo, że przemysł spożywczy przyzwyczaił nas do słodkiego smaku czekoladowych wytworów, samo kakao nie jest bardzo słodkie. Dlatego warto wzbogacać go dodatkami, takimi jak wanilia bourbon czy cynamon cejloński.

Z jakim mlekiem pić kakao?

Kakao najchętniej spożywane jest przygotowane na mleku. W takiej formie również może być zdrowe, jednak bardzo dużo zależy od wyboru mleka. Najczęściej do tego celu stosuje się mleko krowie, które niestety do końca do zdrowych produktów nie należy. W miarę upływu czasu człowiek coraz gorzej przyswaja mleko krowie, dlatego jest ono dedykowane głównie dla dzieci. Cechuje go nadmiar białka, którego wraz z wiekiem nasz organizm potrzebuje coraz mniej. Co więcej, zawiera ono duże ilości wapnia, który w nadmiarze może obciążyć nasz organizm i doprowadzić do komplikacji. W dodatku mleko krowie dostępne w sklepach jest zazwyczaj produktem wysoko przetworzonym oraz silnym alergenem. Dlatego najbezpieczniej jest spożywać kakao na mleku roślinnym, które dodatkowo wzbogaca walory odżywcze kakao.

Podsumowując, kakao spożywane z umiarem jest zdrowe i może przynieść korzyści dla naszego organizmu, ale należy zwracać uwagę na to jakie jest jego pochodzenie, odmiana oraz uprawa. Należy zadbać także o to, aby łączyć go ze zdrowymi produktami. 

kakao blog 2

 

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Zapisz się do newslettera. Otrzymuj informacje o nowościach i promocjach.