Poznaj moc superalgi! Chlorella – właściwości, stosowanie, składniki odżywcze

19 kwietnia 2017

Poznaj moc superalgi! Chlorella – właściwości, stosowanie, składniki odżywcze

 

Poszukując produktów o kompleksowym działaniu dla zdrowia naszego organizmu, warto wziąć pod lupę chlorellę, czyli algi morskie. Dostępna na przykład w postaci tabletek przede wszystkim znana jest z działania wspomagającego odchudzanie. Jednak na tym nie kończy się zastosowanie chlorelli – wspiera naturalną odporność, łagodzi bóle mięśni, przywraca prawidłową perystaltykę jelit. Co jeszcze warto wiedzieć o superalgach?

 

Co to jest chlorella?

Chlorella jest jednokomórkową algą zaliczaną do eukariontów – organizmów posiadających jądro komórkowe. Składa się z największej wśród roślin ilości chlorofilu, który nadaje jej intensywną, zieloną barwę i niezwykłe właściwości prozdrowotne. Jej naturalne środowisko to słodkowodne akweny położone na Dalekim Wschodzie. Chlorella bywa błędnie utożsamiania ze spiruliną albo algami niebieskozielonymi. Należy do tzw. superżywności (ang. superfood), czyli produktów spożywczych posiadających kompleksowe wartości odżywcze.

 

Jakie substancje odżywcze znajdują się w chlorelli?

Nie tylko wysoka ilość chlorofilu wyróżnia chlorellę. Superalgi są bogate w takie substancje odżywcze jak:

  • Witaminę A występującą w postaci beta-karotenu,
  • Witaminę C,
  • Witaminę K,
  • Witaminy z grupy B,
  • Jod,
  • Cynk,
  • Żelazo,
  • Wapń,
  • Magnez,
  • Potas,
  • Kwas foliowy,
  • Luteinę.

 

Ponadto chlorella zawiera aż 8 niezbędnych naszemu organizmowi aminokwasów. Jej spożywanie wspomaga regenerację i prawidłowe funkcjonowanie ciała. Wegetarianie i weganie powinni uwzględnić w swojej diecie superalgi, dzięki którym dostarczą część niezbędnych minerałów oraz witamin.

 

Podstawowe właściwości chlorelli

a) Oczyszczanie i detoks – każdy z nas powinien co jakiś czas przeprowadzić detoks organizmu. Wprowadzając chlorellę do codziennej diety, zadbamy o regularne i kompleksowe oczyszczanie. Spożywanie zalecanej dawki wspomoże prawidłową pracę wątroby, pomagając w usunięciu i zneutralizowaniu metali ciężkich oraz toksyn.

b) Wzmocnienie układu odpornościowego – regularne spożywanie chlorelli pomaga zwiększyć naturalną barierę ochronną organizmu, chroniąc przed infekcjami, chorobami zakaźnymi oraz przewlekłymi dolegliwościami. Stymulowanie produkcji leukocytów jest szczególnie ważne w okresach wzmożonej zachorowalności, przy zmianach pogody i epidemiach wirusów.

c) Ochrona przed anemią w ciąży – obecność kwasu foliowego oraz witamin z grupy B w chlorelli powinna zachęcić przyszłe mamy do spożywania zielonych tabletek. Superalgi zapobiegają przed zagrożeniem wystąpienia anemii podczas ciąży, chroniąc przed niedokrwistością. Ponadto pomagają również obniżyć ciśnienie, zmniejszyć obrzęki, wyregulować perystaltykę jelit.

 

Spożywanie chlorelli w tabletkach

Choć chlorella w tabletkach jest produktem bogatym w wiele witamin i minerałów, nie należy jej traktować jako główny składnik diety. Jest suplementem, który wymaga odpowiedniego dawkowania zgodnego z zaleceniami zawartymi na opakowaniu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O autorze:

proformat

usercart